Utazási tippek: Prága olcsóbban

Prága utazási tippek

Utazási tippek Prágához azoknak, akik nem a szervezett utak szerelmesei, hanem szeretik saját maguk megszervezni az  utazásuk idejét, tartalmát, szeretnek önállóan és költségkímélőbben világot látni. Utazásunk során a legfontosabb, hogy tervezzünk előre. Ha már időben elkezdjük a tervezést, akkor sok költségkímélő megoldást találhatunk, alkalmazhatunk, mellyel nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem több mindent láthatunk, élvezhetünk kevesebb pénzből.

Prága remek utazási cél, hogy kevés pénzből akár pár napos, hosszú hétvégés tartalmas nyaralásunk legyen, mivel könnyen megközelíthető és élhető város a turisták számára is.

Ebben a cikkben prágai utazási tippeke találhatók nagyrészt, de a tippek, ötletek egy része felhasználható más úti célnál is.

Utazási tippek: 1. Utazás Prágába

Prágát sok több féle módon megközelíthetjük, mehetünk autóval busszal, vonattal és repülővel. Általában az utazási költség az egyik legnagyobb költség a nyaralás során, de okosan, tervezetten ezeken is faraghatunk kicsit.

Nézzük a lehetőségeket:

 1. Repülővel: Prágába nehéz találni olcsó repülőjárat, de nem lehetetlen. Ha időben kezdünk el keresni akkor akár 5-6000 Ft között találunk egy-egy járatot jelenleg a Rynair repülőtársaságnál.

A Google ebben nagy segítséget ad a repülőjárat keresőjével: https://www.google.hu/flights/ vagy a AZAIR repülőjegykereső: http://www.azair.hu/ Repülős utazásnál vegyük figyelembe, hogy általában csak kézipoggyásszal utazhatunk, és mindenképp ellenőrizzük le, hogy milyen pluszköltség lehet!

 1. Autóval: könnyen autópályákon megközelíthető a cseh főváros, ami Budapesttől úgy 530 km távolságra van.

Költségek, amikkel számolnunk kell: üzemanyag, autópályamatricák díja, parkolási díj. Több országon átvezet utunk így, több autópálya matricát kell vásárolnunk, emellett Prága több belvárosi területén nem megengedett a parkolás, így a parkolási díj nem olcsó. Legbiztonságosabb parkolás a P+R parkolókban, vagy ha lehetőség van a szállás parkolójában. (ez általában plusz költség). Mindenképpen csak ha többen utazunk egy autóval, akkor lehet költségkímélő.

 1. Távolsági busz járatok: Több társaság foglalkozik közvetlen busz járattal, itt általában 5000-10000 Ft közötti összegért tudunk jegyet venni magunknak egy útra.

Választhatunk több járat és társaság között:

Nemzetközi busztársaság, pl. Volánbusz, http://nemzetkozi.volanbusz.hu/ ahol foglalhatunk konkrét járatokra és vehetünk open jegyet.

Utazási tipp: Buszjegy vásárlásra Az Eurolines – https://elines.cz/ cseh oldalán tudunk akár még kedvezményesebben jegyet vásárolni, járattól és időponttól függően, általában 30-40 EUR között kapunk retúrjegyet.

Magán busztársaságok: pl.: Flixbus.hu, cseh-szlo.hu.

A buszok általában a Florenc megállóba érkeznek, ahonnan metróval, villamossal vagy gyalog könnyen eljuthatunk bárhova, mivel a város központi, forgalmas területén található.

 1. Vonattal: Budapestről napi hétszer indul járat Prágába, a vonatok prágai érkezési és indulási helye a belvárosban fekvő főpályaudvar (Hlavní nadraží).

Több kedvezményes jegy lehetőség közül választhatunk:

 • SparDay jegyek 19 EUR áron Ezek korlátozott számban és konkrét járatokra, időpontra érvényes egy útra.
 • Kirándulójegy 49 EUR áron: ez a jegy oda-vissza útra érvényes 4 napig, nincs járatmegkötés. Tökéletes választás rövidebb kiránduláshoz.

Ha a közel 7 órás útidőt nézzük (Budapestről) akkor elmondható, hogy a legolcsóbb, legkényelmesebb és a legkötetlenebb utazási forma a vonat. Főszezonban érdemes helyjegyet vásárolni a vonatra, mert eléggé tele szokott lenni.

Szállásfoglalás Prágában olcsóbban

Szállásunk lefoglalásához mindenképpen ajánlott a nagyobb szállásadó portálok átböngészése. Ezeken a portálokon találhatunk nagyon kedvezményes szállásokat, főleg, ha jóval az utazásunk előtt lefoglaljuk.

Számtalan lehetőség közül választhatunk. Megszállhatunk hotelben, apartmanban, hostelben is prágai nyaralásunkkor. Ezek közül legolcsóbb mindenképp a hostel, melyben 6-16 fős szállásokon alhatunk közösen idegenekkel. Ezekben nincs ugyan saját szobánk, de biztosítanak zárható szekrényt, és akár 3000-4000 Ft / éjszaka.

Ha hónapokkal előre gondolkodunk és nem feltétlen a legforgalmasabb időszakban megyünk, akkor találhatunk pár ezer forintos szállást éjszakánként.

A teljesség igénye nélkül, pár ilyen utazási portál, ahol érdemes szétnéznünk:

Booking.com – https://www.booking.com/?aid=1419816 talán legismertebb szállásfoglaló oldal

Szállás.hu – https://szallas.hu/

Trivago – https://www.trivago.hu/ legismertebb szállás összehasonlító oldal

AirBnb – https://www.airbnb.hu/ egyre elterjedtebb szállás típus, érdemes itt is szétnéznünk, nagyon igényes lakásokat adnak ki a szállodai szobáknál kevesebb árért.

Ha csak a hosteleket szeretnénk keresni egy jó kis hostel kereső a Hostelword: https://www.hostelworld.com/

 

Városnézés Prágában

Tömegközlekedéssel:

A város tömegközlekedése, nagyon kiépített, tiszta és jól használható. Érdemes ezzel megtervezni a kirándulásunk, mivel megfizethető közlekedés ez a városban.

Többféle jegy közül választhatunk.

 • 30 perces átszállójegy (24 CZK)
 • 90 perces jegy (32 CZK)
 • 24 órás jegy (110 CZK)
 • 72 órás jegy (310 CZK)

A jegyek az első érvényesítéstől érvényesek korlátlan átszállásra. Ha nem akarunk sokat bajlódni a jegyvásárlással, akkor vegyünk 1 vagy 3 napos jegyet, mellyel bármikor bárhova felszállhatunk.

Utazási tipp: Ha egy jegyet vennénk akkor érdemes a 30 perces átszállójegyet vennünk, mely általában elég időt ad a célpont eléréséhez.

Ha tehetjük, válasszuk a villamost, mert az sokszor felér egy városi körúttal is.

Prága buszjegy

Utazási tipp: Útvonaltervezéshez

Az útvonal megtervezéséhez a kézzelfogható térkép mellett az alábbi lehetőségek segítenek még:

Google maps útvonaltervező – https://www.google.hu/maps/ , ahol a járatok és az átszállás is remekül követhető.

PID cseh útvonaltervező: http://mapy.idos.cz/pid/ és ennek mobilappja a Jízdní řády IDOS ami Android és IOS alatt is megtalálható.

Gyalog:

Prága belvárosa, látnivalói könnyen megközelíthető távolságra találhatók, így, ha van kedvünk és erőnk akkor sétáljunk a macskaköves utcákon, ahol útközben is tömérdek érdekes épülettel, szoborral, látványossággal találkozhatunk.

 

Mikor menjünk Prágába?

Prága minden időszakban csodálatos, minden időszakban más képet mutat a kirándulóknak, de városnézés szempontjából a tavasz-kora nyár és az ősz a legalkalmasabb, mikor nincs 40 fok és nincs mínusz sem. Prága időjárása hasonló Budapesthez.

Prága nagyon közkedvelt a turisták számára, ezért fel kell készülnünk a tömegre. Ha szeretnénk kicsit kevésbé forgalmasabb időszakban menni, akkor az október.

Érdemes előre tájékozódni a cseh nemzeti ünnepekről, munkaszüneti napokról is, mert elég kellemetlen, ha minden zárva van az utazásunk alatt.

Utazási tipp: Ha az utazásuk idejét szeretnénk minél hosszabban kihasználni, induljunk hajnali vagy éjszakai járatokkal, így már reggel odaérünk a városba és egy teljes napunk van a városnézéshez. Csomagjainkat elhelyezhetjük a pályaudvar csomagmegőrzőjében vagy általában a szállások segítőkészek és lehetőséget adnak a szoba elfoglalásáig, bár erről mindenképp érdeklődjünk a foglalásunk előtt.

Prága képeslap

 

Utazási tippek: ingyenes látnivalók

Tömérdek ingyenes programot találunk városszerte, Prága az a város, ahol el lehet úgy tölteni 3 napot, hogy nem fizettünk be egy múzeumba, kiállításra sem és még úgy is marad bőven látnivaló. Sétálhatunk a macskaköves utcákon, tereken, megcsodálva az építészeti remekeket, az utcai művészeket, előadókat, boltokat. Időzhetünk a Moldva partján, minden napszakban, szétnézhetünk a várban, sétálhatunk a hidakon.

A programok megtervezéséhez:

Az interneten is található ingyenesen letölthető térkép, melyet a szállásokon is kaphatunk, de a látnivalók megismeréséhez Prágáról minden weboldalon is sok hasznos információt találhatunk.

Érdemes szétnéznünk mobil app-ok között is, igazán színvonalas applikációkat találhatunk:

pl. Triposo, Prague Map and Walks, Enjoy Prague – History & Tours, Sygic Travel Trip Planner,

Na de nézzük is meg, miket láthatunk Prágában:

Érdekes utcák, terek:

 • Károly híd (Karlův most)
 • Óvárosi tér (Staroměstské náměstí) – Asztronómiai óra (Orloj)
 • Vencel tér (Václavské náměstí)
 • Kisoldal utcái (Malá Strana)
 • John Lennon fal (Lennonova zeď)
 • Táncoló ház (Tančící dům)
 • Francz Kafka mozgó szobra

Ingyenesen látogatható kiállítás, múzeum:

 • Heydrich-i Terror Hőseinek emlékhelye (Národní Památník Hrdinů Heydrichiády)
 • Prágai városi galéria – Colloredo-Mansfeld palota (Galerie hlavního města Prahy – Colloredo-Mansfeldský palác)
 • Wallenstein palota (Valdštejnský palác)
 • Písek-kapu (Písecká brána)

Számos ingyenesen megnézhető kertet, parkot találunk:

Letna Park (Letenské sady), Kampa park, Petřín kert és domb (Petřínské sady), Prágai Várkert (Zahrady Pražského hradu), Černín Kert (Černínská zahrada), Chotek Kert (Chotkovy sady), Kinský Kert (Zahrada Kinských), Ferences kert (Františkánská zahrada), Wallenstein kert (Valdštejnská zahrada), Grébovka kert (Grébovka – Havlíčkovy sady), Nagy Strahov kert (Velká strahovská zahrada), Kaizel kert (Kaizlovy sady), központtól kicsit messzebb található Hvězda vadaspark (Obora Hvězda).

Prágai vár (Pražský hrad) – a vár területére ingyenesen beléphetünk, és pár órát itt is el tudunk tölteni anélkül, hogy bárhova befizetnénk. (Ha mégis megnéznénk itt több mindent, akkor a legolcsóbb jeggyel, ami 250 cseh korona, 5 helyre bemehetünk)

Ha nem is ingyen, de tömegközlekedési jeggyel igénybe vehető a Petrin sikló és két nosztalgia villamos a 23 és 41-es számú, mely körbe vezet minket a városon.

Ingyenes fesztiválokat, rendezvényekről bővebb infót itt találhatunk angol nyelven: https://www.prague.eu/en/events

Hol együnk és igyunk Prágában?

Ha önellátó szállást választottunk, akkor ahhoz biztosan találunk saját konyhát, hűtőt, így étkezéseinket megoldhatjuk úgy is, hogy boltban megvásároljuk az alapanyagokat és elkészítjük magunknak.

Ezek bevásárlásához számos bolt áll rendelkezésre, amik közül is a nagyobb hálózatok, mint Tesco, Albert, Billa Magyarországhoz hasonló árakon tudunk vásárolni. A városban számos kis közért, ezeknél érdemes azért azárakat megnéznünk, mert jellemzően, minél közelebb vagyunk a belvároshoz, főbb látnivalókhoz, annál drágábban kapunk meg mindent.

Persze, ha nem szeretnénk magunkra főzni akkor a reggelit könnyen megoldhatjuk a szupermarketek péksütemény választékából, vagy a helyi pékségeknél (Pekárna) ahol szintén közel azonos árakon találunk péksüteményeket, mint Magyarországon.

Éttermek közül a legdrágábbak természetesen a Várnegyed, a Kioldalon a Várhoz vezető utcákon, Óvárosi tér és környéke, Vencel téren található. Ha szeretnénk még is olcsóbban és jó minőségű cseh ételeket enni, mindenképpen a belvárostól kicsit távolabb eső helyeken tegyük.

Étterem keresési tipp: keresésre használhatjuk a Google térképet – csak írjuk be, hogy étterem Prága és egyből sok lehetőséget találunk.

Ez szintén igaz, ha sörözni, iszogatni szeretnénk.

Prága étel

Utazási tippek: Költségek, pénzváltás

Cseh koronát érdemes már itthon váltani, mivel általában Prágában már magasabb áron tudunk és a pénzváltók sem megbízhatók feltétlen. Ha nem akarunk sok cseh koronát váltani, akkor még több helyen elfogadják az eurót is (szállás, étterem), vagy nyugodtan használhatjuk bankkártyánkat. Szinte minden helyen elfogadják és az átváltása sok esetben kedvezőbb, mint ha Prágában akarunk venni koronát.

Ha hostelben szállunk meg akkor számoljunk arra, hogy kauciót fognak elkérni a szoba és szekrénykulcsokért, amit persze visszaadnak a távozáskor. Viszont ha nem akarunk több száz koronával hazatérni, akkor sok esetben adhatunk eurót is. Ezt foglaláskor mindenképp ellenőrizzük, ne érjen meglepetés minket.

Amennyiben megtetszett Prága és szeretnél többet megtudni a nevezetességekről, látnivalókról vagy hasznos információkra van szükséged, keresd fel a Prágáról minden weboldalt, ahol sok érdekes cikket, leírást találsz majd.

Array