Trükkök, amikkel könnyebben megy a térkövezés!

térkövezés

Íme, néhány praktika, ami nemcsak megkönnyítheti, hanem eredményesebbé is varázsolhatja a térkőlerakás folyamatát! Viszont azt azért fontos megjegyezni, egyúttal kihangsúlyozni, hogy az alapos, minden részletre kiterjedő tervezéssel kezdődik minden.

És mivel folytatódik?

Igen, ezt a lépést sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. A vásárlás a következő szakasz, amit újfent nem célszerű elkapkodni. A szegélykő kínálata magával ragadóan sokszínű, és ez egyébként szó szerint is érthető. Méretek, árnyalatok, formák számtalan variációban állnak rendelkezésre, úgyhogy nem túlzás azt állítani, hogy bárki rátalálhat arra a típusra, ami az ízlésének a leginkább megfelel.

Precizitás mindenekfelett!

Ha pedig már minden adott a térkövezéshez, akkor jöhet a munka oroszlánrésze. A legjobb tanács, ami adható, az a pontosság mindenkori betartása. Ugyanis itt centiméteres eltérések nem férnek bele a kivitelezésbe. De ha a precizitás megvan, akkor a siker is borítékolható.

Az útalapnak szolgáló murvát nem jó ötlet egy rétegben elteríteni a felületen, hanem érdemes döngölőbéka segítségével több rétegben eloszlatni, megfelelőképpen tömörítve. A vízelvezetésről, valamint az optimális lejtésről is hangsúlyos gondoskodni, ehhez tökéletesek a folyókák vagy ereszcsatornák.

A térkövek a döngölt felületre kerülnek úgy, hogy közöttük 2-3 milliméteres távolság marad, az összeillesztést gumikalapács segítheti. Végül a homokkal való fugázásnál fontos lapvibrátorral a helyükre rendezni a köveket, ezáltal bebiztosítható a remélt tartósság. A fugázás után a folyamatot ildomos 2-3 héttel később megismételni, pláne akkor, ha időközben esett az eső. Murphy törvényei alapján erre azért elég nagy az esély.

Mit jelent az időtállóság?

járdalap, vagy a térkő, ki melyikre szavaz, optimális körülmények között hosszú évtizedeken át hűségesen szolgálhat repedezés, elmozdulás, illetve egyéb kellemetlenségek nélkül. Megéri tehát a beruházással számolni, mert a megtérülése garantálható. Ráadásként a fenti trükkök betartásával a siker száz százalékosan borítékolható, akárcsak a szemeket kényeztető látvány, mert azért ez sem egy utolsó pozitívum.

Fotó: Adobe Stock

Array