Tojáslikőrt házilag is lehet készíteni, így saját készítésű finomsággal lephetjük meg a családot karácsonykor vagy húsvétkor, és még gasztroajándék is lehet belőle.
Ha készítettél már madertejet, akkor a tojáslikőrt is kirázod a kisujjadból, mert mindkettő gyakorlatilag ugyanúgy készül, csak a tojáslikőrbe a végén kerül alkohol is.
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 6 db tojássárgája
- 15 dkg kristálycukor
- 1 vaníliarúd
- 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 2 – 2,5 dl rum vagy vodka
Tojáslikőr házilag:
1Tedd egy lábosba a tejet, tejszínt, add hozzá a vaníliarúd kikapart magját és a szerecsendiót. Melegítsd fel a tejes keveréket, míg el nem kezd gőzölögni.
2. Közben a tojások sárgáját keverd simára a cukorral.
3. Kis sugárban, folyamatos keverés mellett öntsd a meleg tejes keveréket a tojásos cukorhoz. Fontos a fokozatosság, és a folyamatos keverés, különben a tojássárgája kicsapódhat.
4. Keverd simára, majd öntsd vissza a lábosba, és közepes lángon, kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik. Azt vedd számításba, hogy miközben hűl, még sűrűsödni fog. Akkor jó, ha a fakanálon végig húzod az ujjadat, akkor a csík megmarad.
5. Húzd le a lábost a tűzről és pihentesd pár percig.
6. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá az alkoholt.
7. Hűtsd ki, és töltsd sterilizált üvegekbe. Hűtőben tárold, és fogyasztás előtt rázd fel.
A tojáslikőrt süteményekhez is felhasználhatod, készíthetsz belőle tojáslikőrös kuglófot vagy tojáslikőrös tiramisut.