Tojáslikőr házilag

tojáslikőr házilag

Tojáslikőrt házilag is lehet készíteni, így saját készítésű finomsággal lephetjük meg a családot karácsonykor vagy húsvétkor, és még gasztroajándék is lehet belőle.

Ha készítettél már madertejet, akkor a tojáslikőrt is kirázod a kisujjadból, mert mindkettő gyakorlatilag ugyanúgy készül, csak a tojáslikőrbe a végén kerül alkohol is.

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 6 db tojássárgája
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 2 – 2,5 dl rum vagy vodka

Tojáslikőr házilag:

1Tedd egy lábosba a tejet, tejszínt, add hozzá a vaníliarúd kikapart magját és a szerecsendiót. Melegítsd fel a tejes keveréket, míg el nem kezd gőzölögni.

2. Közben a tojások sárgáját keverd simára a cukorral.

3. Kis sugárban, folyamatos keverés mellett öntsd a meleg tejes keveréket a tojásos cukorhoz. Fontos a fokozatosság, és a folyamatos keverés, különben a tojássárgája kicsapódhat.

4. Keverd simára, majd öntsd vissza a lábosba, és közepes lángon, kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik. Azt vedd számításba, hogy miközben hűl, még sűrűsödni fog. Akkor jó, ha a fakanálon végig húzod az ujjadat, akkor a csík megmarad.

5. Húzd le a lábost a tűzről és pihentesd pár percig.

6. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá az alkoholt.

7. Hűtsd ki, és töltsd sterilizált üvegekbe. Hűtőben tárold, és fogyasztás előtt rázd fel.

A tojáslikőrt süteményekhez is felhasználhatod, készíthetsz belőle tojáslikőrös kuglófot vagy tojáslikőrös tiramisut.

Array
Összegzés
recipe image
Recept neve
Tojáslikőr házilag
Szerző
Közzétéve
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Átlagos értékelés
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)