Tojás kifújása

tojás kifújása

A tojás kifújása gyakran része a húsvéti készülődésnek. A kifújt tojás sok háztartásban elengedhetetlen eszköze a húsvéti dekorációnak, tojásfestésnek.

Meglepő módon a tojás kifújása nem annyira bonyolult, mint aminek elsőre hangzik. Mi a gyerekekkel próbáltuk ki egyik húsvétkor és elsőre sikerült!

Nyugodtan állj neki, semmi speciális eszközre nem lesz szükséged, ami ne lenne otthon. A tojás kifújása a húsvéti készülődés közben szórakozásnak is remek, és utána kedved szerint díszítheted a kifújt tojásokat!

Eszközök a tojás kifújásához

A tojás kifújásához a következő eszközökre lesz szükséged:

  • Természetesen nyers tojásokra – de gondolom ezt mondanom sem kell. 🙂
  • Egy tűre. Ez lehet gombostű, varrótű vagy akár injekciós tű.
  • Egy közepes vagy kisebb méretű ollóra.
  • Egy tálra, amibe kifújod a tojás belsejét.

Tojás kifújása

1.Első lépésben alaposan tisztítsd meg és szárítsd meg a tojást.

2. A tűvel fúrj egy apró lyukat a tojás mindkét csúcsán.

Ha nem megy bele könnyen a tű a tojásba, akkor egy kalapácsot hívhatsz segítségül. Tű helyett akár egy vékonyabb szöget is használhatsz!

3. A “laposabb” oldalán lévő lyukat egy kicsit tágítsd ki az olló segítségével. Itt fog kijönni a tojás, a képen láthatod, hogy kb. mekkora méretű legyen a lyuk.

tojás kifújása

4. A másik, csúcsosabb végén lévő lyukat pedig a tű segítségével tágítsd ki, csak egy nagyon picit jobban, óvatosan körbe-körbe forgatva.

5. A tűt szúrd bele a tojás közepébe, hogy átszakadjon a hártya, ami a sárgáját körbeveszi. Forgasd meg kicsit, hogy biztosan elkeveredjen a sárgája és fehérje.

6. Tartsd a tojást a laposabb felével lefelé egy tál fölé. A kisebb lyukon át határozottan, de ne túl erősen kezdd el fújni. A tojás belseje csodák csodája kijön!

7. Folyó víz alatt – amennyire tudod – mosd ki a tojás belsejét.

 

Mit kezdj a kifújt tojás belsejével?

Természetesen a tojás kifújásakor semmi más nem történik, mint hogy az amúgy élelmiszerként felhasználható sárgáját és fehérjét szedjük ki a tojáshéjból, csak anélkül, hogy feltörnénk.

Így ha számodra fontos a spórolás a konyhában, és nem idegenkedsz tőle, és ha a felhasznált eszközöket előtte fertőtlenítetted, akkor a tojást nyugodtan felhasználhatod pl. rántotta, vagy más tojásétel készítéséhez.

De ha nem ennéd meg a kifújt tojás belsejét, akkor ha van cicád, örülni fog a lakomának! De végső soron természetesen ki is dobhatod, elvégre a kifújt tojást dekorációs és nem étkezési céllal készíti az ember!

A cikk szerzője Szilágyi Balázs a kemenytojas.com gasztroblog szerzője.