Mozaikkészítés házilag lépésről lépésre

mozaikkészítés

A mozaikkészítést számos dologra használhatjuk, például otthonunk díszítésére mozaik képek, mozaik keretek, egyéb dísztárgyak készítésével, de akár a padlót vagy a falat is feldobhatjuk egy házilag készített mozaikkal. Ezen kívül készíthetünk egyedi ajándéktárgyakat mozaikból családtagjainknak, barátainknak, gyerekeknek is jó elfoglaltság lehet, és a mozaikkészítés  folyamata jó stresszoldó is. De hogyan is álljunk neki a mozaikkészítésnek? Ehhez szeretnék most segítséget nyújtani.

Mozaikkészítés házilag

Mozaikkészítés 1. lépés – Tervezés

Lehet, hogy banálisnak tűnik, de mint minden tevékenységnél, így a mozaikkészítésnél is fontos a tervezés, hogy ne kelljen a munkát megszakítani, mert hiányzik vagy elfogyott valamelyik alapanyag. Mozaikot tehetünk falra, fémre, fára, üvegre, egyszóval szinte bármire. Első körben tervezd meg, hogy hova szeretnél mozaikot készíteni, milyen mintát, rajzold elő, mérd le, és határozd meg, hogy mennyi és milyen színű, típusú mozaikra, ragasztóra, fugára lesz szükséged.

Mozaikkészítés 2. lépés – Alapanyagok beszerzése

A mozaikkészítéshez több mindenre is szükséged lesz, ezeket mind szerezd be, vagy ha már megvannak, akkor készítsd őket elő.

Mozaik

Nem meglepő módon az egyik legfontosabb kellék, az maga a mozaik. Mozaikot készíthetünk hobbi boltban megvásárolható mozaikkockákból, de kavicsokból, tükördarabokból, üvegcserépből, csempéből, csempetörmelékből, de akár tojáshéjból is. A tojáshéjat mivel nem igazán strapabíró, ezért inkább csak képkeretek díszítésére szokták felhasználni, ahol nincsen ígénybe véve.

Mozaikot készíthetünk házilag is, egy porcelántányért vagy csempét bugyoláljunk be egy textilbe, törülközőbe, és kalapáccsal törjük kis darabokra. A textil megakadályozza, hogy a csempedarabok elrepüljenek, és sérülést okozzanak.

Minél kisebb mozaik darabokkal dolgozunk, annál részletesebb mozaikot lehet készíteni.

mozaik

 

Ragasztó

A mozaikkészítéshez ragasztóra is szükség lesz. Használhatsz barkácsboltokban kapható csemperagasztót, vagy hobby boltokban kapható általános hobby ragasztót. Ha dísztárgyakat készítünk, érdemes átlátszó ragasztót választani.

Fuga

A fugát barkácsboltban és hobby boltokban lehet beszerezni. A hobby boltokban kisebb kiszerelésben is lehet vásárolni, és ezt a fajtát akril festékkel könnyen lehet színezni, a barkácsboltban kaphatót nehezebben.

Egyéb eszközök

A mozaik darabok között rést kell hagyni, ahhoz, hogy ezek a rések egyforma méretűek legyenek, segítségünkre lehet egy műanyag távtartó, vagy fogpiszkáló. Ezen kívül szükségünk lesz még egy rongyra, ami nem szöszöl, esetleg gumikesztyűre ha a fugázást a saját ujjainkkal akarjuk végezni.

Mozaikkészítés 3. lépés – Ragasztás

Ha már sikerült beszerezni minden alapanyagot és eszközt, hozzáláthatunk a mozaikkészítés érdemi részének. Először portalanítsuk a felületet, és kezdődhet a ragasztás. Az egyik módszer, hogy bekezed ragasztóval az egész felületet, vagy annak egy részét, és a ragasztós rétegbe belerakosgatod a mozaik darabokat. Ez egyszerűbb módszer, de gyorsan kell dolgozni, hogy nehogy megszáradjon a ragasztó, így inkább gyakolottabbaknak ajánlott, illetve ha egyszerű, ismétlődő mintát kell kirakni, és nem kell gondolkozni. A másik módszer, hogy minden egyes mozaik darabra teszel egy kis ragasztót és úgy ragasztod a felületre.

A ragasztásnál figyelj, hogy megfelelő hézagot hagyj a mozaik darabok között, ezért van szükség a műanyag távtartóra vagy fogpiszkálóra. Illetve itt lehet még segítségedre a tervrajzod, ahol megtervezted a mozaik mintát, és annak alpján tudod kirakni a mozaikodat.

Arra is figyelj, hogy a mozaik lapok bordás részére tedd a ragasztót.

mozaikkészítés kövek

Mozaikkészítés 4. lépés – Fugázás

Ha sikerült minden mozaik lapocskát felragasztani, várd meg, hogy a ragasztó teljesen megkössön. Addig nem szabad nekikezdeni a fugázásnak, amíg nem kötött meg a ragasztó, mert elronthatod a munkádat, a fugázás során elmozdulhatnak a mozaik lapok. Egy hobbi ragasztó akár néhány perc alatt is megszáradhat, de a csempe ragasztónak több órára is szüksége van, hogy megkössön.

A fugaport keverd össze vízzel úgy, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjál. Ha színezni szeretnéd a fugát, azt most teheted meg akril festék hozzáadásával. Ezt követően a fugát vékony rétegben vidd fel a mozaikok közé. Ha sikerült a fugát mindenhova felvinni, egy papírral töröld le a mozaikokról a felesleges fugát, majd várj pár percig, míg a fuga megszárad kicsit. Ekkor egy kicsit nedves ronggyal töröld végig a mozaikokat, hogy az eselegesen még ott maradt felesleges fugát el tudd tüntetni.

A hobby boltos fugáknál előfordulhat, hogy idővel kiszáradnak, ezért jó módszer, ha matt lakkal lelakkozod.

 

Kicsit pepecselős munka a mozaikkészítés, de könnyen bele lehet jönni, és ahogy a leírásból is láthatod, a mozaikkészítés otthon is megoldható. Ha már profi vagy mozaik kép, képkeret, virágcserép készítésében, nehezebb dolgokkal is próbálkozhatsz, akár a fürdőszobádat, konyhádatis feldobhatod egy kis mozaikkal.

A függőleges mozaik készítése nagyobb odafigyelést igényel, mert csak úgy mutat jól, ha a mozaikkockák egy síkban helyezkednek el.

Nem tudod milyen mozaikot készíts? Nézd meg a mozaik ötleteket itt!

Array