Tippek a fehérnemű problémamentes makulátlanná varázslásához!

mosás

A mosás az egyik legősibb feladatkör, ami az ember életébe jóformán napi rendszerességgel helyet kér magának. Szerencsére a technológia fejlődése napjainkban feleslegessé teszi a patak parton térdelést és órák hosszán át tartó dörzsölést. De azért akadnak olyan praktikák, amiket érdemes figyelembe venni a ragyogóan tiszta végeredmény érdekében!

Minden a kiválasztásnál kezdődik!

Még mielőtt konkrétan rátérnénk a textíliák világára a helyzet az, hogy hátrébb kell lépnünk egyet. Vagy sokat. Mert a mosás sikerét nem feltétlenül a mosandó ruha, vagy a mosószer alapozza meg, bár egyik jelentősége sem elhanyagolható. Hanem a mosógép. Nagyon nem mindegy, hogy milyen szerkezet szolgálja ki az igényeinket.

Egykor túl sok választási lehetőség nem állt rendelkezésre. Kell vagy nem? Ám mára döbbenetes változatosságot mutat a piac, és gyakorlatilag nincs olyan elvárás, aminek ne felelnének meg a masinák. Azon már rég túl vagyunk, hogy a maximális mosási minőség nem szenvedhet csorbát. Ez alap. De bőven akadnak még technológiai paraméterek, amik kiválasztásra várnak.

A méret a lényeg?

Nem teljesen, de a mosógép esetében azért valóban kikerülhetetlen a pontos méretarányok ismerete. A saccolás nem jó taktika. Sokan gondolják úgy, hogy kiváló szemmértékkel rendelkeznek, ám ebben az esetben milliméteres eltérések is komoly problémákat generálhatnak. Addig nincs baj, amíg a kiszemelt eszköz kisebb, mint a szabad hely, de ellenkező esetben, amikor épp csak másfél milliméterrel nagyobb a konstrukció, mint a fürdőszoba kijelölt része, mehet a fejvakarás.

Tehát az ilyesféle kellemetlenségeket kifizetődő ötlet megelőzni. Egy szabócenti segítségével mindez könnyen és egyszerűen véghez is vihető.

Felül- vagy elöltöltős?

Örök dilemma, amire általános érvényű válasz nem létezik. Egyik verzió sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Egyedül a hely szűke vagy tágassága az, ami beleszólhat ebbe a kérdésbe. Nyilván, ha egy kisebb panel lakásról van szó, ahol élből alig van hely, akkor a felültöltős alternatíva a praktikusabb választás. Ám ha bőven akad hely, akkor az elöltöltős is simán szolgálatba állítható.

Programozhatóság, elektronika, minden ami hi-tech?

Tény és való, hogy manapság már extra funkciók garmadával büszkélkednek a modellek. Hangjelzéssel adják tudtára a világnak, hogy végeztek, vagy hogy hol tartanak a folyamatban. Kijelzőn követhetjük nyomon a mosatlanok útját, egészen a tisztává válásig. És számtalan programot aktivizálhatunk, amik megannyi módon variálják a mosási idő, teljesítmény paramétereit.

A legfontosabb, azonban az, hogy olyan mosógépre voksoljunk, ami a saját igényeinknek maradéktalanul megfelel. Nem baj, ha ez épp nem a legújabb csúcsmodell, de az is rendben van, ha a modernitás főszerepet játszik.

A ruhamennyiség kérdése azért továbbra is érdemleges, tehát a maximum súlyhatárok figyelmet igényelnek.

Mindegy milyen anyagok kerülnek a gépbe?

Természetesen nem, s itt kapcsolódunk is vissza az alap felvetésre, a fehérneműk mosására. A leghatékonyabb tipp, ami a témában adható a mindenkori minőség követése a tisztítószerek vásárlásánál is. Így az eredményesség jól látható módon garantálható lesz. És bár hihetetlenül fejlettek a mai konstrukciók, a pirosat még mindig nem célszerű összemosni a fehérrel, és a kíméletes mosási program továbbra is kijár az érzékenyebb textíliáknak, mint amikből a fehérneműk is készülnek.

Array