Önismeret fejlesztő praktikák

önismeret

Aki nem hajlandó önmaga megismerésébe energiát fektetni, annak kevés az esélye. hogy sikeres és hatékony legyen a személyes életében. Minél inkább megismerjük önmagunkat, az erősségeinket és a fejlesztendő területinket, annál nagyobb hatással lehetünk a sorsunkra. Mások megismerése és működési folyamatainak átlátása is akkor lehetséges, ha önmagunkon is dolgozunk. Az önismeret lehetőséget kínál rá, hogy képesek legyünk önmagunkkal szembesülni.

Az önismeret és a személyiségünk változásai természetes módon zajlanak, az élettapasztalatainkon keresztül, ám ha tudatosan dolgozunk rajta akkor felgyorsíthatjuk az előrehaladást. A megélt helyzetek segítenek felfedezni a bennünk rejlő képességeket és erőforrásokat. Rájövünk arra mi okoz nehézséget a számunkra, miben kell fejlődnünk és mi az, ami könnyen megy. Ezek a tapasztalatok adják a kompetencia érzését. Az önismeretünk mélyítése többféle módon történhet például egy asztrológia tanfolyam is remek lehetőséget kínál erre.

Az önismereti munka sohasem fejeződik be, a személyiségünk érése folyamatos, bár idősebb korban kevésbé tudunk alkalmazkodni a változásokhoz. Az élettapasztalatokon keresztül tanulunk önmagunkról ezzel közelebb jutva mások megismeréséhez is. Ez a folyamat annál sikeresebb minél inkább hajlandóak vagyunk felelősséget vállalni mindenért, ami velünk történik. Ha beismerjük, hogy minden, ami az életünkben történik a saját teremtésünk akkor a megváltoztatására is sokkal nagyobb hatással lehetünk. A felelősség vállalásával az események feletti hatalmat is megkapjuk.

Én vagyok a világ közepe! Nagyképű gondolatnak tűnhet és mégsem az, hiszen mindannyian saját magunkon keresztül érzékeljük az univerzumot, a körülöttünk lévő világot, az embereket. Az általunk tudatosan vagy tudattalanul elindított hatások a külvilág tükréből néznek vissza ránk. A környezetünk minden esetben reagál ránk és mi a visszajelzések alapján változunk, formálódunk és határozzuk meg önmagunkat. Önmagunk meghatározása és mélyebb megismerése miatt is fontos számunkra a személyes kapcsolatrendszer és mi is fontosak vagyunk a mások számára, hiszen részei vagyunk az ő kapcsolatrendszerüknek.

Közhely, de „Mindenki magból indul ki.”. Nem tudunk másból kiindulni, tehát ha jó viszonyt ápolunk saját magunkkal akkor több jóindulattal és megértéssel tudunk embertársaink felé fordulni. Ez az önutálattól és szorongástól megkeseredett személynek sajnos gondot okoz. Akit sok vihar megtépázott már az élet tengerén és azokat többnyire feldolgozta, az késztetést érez rá, hogy segítsen másokon. Élettapasztalata és élményei empatikussá teszik és hitelessé mások számára.

Az előítéleteink meghaladásának egyik lehetősége az, hogy mi magunk is olyan helyzetbe kerüljünk, ahol megítéltünk másokat vagy fenntartásaink voltak másokkal szemben. Amikor másokat látunk hasonló nehéz helyzetekbe kerülni, sokkal empatikusabban tekintünk rájuk.

Andreaasztrologia.hu

Array