Nappali világítási ötletek a hangulatos és meleg atmoszféra kialakításához

nappali világítás

A természetes fény felhasználásával a belső terek megvilágítása megoldható, ezáltal csökkenthetjük az energiafogyasztást, elősegíthetjük a lakók általános jólétét és a fenntarthatóságot is előtérbe helyezhetjük. Ezzel a lehetőséggel hangulatos és hívogató tereket hozhatunk létre, amelyek melegséget sugároznak.

Az ablakok és a tetőablakok maximális kihasználása

Az egyik legegyszerűbb megoldás, hogy a természetes fényt maximálisan beengedjük otthonunkba az az, hogy minél több nyílászárót építünk be. A nyílászárók megfelelő elhelyezése esetén természetes napfénnyel áraszthatjuk el az összes helységet. Világos és légies érzetet fog kelteni és megfelelő mennyiségű fény juthat el a konyhákba, a hálószobákba és a fürdőszobákba is. A tetőablakokat azokban a helységekben érdemes telepíteni, ahol korlátozott a falfelület. Ezek az ablakok kilátást nyújtanak az égre, így a külvilággal még szorosabbá válhat a kapcsolatunk. Generálkivitelezés pest megye területén is elérhető, így ezen a területen is kérhetjük a szakemberek segítségét.

Színek

A színekkel is segíthetünk abban, hogy minél világosabb legyen otthonunk. A napfénnyel elárasztott terek melegségét tovább fokozhatjuk, ha meleg színvilágú anyagokat és felületeket építünk be. Fából készült padlóburkolattal, természetes melegséget sugárzó bútorokkal tökéletesen kiegészíthetjük a természetes fény melegségét. Meleg tónusú festékszínekkel, mint például a lágy bézs vagy a krémfehér még szebbé tehetjük otthonunkat. A generálkivitelezés árak között ezekre a munkálatokra is megtalálhatjuk a megfelelő ajánlatot.

Függönyök

A függönyök kiválasztásával szintén sokat emelhetünk otthonunk esztétikáján. Válasszunk olyan redőnyt vagy függönyt, amely lehetővé teszi a természetes fény könnyed bejutását otthonunkba. Alternatívaként használhatunk állítható redőnyöket vagy árnyékolókat is. Ezeket a szerkezeteket napközben igény szerint beállíthatjuk, annak érdekében, hogy több vagy kevesebb fényt szeretnénk bejuttatni otthonunkba.

Nyitott elrendezés

Törekedjünk arra, hogy a nappalik és az étkezők környékén nyitott elrendezést alkalmazzunk. Ezzel a lehetőséggel növelhetjük a tágasságérzetet és maximalizálhatjuk a napfény bejutását. Szedjük ki a felesleges válaszfalakat, így a szomszédos terek között szabadon átjut majd a napfény.

Természettel való kapcsolódás

Amennyiben még közelebb szeretnénk érezni magunkhoz a természetet, helyezzünk el a beltérben minél több növényt és ahol lehet alkalmazzunk minél több természetes anyagot. A természetes anyagok csökkentik a stresszt és javítják a hangulatot.

Kép: canva.com

Array