Hasznos tippek és tanácsok a tavaszi autózáshoz

autósnak

Való igaz, hogy a hidegebb, téli hónapokra az emberek jobban felkészítik gépjárművüket, ennek ellenére autónk műszaki állapotának ellenőrzéséről tavasszal sem szabad megfeledkeznünk. Ez főleg azért fontos, mert a jó idő beköszöntével egyre több ember mozdul ki otthonról, ilyenkor akár több napra is elutazhatunk családunk társaságában az autónkkal. Míg télen félünk a jeges úton való csúszkálástól, emiatt téli abroncsra váltunk, és vásárolunk fagyálló folyadékot is, addig tavasszal megeshet, hogy az ember megfeledkezik arról, hogy autóját felkészítse a melegebb időjárásra.

Összegyűjtöttük most azt, hogy mi mindent kell megtennünk annak érdekében, hogy tavasszal a lehető legnagyobb biztonságban induljunk útnak az autónkkal.

Hosszabb útra indulsz? Így tedd rendbe előtte az autódat

Amikor a hőmérő higanyszála eléri a plusz 7 Celsiusfokot, meg kell ejtenünk a gumicserét. Bár sokan úgy gondolják, hogy az a gumiabroncs, amely télen, a jeges és havas úton jól teljesített, biztosan nyáron is meg fogja majd állni a helyét, valójában ez ennél jóval összetettebb dolog. A téligumi használata nyáron se nem biztonságos, se nem költségkímélő megoldás. Hiszen a felforrósodott aszfalton a téli abroncsok rendkívül gyorsan elkopnak, és elhasználódnak.

Autónk fékrendszere a téli időjárási viszonyoknak köszönhetően októbertől februári elég nagy terhelésnek van kitéve. Éppen ezért, mielőtt tavasszal nagyobb útnak indulnánk vele, mindenképpen ellenőriznünk kell a fékrendszer működését. Évente legalább egyszer egyébként is érdemes a fékeket ellenőrizni. Kevesen tudják, de a fékdob a fékezés egyik legfontosabb alkatrésze, mely a tengelycsonkhoz, vagy a forgó tengelyhez van rögzítve. Bár sok helyről lehet azt hallani, hogy ma már a fékdobnak ki kell bírnia egy autó élettartamát, ennek ellenére az autószerelők véleménye ezt továbbra se tudja alátámasztani. A fékdob élettartama egyrészt függ a karbantartás és a felülvizsgálat gyakoriságától, másrészt attól, hogy a sofőr mennyit és hogyan fékez. Ha a fékdob nagyon elvékonyodik, akkor akár el is törhet.

Kerítsünk sort a klíma karbantartására, és az akkumulátor ellenőrzésre is

Bár úgy tűnhet, hogy a nyári forróság még messze jár, érdemes az autó klímáját már tavasszal rendbe rakni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen szakembert keresnünk. Éves rendszerességgel kell a hűtőberendezést tisztítani és ellenőrizni, erre pedig célszerű sort keríteni a téli kihasználatlanság után.

Sajnos előfordulhat, hogy a hideg időjárás miatt az autó akksijának csökken a hatékonysága. Ez akkor különösen gyakori probléma, ha ezekben a hónapokban kevesebbet ültünk a volán mögött. Ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, hogy autónk elvisz bennünket az úticélunkig, indulás előtt mindenképpen érdemes az akkumulátor állapotát ellenőrizni, erre pedig akkor is kerítsünk sort, mikor ránézésre úgy tűnhet, hogy nincs semmi gond az akkumulátorral. Ahogy az akkumulátor is nagyobb megterhelésnek van a hideg hónapokban kitéve, úgy a futóművet és a lengéscsillapítót is nagyobb megpróbáltatás érte télen. Így tavasszal célszerű ezeknek az alkatrészeknek a műszaki állapotát is ellenőriztetnünk szakemberrel.

Kép: canva.com

Array