Ezeket a tényezőket vegyük figyelembe a nyári gumi kiválasztásánál

nyári autó gumi

A nyári gumik kínálata rendkívül széles, így a választás sokszor nagyon nehéznek tűnik. Mivel manapság a spórolás egyre nagyobb hangsúlyt kap, sokan csak az árakat veszik figyelembe a választáskor, pedig ez nem mindig jó döntés. De akkor mely tényezőket érdemes számításba venni, ha nyári gumit szeretnénk vásárolni?

Első lépés: a megfelelő méret kiválasztása

Az autógumi vásárlás előtt mindenképp tisztában kell lennünk vele, hogy milyen méretű gumira is lesz szükségünk. A méret természetesen hatással van az árakra is, ahogyan a súly és terhelési index is, de ez nem szabad, hogy befolyásolja a döntésünket. Csak olyan méretű abroncs kerülhet fel az autónkra, amelyet a gyártó meghatároz, ugyanez vonatkozik a súly és sebességindexre is. A gyártó az autó gépkönyvében pontos leírást ad arról, hogy milyen abroncs kerülhet csak fel, ettől eltérni meglehetősen balesetveszélyes.

Amennyiben nem találnánk meg az autó kiskönyvét, mert mondjuk, használtan vásároltuk az autót külföldön, akkor a fent lévő abroncsról is le tudjuk olvasni a méretszámokat, de a súly és sebességindex is szerepel rajta. Ha pedig megvan a megfelelő méret, akkor jöhet a mintázatok kérdése is.

A vezetési stílusunk segít meghatározni a megfelelő kategóriát

Ha beírjuk a gumis webáruházak keresőjébe a megfelelő méretszámokat, akkor is azt fogjuk tapasztalni, hogy a kínálat így is széles. Ilyenkor jön a következő kérdés, mely kategóriában keresgéljünk: prémium, közép vagy alacsony? Erre a kérdésre a választ a vezetési stílusunk adja majd meg. Amennyiben sokat vezetünk városon kívül, gyakran ingázunk, szeretjük a sportos vezetési stílust, vagy csak a legmagasabb minőség felel meg nekünk, akkor a prémium autógumik kínálatát érdemes nézegetnünk.

Amennyiben nemcsak a minőség, de a jó ár-érték arány is fontos a számunkra, akkor a középkategóriás gumik is jó választást jelenthetnek. Ez a szegmens leginkább azok számára jelent megfelelő választást, akik a mindennapi városi közlekedéshez keresnek abroncsot.

Az olcsó abroncsok sem jelentenek rossz választást, de csak a megfelelő vezetési stílus mellett. Akkor célszerű olcsó nyári autógumit vásárolnunk, ha csak ritkán vezetünk, mindössze heti pár alkalommal, és akkor is főleg a városban közlekedünk.

Ár vagy ár-érték arány?

Az Autotire szakértői azt szokták javasolni, hogy ne csak az árakat figyeljünk, hanem az ár-érték arányt is. A középkategóriás abroncsok képviselik jellemzően a jó ár-érték arányt, ugyanis egyes márkák, mint például a Hankook vagy a Kumho, akár prémium minőséget is elérhetnek, az áruk viszont lényegesen kedvezőbb.

Az abroncstesztek eredményei és a statisztikák is a segítségünkre lehetnek

Ha több autógumi között vacillálunk, akkor érdemes a nemzetközi abroncstesztek eredményeit, illetve az éves statisztikákat is megnézni az adott abroncsokkal kapcsolatban, ugyanis ezek segíthetnek objektív képet alkotni a gumik teljesítményéről. Persze nem születik teszteredmény minden mintázat és minden méret vonatkozásában, de a statisztikák akkor is jó kiindulási alapot jelenthetnek, és megkönnyíthetik a döntésünket.

kép: canva.com

Array