Műanyag kerti bútor tisztítása

műanyag kerti bútor tisztítása

Biztos Veled is előfordult már mikor tavasszal elővetted a műanyag kerti bútorokat, hogy ronda, levakarhatatlannak tűnő szürke foltok borították, és legszívesebben a szeméttelepre vitted volna őket, nem a kertedbe. Sajnos akármennyi figyelmet is fordítasz a kerti bútorok tárolására, ezek a foltok akkor is megjelennek. A jó hír viszont, hogy van lehetőség a műanyag kerti bútorok tisztítására, bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet. Hidd el, hogy újra szép fehérré tudod őket varázsolni, és nem is olyan bonyolult a módszer.

 

De mi az a szürke folt a műanyag székeken?

Télen, a hőmérséklet különbség miatt kicsapódik a pára a székeken, és a pára cseppeken pedig mikroszkópikus élőlények telepszenek meg, és ahogy elpárolog a nedvesség rászáradnak a műanyagra. Hogyan lehet tőlük megszabadulni?

Műanyag kerti bútor tisztítása

Először azt a módszert mutatom be, amivel én is tisztítottam a képen lévő műanyag széket.

 

  1. Egy vödör langyos vízbe tettem két dl ecetet és 1/2 dl mosogatószert.
  2. Egy szivacs segítségével végig dörzsöltem a széket ezzel a házilag készített tisztítószerrel. A fehér kerti bútor tisztításánál figyelj arra, hogy a szivacs dörzsi részét ne használd, mert az karcolásokat csinál a műanyagba, ahol még több kosz tud megtapadni.
  3. Sima vízzel leöblítettem a székről a tisztítószert.
  4. Ezzel a módszerrel sikerült eltávolítani a szürke folt nagy részét, ahogy a lenti képen is láthatod, de még nem volt az igazi!

 

 

5. Cif folyékony súrolószerrel átdörzsöltem a széket, és így sikerült a maradék szennyeződést is eltávolítani. Az alábbi képen láthatod, hogy milyen volt és milyen lett a bútor a két lépcsős tisztítás után.

műanyag kerti bútor tisztítása

 

Műanyag kerti bútor tisztítása – egyéb módszerek

 

Léteznek más módszerek is, amivel a műanyag kerti bútorokat meg lehet tisztítani a szennyeződéstől.

Domestos

Egy szivacs segítségével dörzsöld át a műanyag bútorokat domestossal, és hagyd állni kb. fél órát. Ezt követően dörzsöld át újra, majd öblítsd le.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy igazán univerzális szer, amit nagyon sok mindenre fel lehet használni, tisztításra is. Egyszerűen csak dörzsöld végig a székeket szódabikarbónás vízzel egy szivacs segítségével, majd öblítsd le. Az igazán makacs foltokra közvetlenül is szórhatsz szódabikarbónát.

 

Tipp

Bármilyen tisztítószert is használsz, először teszteld le a műanyag bútor egy nem látható részén, mert több féle anyagból is készítik ezeket a műanyag bútorokat, és nem mindegyik reagál ugyanúgy. Egy erősebb tisztítószer akár ki is marhatja a műanyagot.

Bármilyen módszerrel is tisztítod a műanyag kerti bútorokat, ha végeztél kendd át a őket autopolírozó folyadékkal, mert így nem csak fehérek lesznek, hanem visszanyerik a fényüket is!

Array