Medence építés házilag

medence építés házilag

Kinek ne fordult volna meg a fejében, hogy milyen jó volna egy otthoni kerti medence, ahol a nehéz munkanap után lehet kicsit lazítani, ahol a gyerekek kitombolhatják magukat, és ahol hűsölni lehet a forró nyári napokon. Lehet már kész medencéket is vásárolni, szakembert is hívhatunk, de a medence építés házilag is megoldható. Hogyan lehet medencét építeni?

Medence építés házilag

 

Medence építés házilag 1. lépés – Tervezés

A tervezés fontosságát sokan lebecsülik, és hirtelen felindulásból állnak neki a medence építésének, ami később problémákhoz vezethet. Ki kell választani a medence helyét, lehetőleg olyan helyet, ahova sokat süt  a nap, és nincsen fa a közelben, mert a falevelek bekoszolják majd a medence vízét. Meg kell határozni a medence méretét és formáját, lehet köralakú, négyzetalakú vagy szabálytalan alakú is. Szabálytalan alakú medencét ne akarjál házilag készíteni, azt bízd szakemberre, mert a szabálytalan alakú medence tervezése és építése nagyobb szaktudást ígényel.

 

Medence építés házilag 2. lépés – Ásás

Az ásás a házi medence építés legnehezebb és legiődígényesebb feladata. Legalább 25 centivel mélyebb gödröt kell ásni, mint a medence magassága, és oldalanként minimum 10 centiméterrel szélesebbet.

 

 

Medence építés házilag 3. lépés – Alapozás

A medence aljára 20 centiméteres betont kell készíteni 5 centiméteres sóderágyon. A betonozáskor kell elhelyezni a lefolyót is, és arra kell figyelni, hogy a medence alja lejtsen a lefolyó irányába. Ha szeretnél lépcsőket is építeni a medencébe, akkor az legegyszerűbben téglákkal tudod megépíteni.

 

Medence építés házilag 4. lépés – Falazás

Ha elkészültünk a medence alapjával a támfalakat kell megcsinálni, amit lehet zsaluzott betonból vagy zsalukőből vasalva elkészíteni.

 

Medence építés házilag 5. lépés – Aluprofilok rögzítése

Ha a támfalak elkészültek, rögzítsük a derékszögű aluprofilokat tiplik és csavarok segítségével, 1-1 centiméteres belógással a medence terének irányában.

Medence építés házilag 6. lépés – Szigetelés

Ha hagyományos csempézett, járólapozott medencét építünk, akkor ragasszuk fel és fugázzuk a lapokat, és ne felejtsük el kialakítani a lefolyó és befolyó nyílásokat.

Ha fóliázott medencét készítünk, a támfalak belső felületét szigetelni kell. Legalább 1 centiméteres vastagságú hungarocell vagy poliform lemezeket kell felragasztani. Az alapra ezen felül egy 3 milliméteres filc, avagy geotextíliát terítsünk ki.

Ha kész a szigetelés a gyárilag megfelelő méretre készített fóliát a medencében el kell helyezni. Ezt követően engedjünk néhány centiméter vizet a medencébe, és a fólia ki fog símulni és már tudjuk is rögzíteni.

 

Medence építés házilag 7. lépés – Utolsó simítások

Helyezzük el a medencében az esetleges korlát, túlfolyó, lefolyó és egyéb elemeket.

A medencét kívülről is szigeteljük, legalább 2 centiméteres hungarocell lemezzel, a fennmaradó rést pedig töltsük ki földdel.

Kész is medence, engedjük tele vízzel és élvezzük!

 

Ahogy a leírásból is látszik, hogy sok munkával jár a medenceépítés házilag, és sok buktatója is van, betonozási ismeretek és gyakorlatok nélkül semmiképpen ne fogjunk hozzá, inkább bízzuk a medence építést szakemberre.

Ha egy sokkal egyszerűbb módját keresed a medence építésnek, ahol még az ásást is meg lehet spórolni, készíts “water blob”-ot, ami gyakorlatilag egy kerti vízágy. A lenti videóban megnézheted hogyan lehet elkészíteni.

Nem tudod milyen medencéd legyen a kertedben? Nézd meg a kerti medence ötletek képgalériát!

Array