Milyen szandált válasszunk munkához?

munkaszandál

Számos olyan munkakör létezik, ahol bár előírás a láb megfelelő védelme, de ehhez nem szükséges az ormótlan bakancsok, vagy cipők egésznapos viselete. Ilyenkor a munkavédelmi szandálok nyújthatnak ideális megoldást, azonban a megfelelő darab kiválasztása nem minden esetben egyszerű. Az alábbiakban éppen ezért abban segítünk eligazodni, hogy milyen szandált válasszunk munkához, ha biztos és kényelmes megoldást keresünk.

Munkavédelmi papucsok és szandálok előnyei

A szandálok munkához is ugyanúgy ideális megoldást kínálhatnak, mint a kirándulásokhoz, vagy épp szabadidős tevékenységekhez. A munkakörülmények esetében azonban számos munkavédelmi szabálynak is meg kell felelni, így biztosítható a dolgozók egészsége és a balesetmentes munkavégzés is.

A hagyományosnak mondható munkavédelmi bakancsokkal, vagy cipőkkel összevetve a munkavédelmi szandálok az alábbi előnyöket kínálhatják számunkra:

  • maximális lábvédelem (leesés és átszúrás ellen),

  • vízállóság,

  • csúszás elleni védelem,

  • antisztatikusság,

  • ESD típusú védelem,

  • kényelmes, akár egész napos viselet.

Természetesen nem minden szandál rendelkezik az összes védelmi képességgel, így mindenképp érdemes alaposan utánajárni, felmérni, hogy az adott lábbeli mit is nyújthat számunkra.

Mikor válasszunk antisztatikus szandált?

Az antisztatikus lábbelik számos téren segítséget nyújthatnak számunkra, így nem meglepő, hogy rengeteg ipari szegmensben feltűnhetnek. Ilyen területek lehetnek egyaránt az:

  • egészségügy

  • gyógyszerészet

  • adminisztráció

  • gyártósori munkák, stb.

Legyen szó bármelyikről is az antisztatikus védelem segíthet abban, hogy csökkentsük a súrlódásból eredő elektromos kisüléseket, amik a munkánk során használt berendezéseket is befolyásolhatják.

Mikor válasszunk vízálló szandált?

Sokan ráncolhatják a szemöldöküket a vízálló szandál hallatán, de bizony ezek is hathatós segítséget nyújthatnak számunkra. Természetesen ezek a lábbelik, nem nyújtanak lábfejünk minden pontján teljes védelmet ezen a téren, de az olykor előforduló nedvesebb munkakörülmények között igen hasznosak lehetnek, vagy az esetleges részben kinti területen történő munkavégzés során, egy-egy hirtelen csapadékhulláskor is védelmet élvezhet lábunk.

Mikor kellhet átszúrás elleni szandál?

A leesés és átszúrás elleni védelemmel kialakított szandálok főképp a könnyű- és olykor a nehezebb fizikai munkák során jöhetnek jól. Például a raktárakban végzett munkák során a szandálok ideális megoldást kínálnak, de irodai munkák során is hasznukat vehetjük, ráadásul a jó szellőzés hosszútávon lábunk egészségét is szolgálhatja.

Összegezve

A munkavédelmi szandálok esetében tehát nagyon fontos, hogy felmérjük, hogy a munkánkhoz alkalmas lábbeli viselet-e, illetve ezt követően a különböző védelmi funkciók után is érdemes érdeklődnünk. Amennyiben ezeket megtesszük, akkor az ideális lábbeli megtalálása is könnyebb lehet.

Array