Praktikus szerszámok otthonra

praktikus szerszámok otthonra

Legyen szó lakásról, vagy házról, mindkét esetben találkozhatunk olyan élethelyzetekkel, amikor valamit fúrnunk, vagy szerelnünk kell. Az ilyen esetekben jól jöhet néhány praktikus szerszám otthonra, melyekkel megoldhatunk szinte minden kisebb ügyet.

Milyen szerszámokra lehet szükségünk otthon?

Erre a kérdésre nem egyszerű a válasz, hiszen sok tényezőtől függhet az ideális szerszám felhozatal és mennyiség. Alapjában véve a szaktudás, a rendelkezésre álló hely már megszabják, hogy miből és mennyit szerezhetünk be. Feltételezve, hogy minden helyzetre szeretnénk felkészülni és elegendő hely is rendelkezésünkre áll, akkor az alábbi kategóriákból mindenképp merítenünk kell szerszám webshopok kínálatából:

  • szerszámgépek,

  • kézi szerszámok,

  • mérőeszközök.

Kalapács

Amennyiben szeretnénk egy képet felakasztani, vagy valahol beütnénk egy szöget, ahhoz a kalapács a legszükségesebb szerszámok közé sorolandó. Általános dolgokhoz egy hagyományos, normál fejű, könnyű kalapács maximálisan elég lehet, de találkozhatunk betontörő, vagy épp gumi kalapácsokkal is a speciálisabb feladatokhoz.

Fúró-csavarozó gépek

A széleskörű és biztos feladatmegoldáshoz, jó ha van egy vezeték nélküli, akkumulátoros csavarhúzónk, de egy vezetékes ütvecsavarozó is kiváló szolgálatot tehet a háztartásban. Az ilyen multifunkciós szerszámok jól jöhet ha csavarozni, vagy ha fúrni kell valami olyat, ahol szükség van egy kicsit több erőre.

Fogó

A különböző fogók segítségével szögeket húzhatunk ki, összenyomhatunk, vagy kihúzhatunk vele dolgokat. Számtalan formájú létezik, de legalább egy fajta jó, ha minden háztartásban van belőle. A legsokoldalúbb az úgynevezett kombinált fogó, de kábelvágó, lapos és harapó fogókkal is találkozhatunk.

Barkácsoló kés

A vezetékek, kötelek elmetszéséhez, vagy épp kisebb faragási munkákhoz jól jöhet egy-egy minőségi barkácsoló kés, vagy szike. Ezek segítségével ellentmondást nem tűrően, egyszerű módon metszhetünk el vékonyabb dolgokat, vagy akár barkácsolhatunk is.

Vízmérték

Ha nem akarunk ferdén felfúrt polcokat, vagy lógó festményeket, akkor jó ha van otthon egy vízmérték. Ennek segítségével a tökéletes függőleges és vízszintes tájolást is megtalálhatjuk a dolgok rögzítéséhez.

Fűrész

Ház, és legfőképp kert tulajdonosok szerszámkészletéből nem hiányozhat a fűrészek valamely típusa. Ez a szerszám nagy segítség lehet a ház körül és sok bosszúságtól szabadíthat meg minket, típus terén pedig válogathatunk a kézi és a gépi szerszámok közül is.

Csavarhúzó

A csavarhúzó jó eséllyel nem az a szerszám, amit minden nap használni fogunk, de jó ha van kéznél egy, hiszen segítségével a csavarok gyors meghúzása, vagy egy-egy gyors szétszerelés is megoldható, de például elengedhetetlen lehet egy-egy lapra szerelt bútor összeállításakor is.

Fázisceruza

Ezt az eszközt arra használhatjuk, hogy az aljzatok árammal való ellátottságát megvizsgáljuk. Alapesetben, ha nem értünk kifejezetten ehhez a területhez, akkor a kialakult elektromos problémával mindig forduljunk szakemberhez, de ha rendelkezünk tapasztalattal villanyszerelés terén, akkor jó ha van egy fázisceruza a házban, hogy kideríthessük, hol lehet a probléma.

Mérőszalag

A mérőszalagok segítségével könnyen felmérhetjük egy terület, vagy tárgy szélét, hosszát, vagy magasságát. Ez például mindenképp szükséges, ha szeretnénk pár szobát tapétázni, vagy barkácsolnánk néhány kisebb bútort, vagy tartószerkezetet.

Összegezve

Az otthonokban tehát számos praktikus szerszámot tarthatunk, amiknek palettája elsősorban attól függ, hogy milyen feladatokat is szeretnék ellátni saját magunk. Amennyiben ezzel tisztában vagyunk, akkor könnyebb lehet a szükséges szerszámok beszerzése is.

Array