Milyen ital legyen és milyen pohárba?

italok poharak

Ahhoz, hogy teljes élvezetet nyújtsanak az italok, nem mindegy, melyiket milyen pohárba töltjük. Így érvényesül az ital színe, aromája, illata. Az ital hőmérséklete is fontos az ízek érvényesülése szempontjából, ezért különbözik a poharak vastagsága, talpa, magassága.

A pohár-etikettet vendéglátásban illik betartani, de ha otthon szolgálunk fel ezek ismeretében italokat, nagy eséllyel növeljük az élményt.

Erős ital kicsi pohár

Rövid italok értelemszerűen kicsi pohárból fogyaszthatók. Általában 20-50 ml ürtartalommal rendelkeznek, alacsony is és keskeny is. Néha a szája enyhén zár, megakadályozva a párolgást. A zárt szájú poharak előnye, hogy az iváskor oly fontos szaglást is érvényesítse, összegyüjtve az ital illatát, az orr irányába vezetve azt. Legyen az üvegpohár vagy kristálypohár, ha a szája nyit, akkor azt azért van, hogy az erős illatokat ne egyből szippantsuk fel, mikor szánkhoz emeljük a poharat.

Hosszú italok, kevert koktélok

Alkoholos vagy alkoholmentes koktélokat keverünk long drinkes pohárban, ezek általában 150-300 ml űrtartalmúak. Kevés alkohol, több alkoholmentes ital és jég is elfér benne. Fala erős, magas, egyenes pohár, és szívószál jár bele. Színes több italból és gyümölcsből készült koktélokat ún. hurrikán pohárban is szoktak keverni, ennek rövid talpa, szája felé szűkülő, egyenesedő öblös teste van, mely alkalmassá teszi az italt a keverésre.

Talpas poharak elegáns italhoz

A borospoharak magas szárral öblös testtel rendelkeznek. A vörösboros pohár 200-300 ml, a talp tetején széles résszel, mely enyhén zár a száj fele. A vörösbort szobahőmérsékleten kínáljuk, jót tesz neki a levegőzés fogyasztás előtt, hogy jobban kijöjjenek az ízek, ezért a pohár szája is kicsit szélesebb. Fogyasztáskor a pohár szárát illik fogni, ne melegítsük tovább az italt, koccintáskor pedig pont ettől a gesztustól fog szépen csengni-bongni a pohár.

Fehérbort ennél nyúlánkabb pohárban szervírozunk. Ennek űrtartalma 150-300 ml, szája jobban zár, hogy az aromákat tovább bent tartsa. Mivel a fehérbort hűtve ajánlott inni, itt is célszerű a pohár talpát fogni, hogy ne melegítsük fel az italt, és ilyen megfontolásból kerül kevesebb is a pohárba, inkább többször töltsünk újra.

A boroknak van egy másik fajtája is, melynek külön poharat lehet szentelni. Ezek a desszertborok. Általában édesek, ebből fakadóan magasabb alkoholtartalommal is rendelkeznek. Kis mennyiségben fogyaszthatók, ezt is apró kortyonként, ezért is ajánlott az ún. grappa pohárból inni, melynek magas talpa, kis öblös teste és egyenes nyaka van. Az ezekhez szükséges kellékek például webáruházakban ajándékként férfiaknak is megvásárolgatóak.

Pezsgőt vagy habzóbort a szintén talpas pohárba ajánlott tölteni, ezek ellenben egyenes faluknak köszönhetően a buborékokat tartják sokáig az italban, ezzel hosszabbitva meg a fogyasztás élményét.

Öreg ital, vintage pohár

A talpas poharak egy másik családja a konyakos poharak. Ezeket teljesen másképp kell használni, mint a talpas borospoharakat. Talpuk rövid, öblösebbek, szájuk jobban zár, és ezek célja nem hidegen tartani az ital, ellenkezőleg, a konyaknak jót tesz a meleg. Minél öregebb egy ital, annál zártabb szájú pohárban kínáljuk, a kéz melegével tartjuk meg hőmérsékletét, és apró kortyokban fogyasztjuk, így lehet kihozni többet az érlelt nedűből. Lakások felszerelésével foglalkozó webáruházakban nagy választékot lehet találni belőlük.

A whiskys pohár zömök, alacsony, gyakran mintával díszített, metszett. Fala erős és egyenes, talpa vastag, ez azért is, hogy a jéggel tálalt italt biztonságosan tárolja. A robusztus poharak az ital értékét is kifejezik, ezért is nem csoda, hogy hosszú idők óta nem változtak a formák.

Array