Miért olyan fontos az önbizalom a társkereső tulajdonságok között?

önbizalom társkeresés

Az emberi vonzalom összetett jelenség, amit számos tényező befolyásol. A pszichológia és a társadalomtudományok évtizedek óta kutatják ezt a területet. Az egyik kérdés, ami sokakat foglalkoztat, az az, hogy miért vonzódnak az emberek a magabiztos személyekhez? Mi az a titokzatos varázs, ami vonzalmat ébreszt másokban az önbizalom, mint személyes tulajdonság iránt?

Első körben fontos letisztázni egy nagyon fontos tényezőt, mely sokakat már a társkereső folyamatok legelején félrevezet az önbizalom kapcsán. Ugyanis egyáltalán nem könnyű eligazodni azon, hogy az adott személy valódi, vagy megjátszott önbizalommal rendelkezik. A kettő között ugyanis lényeges különbségek vannak.

Az önbizalom kulcsa

Míg a valódi önbizalom az autentikus és stabil önértékelésből származik, addig a megjátszott önbizalom látszatértékelésen alapul, és gyakran külső tényezőkre, vagy mások véleményére támaszkodik. Nézzük részletesebben, hogy milyen különbségek vannak a kettő között.

A valódi önbizalom a belső meggyőződés eredménye, amely abból fakad, hogy az egyén elismeri saját képességeit, erősségeit és gyengeségeit. Csupán egészséges szinten függ mások véleményétől: fontos számára az építő jellegű visszajelzés, de nem alakítja át folyton mások állásfoglalása a belső meggyőződéseit. A valódi önbizalom általában stabil és tartós, valamint az egyén valódi személyiségét tükrözi.

A megjátszott önbizalom külső forrásokra és mások véleményére épül. Az egyén úgy tesz, mintha magabiztos lenne, de valójában belül bizonytalan. A megjátszott önbizalom gyakran változik, így instabil. Ilyenkor az illető csak bizonyos helyzetekben, a partner jelenlétében próbálja meg mutatni, hogy magabiztos, de ez a látszat könnyen összeomolhat, amint kicsit komolyabban elmélyül a kapcsolat. A megjátszott önbizalomra jellemző, hogy az egyén olyannak mutatja magát, amilyennek gondolja, hogy mások látni szeretnék őt, és lehet, hogy elrejti valódi érzelmeit vagy gondolatait a belső félelmek és szorongások miatt.

Hogyan ismerhetjük fel a kettő közötti különbséget, amikor társat keresünk?

Míg első néhány tapasztalásra gyakran nagyon nehéz megmondani, hogy mennyire őszinte a másik társkereső fél, bizonyos szempontok mégis segítik a felismerést. A kulcs a következetesség. Annál a társkereső személynél, aki valóban magabiztos, a dolgok állása is ezt tükrözi. Hogy mennyire eredményes az életében, van-e önkritikája és milyen mértékben gyakorolja azt, hogy miképpen kezeli a konfliktusokat és a negatív visszajelzéseket, hogyan reagál különböző helyzetekre – ezek mind a társkereső személy stabilitásáról árulkodnak. Valódi önbizalom esetén az ember magatartása, cselekedetei és érzelmi reakciói összhangban vannak.

Miért vonzódnak a társkereső nők és férfiak sokkal jobban egy olyan személyhez, aki önbizalommal rendelkezik?

Az önbizalommal rendelkező személyek általában képesek határozottan kifejezni véleményüket és szándékaikat. Ez a viselkedési minta biztonságérzetet kelt másokban, már a legelső társkereső randevúk alkalmával is. Mivel az önbizalom maga egy végtelenül pozitív tulajdonság, ez a pozitivitás természetesen másokra is kedvező módon hat.

Az önbizalommal rendelkező egyének hajlamosak határozottan és magabiztosan állni az élet kihívásaival szemben. Mivel magabiztosak abban, hogy képesek megbirkózni a nehézségekkel, kevésbé aggódnak a kudarc lehetősége miatt, és hajlandóak kockázatokat vállalni. Az emberek pedig elsősorban olyan partnert keresnek, aki megfelelően kezeli a nehéz helyzeteket, és mindig a megoldásra, valamint a fejlődésre összpontosít. A magabiztos emberek gyakran magas, és mindig új célokat tűznek ki maguk elé, és hajlamosak keményen dolgozni azok eléréséért. Ez az ambiciózus hozzáállás vonzó lehet, mivel másokat is inspirálhat a fejlődésre és a sikerre.

Ezen okok együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy az önbizalommal rendelkező társkereső személyek általában vonzóbbnak tűnnek más társkereső személyek számára. Az önbizalom azonban nem az egyetlen fontos tulajdonság, illetve maga a vonzalom is összetett és egyéni folyamat, amely sok egyéb tényezőt magába foglal.

Az emberek változatos módon fejleszthetik ezen tulajdonságaikat. Az önbizalom is egy komplex terület, ami folyamatos gondozásra szorul. A legmagabiztosabb személy is kerülhet olyan élethelyzetbe, ahol önmagába vetett hite meginog, és ugyanígy, a legbizonytalanabb személy is képes lehet rá, hogy kilépjen saját korlátai közül, és eredményesen megtalálja az utat egy magabiztos, tudatos élethez.

A társkereső oldalak sajnos nem minden esetben tesznek jót az ember önbizalmának. Gyakran megesik, hogy egy-egy csevegőpartner arra sem méltatja a másikat, hogy elköszönjön tőle, ha úgy érzi, mégsem rejt potenciált magában a közös beszélgetés. Amennyiben úgy érezzük, hogy többre vágyunk felszínes beszélgetéseknél és őszinte hozzáállást várunk el társkereső partnerünktől, akkor válasszuk inkább egy Exkluzív Társkereső Iroda szolgáltatásait. Így a párkeresés olyan minőségi úton valósul meg, mely eredményes, és mellette az önbizalmunknak is jót tesz.

Array