Menyasszonyi ruha tisztítás – Így őrizheti meg esküvői ruháját évtizedeken át

esküvői ruha tisztítása

Vége az esküvőnek, és most azon gondolkodik, hogy mit kezdjen a menyasszonyi ruhával? Azzal, amelyet oly gondosan választott ki, és amelyet csupán egyetlen varázslatos, de egyedülálló napon viselt? Ha nem akarja eladni vagy másnak ajándékozni, de szeretné megőrizni értékes emlékként, akkor ebből a cikkből megtudhatja, hogyan teheti ezt meg úgy, hogy a ruha idővel is sértetlen maradjon.

Az esküvői ruha megfelelő tisztítása

Első lépésként a ruha megérdemli a megfelelő tisztítást! Méghozzá az esküvő utáni napokban, hogy az anyag ne szenvedjen helyrehozhatatlan károkat. Különösen igaz ez a tiszta fehér esküvői ruha, vagy halvány árnyalat tekintetében, amelyen sokkal jobban látszik bármilyen folt. Annak érdekében, hogy biztosan ne hibázzon, kérdezze meg azt az üzletet, ahol vásárolta, hogy az anyag típusától függően miként lehet helyesen tárolni és megmosni.

Otthoni tisztítás vs. szakszerű segítség?

Amennyiben az otthoni, saját kézzel végzett mosást választja, nagyon ügyeljen az anyag típusára, a beépített kiegészítőkre, a hímzésre, esetleg a csipkére. Először tesztelje az anyag egy kisebb részét, a ruha belsejében. Ha rendben van, akár kézzel, akár mosógépben mosható, kényes anyagokhoz való programmal és semleges mosószerrel. Mosás után ajánlatos nem felakasztani, hanem olyan helyen szárítani, ahol jól ki lehet nyújtani. A vasalással kapcsolatban először ellenőrizze, hogy lehetséges-e, és próbálja ki a gőzös változatot.

Ha nincs bátorsága és nem akarja megkockáztatni, akkor menjen el egy menyasszonyi ruhákra szakosodott mosodába, ahol garantáltan olyan mosószert használnak, amely nem teszi tönkre a ruha anyagát.

Ne feledje, hogy az az ideális, ha nem késlekedik, az esküvő után mielőbb vigye el tisztítani, különben idővel ellenállóvá válnak a makacs foltok, és sokkal nehezebb lesz eltávolítani!

Hogyan és hol érdemes tárolni?

A menyasszonyi ruha tisztítása után szükség lesz egy masszív, vastag kartondobozra, ügyelve a csomagolásra. Nem szabad fogasra akasztani, mert idővel deformálódik. Csomagolás előtt töltse ki a ruha mellrészét nedvszívó papírral, majd helyezze az ujjakat a ruha tetejére. Utána fehér papírba kell csomagolni és betenni a dobozba, a végén pedig letakarni a dobozt egy huzattal, amely távol tartja a nedvességet.

A dobozt tiszta, száraz és sötét helyen kell tárolni! A ruha hatékonyabb megőrzése érdekében minden évben vegye ki a dobozból és szellőztesse, megakadályozva a maradandó ráncok kialakulását. Végül pedig tízévente egyszer tisztítsa vagy tisztíttassa ki, megelőzve ezzel a penészképződést. Próbálja ki ezeket a tippeket, hogy megőrizze esküvői ruháját az évek során, továbbadva majd lányának/unokáinak, vagy csupán csodás emlékként!

Kép: freepik.com

Array