Mézeskalács házikó készítése lépésről lépésre

mézeskalács házikó készítése

A mézeskalács az egyik legkedveltebb téli sütemény, a karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek nélküle. Amellett hogy nagyon finom, előnye, hogy sokáig eláll és felhasználása is sokoldalú: kínálhatjuk vendégeinknek, használhatjuk díszítéshez. Vagy készíthetünk belőle mézeskalács házikót, amely tökéletes karácsonyi dekorációként vagy ajándékként szolgál. Nem mondom, hogy elkészítése gyors és egyszerű, de megéri a fáradságot!

Mézeskalács házikó hozzávalói

Sok mézeskalács tésztát kipróbáltam már, volt, ami kőkemény lett, volt, ami nehezen nyújtható, nekem ez a tészta vált be.

 • 250 g akácméz
 • 100 g szobahőmérsékletű vaj
 • 125 g porcukor
 • 5 g fahéj (őrölt)
 • 5 g gyömbér (őrölt)
 • 3 g szegfűszeg (őrölt)
 • 8 g holland kakaópor
 • 500 g búzafinomliszt (BL55)
 • 3 g sütőpor
 • 1 db tojás (közepes méretű)
 • 1 csipet só

Ez a mennyiség két darab közepes méretű mézeskalács házikó és néhány dísz elkészítéséhez elegendő. Én mindennek a felét vettem, mert csak egy házikó készült belőle.

A fűszerek helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is, amelyből fél kiló liszthez fél tasak fűszerkeverék szükséges.

Mézeskalács házikó készítése lépésről lépésre

A mézeskalács házikó tészta elkészítése

  1. A mézeskalács házikó összes hozzávalóját a robotgép táljába dobom és kb. 5 percig keverem a gép dagasztó lapátjával, míg lágy tésztát nem kapok.

Mézeskalács házikó készítése 1

  1. Ezután a tésztát folpackba csomagolom és hűtőbe teszem 1-2 órára. Ezt a tésztát nem szabad egy éjszakán át pihentetni, mert túlságosan megkeményedik, és nem tudjuk kinyújtani!

Mézeskalács házikó készítése 2

A tészta nyújtása és a házikó kivágása

 • 1-2 óra pihentetés után a mézeskalács házikó tésztáját lisztezett sütőpapíron kinyújtom 3-4 mm vastagra. Én a deszkára terítek egy tepsi méretű sütőpapírt és ezen nyújtom ki a tésztát, így a házikó elemeit már nem kell többet mozgatnom és a tésztalapok nem deformálódnak el miközben átemelem őket a tepsire.

Mézeskalács házikó készítése 3

 • A mézeskalács házikó „megépítését” előre át kell gondolnunk! Az internetről többféle mézeskalács ház sablon letölthető, de akár magunk is tervezhetünk egy egyedi házikót. A lényeg a precizitás és a pontosság mind a tervezésnél, mind a kivágásnál.
 • A sablonokat a kinyújtott tésztára helyezzük és pizzavágóval vagy egy éles késsel a sablonok mentén kivágjuk a házikót.

Mézeskalács házikó készítése 4

Ha fenyőfákkal is díszíteni akarjuk a házikónk kertjét, a fákat is most szúrjuk ki!

Én egy téglalap alapot is készítettem, amelyre később ráragasztjuk majd a házikót. Ez nálam egy 22×13 cm-es téglalap a 9×9 cm-es házikóhoz.

A körablak és ajtó kiszúrásához egy fém kupakot használtam, a szögletes ablakokat pedig egy éles késsel vágtam ki.

Figyelem! Nagyobb ablakokat vágjunk, mint amekkorát a kész házikónkon akarunk látni, mert a tészta sütés közben megnő!

Tipp: Ha a kivágott ablakokba savanyúcukrot teszünk, sütés után kész is a színezett ablaküveg! A cukor ugyanis elolvad sütés közben, de csak akkor válasszuk le a sütőpapírról, ha már teljesen kihűlt!

 • Ha az összes elemet pontosan kivágtam, a tésztát lekenem egy tojás felvert fehérjével. Ettől lesz fényes a tészta. A kenést még egyszer megismétlem miután kivettem a tésztát a sütőből.

Mézeskalács házikó készítése 5

 • A sütőpapírt áthúzom a tepsire, és 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 5 percig sütöm a mézeskalácsokat.

Vigyázat! Ne süssük túl! Ahogy elkezdenek a szélek barnulni, vegyük ki!

Mézeskalács házikó készítése 6

A mézeskalács házikó összeállítása

 • Az összeállításhoz meg kell várnunk míg a mézeskalácsok teljesen kihűlnek.

Az elemeket összeragaszthatjuk karamellel, vagy tojásfehérjés-porcukros mézeskalács mázzal.

Én a mázat választottam. Bár ez lassabb, de kevésbé veszélyes, mint karamellel dolgozni és sokkal tartósabb lesz így a házikónk.

 • Az „építést” a ház elejének és oldalának összeragasztásával kezdem. Az egész házikót pedig az alapra ragasztom.

Türelem! Az egyes elemek összeragasztása eltart 2-3 percig, míg a máz elkezd megszilárdulni, tehát ez elég időigényes folyamat. A falak után következzen a tető felragasztása.

Mézeskalács házikó készítése 7

 • Miután az elemek a helyükre kerültek, kezdődhet a díszítés, a házikó elkészítésének legkreatívabb része. Az esetleges lyukakat az elemek között mázzal töltöm ki, ugyanis a mézeskalács sütés közben valamennyire elveszti eredeti formáját.

A mézeskalács házikó díszítése

 • Az utolsó lépés a mézeskalács házikó díszítése.

A kész mézeskalács házikónkat díszíthetjük a megmaradt mázzal, vagy festhetünk rá mintákat ételfestékkel. A mázba szórhatunk cukorgyöngyöket vagy M&M’s cukorkákat.

A kertet és a háztetőt boríthatjuk kókuszreszelékkel vagy porcukorral, mintha hó fedné.

A „kertbe” szaggathatunk fenyőfákat, amelyet mázzal díszítünk, vagy használhatunk lefelé fordított fagyi tölcséreket, amelyet lekenünk mázzal és zöld cukorkákkal díszítjük.

Íme az én mézeskalács házikóm

Mézeskalács házikó készítése 8

A receptet Páll Imola a mezeskalacs.info weboldal szerzője készítette.

Összegzés
recipe image
Recept neve
Mézeskalács házikó
Közzétéve