3+1 tipp ágynemű választáshoz

bordó virágos pamutszatén ágynemühuzat

Életünk 1/3-át alvással töltjük. Ezért nem mindegy, hogyan alszunk. A megfelelő matrac és párna kiválasztásának fontosságáról már mindannyian hallottunk. Azt viszont hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ágynemű választás is hatással van arra, hogyan alszunk. Pihentető és egészséges alvásra vágysz? Kövesd ágynemű választási tippeinket, hogy ez megvalósulhasson!

Ágynemű választás 1. tipp: a megfelelő méret

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a paplan elcsúszik vagy összegyűrődik a huzatban. Hiába igazítjuk meg minden este lefekvés előtt, éjszaka arra ébredünk, hogy az üres huzattal takarózva fázunk, vagy kényelmetlenül fekszünk a gombócba gyűrt paplanon.
Ezért az ágynemű választás legfontosabb szempontja a paplan huzat mérete.
Magyarországon jellemzően három fajta méretű paplant lehet kapni:

  1. Normál paplan: 140 x 200 cm
  2. Extra hosszú, más néven XL paplan: 140 x 220 cm
  3. Dupla paplan: 200 x 220 cm

A legnehezebb helyzetben a dupla paplant használók vannak, hiszen nekik nem könnyű megfelelő méretű ágyneműhuzatot választani. Az üzletekben gyakran nehéz megtalálni, hogy az ágyneműhuzat garnitúrában pontosan milyen méretű paplan van. Így sokszor csak otthon derül ki, hogy nem jól választottunk.

bordó virágos pamutszatén ágynemühuzat

Érdemes ezért körülnézni az ágyneműhuzat webáruházakban is, ahol mindig pontosan feltüntetik a méretet, sőt, van ahol a dupla ágyneműhuzatok még külön kategóriát is kaptak.

Ágynemű választás 2. tipp: a megjelenés

Ha a méret stimmel, akkor az ágyneműhuzat színe és mintája válik a legfontosabb választási szemponttá. Van, aki hirtelen felindulásból vásárol, és „ez tetszik!” felkiáltással megveszi az első szimpatikus ágyneműhuzat garnitúrát. Van, aki él-hal a virágos ágyneműhuzatért, és van, aki ki nem állhatja.

Sokan vannak, akik tudatosan választanak. Ők általában odafigyelnek a lakberendezésre, fontos számukra, hogy a lakásban megjelenő színek harmóniában legyenek egymással. Azt is tudják, hogy egyes színek mit jelentenek, és hogy a színek hatással lehetnek az alvásunk minőségére is.

piros pamutszatén ágyneműhuzat

Amíg egy piros ágynemű felkorbácsolja a libidónkat, a nyugodt kék vagy barna szín segíti az esti ellazulást, és a könnyebb elalvást.

Szerencsére ma már egyszínű ágyneműhuzatok a színskála minden színében kaphatók, így az ágyneműnket könnyen hozzáigazíthatjuk a hálószoba berendezéséhez.

Attól sem kell félni, hogy az egyszínű ágyneműhuzat unalmas. Az ágyneműhuzat mellé választhatunk eltérő színű lepedőt, vagy akár párnahuzatot is.

 

Ágynemű választás 3. tipp: a szövés

Igen, a szövés, és nem az alapanyag! A damaszt és szatén, az ágyneműk két leggyakoribb alapanyaga nem az összetételben, hanem az anyag szövésében különbözik egymástól.
Az alapvető, hogy kerüljük a műszálas ágyneműket!
A 100% pamutból készült ágynemű

  • jól szellőzik,
  • elvezeti az alvás közben keletkező izzadságot,
  • nyáron hűt, télen pedig melegít.

A damaszt rövidebb szálú pamutból készül. A vékony pamutszálak végei a szövetből „kiállnak”, így tapintásra kissé durvábbnak hat.

A damaszt szövet tartós, nem véletlenül került nagyanyáink stafírungjába a damaszt ágynemű. A frissen vasalt damaszt ropogós, gyakran találkozunk szállodákban vele.

jacquard mintás damaszt ágynemű

A damasztra jellemző még az anyagába szőtt minta. Találkozhatunk hagyományos, vékony csíkos damaszt ágyneműhuzatokkal, de a legjellemzőbb a nagyméretű, ornamentikus mintákkal készült jacquard mintás damaszt.

A szatén egy finom, puha tapintású anyag, ami szintén 100% pamutból készül. Ezért gyakran nevezik pamut szaténnak is. Kedvelt ágynemű alapanyag, mivel a pamutszálak elhelyezkedése miatt kevésbé gyűrődik, és könnyebben vasalható.

Szatén szövet bármiből készülhet, akár műszálból is. Ha találkoztál már csúszós, elektromosan feltöltődő ágyneműhuzattal, az biztosan műszálas szatén volt! Ezt jobb elkerülni, mert nem csak kényelmetlen, hanem egészségtelen is. Válassz 100% pamutból készült szatén ágyneműt!
A különleges mako-szatén ágynemű puhasága emlékeztet a selyemre, de annál jóval kedvezőbb áru. A mako pamut nevét a felhasznált, hosszú szálú mako (macco)-pamut alapján kapta (ez egy kiváló minőségű, akár 40 mm szálhosszúságú, felső-egyiptomi gyapotfajta magszála).

A szövés során az egyenletes és finom vékony szálak nagyon lágy, sima felületet képeznek.  A mako-szatén textil egyik oldala selymes fényű (nem fényesen csillogó), a másik oldala matt. A mako-szatén elkészítésekor a szálakat finoman érdesítik, hogy az ágynemű ne legyen csúszós.

+1 tipp poratka allergiásoknak

A poratka allergia igazi átok, mivel a poratkák mindenhol megtalálhatók. A poratka ürüléke szénanáthát, súlyosabb esetben allergiás asztmát is okozhat. A légzőszervi tüneteken túl bőrtünetekkel is reagálhatunk a poratkák jelenlétére, csalánkiütést vagy akár ekcémát is okozhatnak.

A poratkák az emberről természetes módon lehulló hámsejtekből táplálkoznak. Ezek a hámsejtek a legnagyobb mennyiségben az ágyneműben raktározódnak el. Ezért nagyon fontos, hogy az ágyneműnket gyakran, magas hőfokon mossuk. A poratkák ugyanis 60 fokon pusztulnak el.
Poratka allergiások számára az exkluzív pamut szatén ágyneműhuzat az ajánlott, amely 60 fokon mosható.

Szerző: Szabolcsi Andrea álomtündér

Array