Álmatlanság elleni praktikák

házi praktikák álmatlanság ellen

Bosszantó, mikor nehezen tudunk elaludni, az éjszaka folyamán többször felébredünk, és még nehezebben tudunk visszaaludni. Egy ilyen éjszaka után fáradtan ébredünk, ingerültek vagyunk nem tudunk koncentrálni. Hogy ez Veled ne forduljon elő, itt van 10 gyakorlatias tipp álmatlanság ellen, amik segítenek abban, hogy pihentetően tudjál aludni és frissen, energikusan ébredni!

10 tipp álmatlanság ellen

Egyre gyorsabb világban élünk, mindenki siet, rohan, hogy minden feladatát el tudja végezni, és ebben a nagy rohanásban, pörgésben egyre nehezebb lenyugodni, ami szükséges ahhoz, hogy jól tudjunk aludni. Akik álmatlanságban szenvednek, azok számára különösen fontos, hogy figyelmet fordítsanak arra, hogy megfelelő állapotba kerüljenek mire eljön a lefekvés ideje.

1.Kerüld a koffeint!

A koffeint általában azért fogyasszuk, hogy felpörgessen bennünket, több energiánk legyen. A koffein hatása több óráig tart, és az egyik legjobb áloműző, ezért a legjobb, ha teljes mértékben le tudsz mondani róla, de lefekvés előtt 6-8 órával már semmiképpen ne fogyassz koffein tartalmú italokat, ételeket mint például kávé, fekete tea, cola, energiaitalok, vagy csokoládé.

álmatlanság ellen kerüld a koffeint

2. Kerüld a cigarettát!

A nokitinnak szintén élénkítő hatása van, a dohányosok lassabban alszanak el, és többször ébrednek fel éjszaka. Ha nem tudsz lemondani a dohányzásról, a lefekvés előtti néhány órában már ne gyújts rá!

3. Lefekvés előtt három órával vacsorázz!

Ha a gyomor az emésztéssel van elfoglalva nehéz pihenő üzemmódba kapcsolnia, ezért lefekvés előtt 3 órával vacsorázz, lehetőleg valami könnyű ételt. Kerüld a zsíros, fűszeres ételeket, és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat!

4. Kerüld a monitorokat!

A monitorokból, televízióból, telefon kijelzőből jövő vibráló fény stimulálja az agyat, ezek használata utána sokkal nehezebb elaludni. Ezért lefekvés előtt 1-2 órával már ne tévézz, internetezz, mobilozz, helyette inkább olvass könyvet vagy hallgass nyugtató zenét.

5. Vegyél egy forró fürdőt!

A forró fürdő kíváló módszer az idegek megnyutatásához, segíti az izmokat ellazítani. Különböző illóolajokkal, mint például citromfű, kamilla, rozmaring, levendula tovább fokozhatod a fürdő nyugtató hatását.

álmatlanság ellen forró fürdő

7. Fogyassz magnéziumban gazdag ételeket!

A stressz és a feszültség gyakran okai az álmatlanságnak, a magnéziumnak nyugtató hatása van, hatékonyan kezeli a stresszt, elernyeszti az izmokat, ezáltal csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, és segít a nyugtató alvás biztosításában. Magnéziumban gazdag ételek például a banán, mandula, kelkáposzta, tökmag, brokkoli. Stressz elleni praktikákért kattints a linkre!

8. Sportolj rendszeresen!

A rendszeres testmozgás javítja az alvás minőségét és hosszát. De az edzést semmiképpen ne a lefekvés előtti három órába tervezd, mert akkor csak jobban felpörget, és ellentétes hatást érhetsz el vele, mint szeretnél.

sportolj rendszeresen

8. Az ágy alvásra való!

Az ágyat kizárólag alvásra használd, és ne végezz egyéb tevékenységet abban az ágyban, amiben aludni szoktál, például ne telefonálj, számítógépezz, tanulj, tévézz stb.

A nyugodt alváshoz fontos a kellemes környezet is, kényelmes matrac, párna, ágynemű. Ha már régi a matrac, és nem kényelmes, az is okozhatja a rossz alvást, és bármilyen meglepő, de az ágynemű színe is hatással van az alvásra, például a kék vagy barna színű ágynemű segíti az esti ellazulást, és a könnyebb elalvást.

Vannak már olyan ágyneműk, amik segítik az alvást. A levendulának például nyugtató, stresszoldó hatása van, ezért sokan használnak levendula párnát a nyugodtabb alvásért.

9. Mindig azonos időben feküdj le és kelj fel!

Az álmatlanság ellen szintén hatásos módszer, ha kialakítasz egy rutint magadnak, és minden nap ugyanabban az időben fekszel le és kelsz fel, még hétvégén is! Csábító lehet a gondolat hétvégén tovább aludni, és később feküdni, de egy ilyen kitérő csak ronthat a helyzeten, ahogy egy délutáni alvás is.  Egyéb dolgokat is beépíthetsz a lefekvés előtt rutinba, például mindig ugyanazt a zenét hallgatod meg lefekvés előtt vagy megiszol egy csésze kamilla teát.

10. Tedd el az órát!

Nincs annál bosszantóbb, mikor nem tudsz elaludni, és látod az órát, hogy úristen már ennyi az idő, és én még mindig ébren vagyok! Nem kell feleslegesen stresszelni magadat egy órával. Ha tényleg nem tudsz elaludni, akkor inkább kelj ki az ágyból és foglald el magad. Ha valamilyen monoton, unalmas dolgot választasz, amit utálsz csinálni például portörlés vagy mosogatás könnyen elálmosodhatsz.

Az álmatlanságot sokszor a túlzott pörgés, stressz okozzák, amiken segíteni tudnak az itt leírt életmódbeli változtatások. De az álmatlanság, alvászavarok hátterében egyéb okok is lehetnek, akár különböző betegségek is, ezért ha az álmatlanság, hosszú ideig, hetekig megmarad, akkor javasolt szakembert felkeresni aki segít kideríteni az álmatlanság okát.

Array