9+1 hatékony tipp hőség ellen

hűsítő tippek kánikula ellen

A sokáig tartó magas külső hőmérséklet jelentősen megterheli a szervezetet, ami nem csak a komfortérzetünket rontja, hanem akár az egészségünke is káros lehet. A verejtékezés miatt  a szervezetünk sok folyadékot és sót veszít, ami fáradékonysághoz, vérnyomáseséshez, ájuláshoz és akár hőgutához vezethet. Éppen ezért fontos megfelelően védekezni a hőség ellen.

9 +1 hatékony tipp hőség ellen

1.Kánikula ellen folyadék fogyasztás

Lehet, hogy ez már a könyöködön jön ki, hogy milyen fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, különösen nagy hőségben, de nem lehet elégszer ismételni. A víz a legjobb szomjoltó, amit ízesíthetsz citrommal vagy egyéb gyümölcsökkel. A cukros italokat inkább kerüld, válassz inkább langyos teát helyettük. Bármennyire is csábító egy jéghideg limonádé a forróságban, a túl hideg italok nem tesznek jót a szervezetnek, és egyeseknél akár gyomorgörcsöt is okozhatnak. Mivel a kánikulában gyorsan ki tud száradni a szervezet, ezért mindig legyen nálad egy palack víz.

2. Kerüld a koffeint és az alkoholt

A koffein tartalmú italok és az alkohol sem alkalmasak a folyadékpótlásra, ugyanis vízhajtó hatásuk van. Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben megviseli a keringési rendszert, olyannyira, hogy az akár össze is omolhat. Ezért a hideg sört cseréld inkább limonádéra!

hőség ellen sör

3. Hőség ellen zuhanyozz le

A kánikulában már csak a fokozott izzadás miatt is javasolt gyakran zuhanyozni, de ezen kívül fel is frissít. Lehet meglepő, de a langyos víz sokkal frissítóbb, mint a hideg víz, ugyanis a hideg víz csak az első pillanatban hűsít, azután pont ellenkezőleg hat: élénkíti a vérkeringést és a belső hőtermelést, vagyis tusolás után még inkább meleged lesz. Ha viszont langyos, 20-25 fokos vízzel zuhanyzol, a tested könnyebben tudja leadni a hőt.

hőség ellen zuhanyzás

4. Kánikula ellen moss hajat

Ha nincs lehetőséged zuhanyozni egy hamosás, vagy csak a haj bevizezése is nagyon frissítő tud lenni. Semmiképpen se használj hajszárítót, hagyd, hogy a hajad magától száradjon meg.

5. Hideg vizes borogatás

A hideg vizes borogatás is jó szolgáltatot tud tenni kánikula idején, ugyanis a test bizonyos pontjainak hűtésével nagyon hatékonyan csökkenthető a hőérzet, de a test hőmérséklete is, mivel az itt található erekben folyó vér a keringésnek köszönhetően a test többi pontján is enyhíti a meleget. Ilyen a csukló, a boka, és a nyak. Arra viszont figyelj, hogy ne hűtsd túl magad, főleg a nyaki hűtéssel érdemes óvatosnak lenni. De a csuklódat a csap alá tartva gyorsan felfrissülhetsz.

6. Kösd fel a hajad!

A hosszú haj nagyon zavaró tud lenni kánikulában, ezért kösd fel a hajadat, vagy viselj hajpántot, így könnyebb lesz a hőségben.

hőség ellen copf

7. Öltözz szellősen!

A szűk ruhadarabok bent tartják a meleget, és nem hagyják a bőrt lélegezni, ezért nagy melegben lenge, természetes anyagból, például pamutból vagy lenvászonból készült, világos színű ruhákat vegyél fel, ezek visszaverik a fényt, jól szellőznek, és az izzadságot is felszívják!

A fejedet se hagyd fedetlenül, védd a fejedet kalappal, vászonsapkával, kendővel, napernyővel! A bőrödről se feledkezz meg, kendd be magadat napvédő krémmel!

hőség ellen öltözködés

8. Legyező

A legyezőt már az ókorban is használták hűsítésre, a mediterrán országokban és a távol-keleten ma is gyakran használt kiegészítő, a nagy hőséget legyező segítségével próbálják az emberek elviselhetőbbé tenni. Egyszerű és nagyszerű eszköz, ha nincsen legyeződ, akár egy újság is megteszi.

hőség ellen legyező

9. Könnyű ételeket fogyassz!

A nagy hőségben nem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, érdemes kerülni az erős, csípős fűszereket is mert fokozzák a verejtékmirigyek működését. Érdemes a zöldségekben gazdag mediterrán ételek közül válogatni, hiszen az ottani népek évszázadok alatt kikísérletezték milyen ételeket jó fogyasztani nagy melegben. Ilyenkor mindenki szívesebben fogyaszt salátákat, leveseket mint például a hideg gazpacho, grill húsokat.

gazpacho leves
gazpacho leves

+1 Nézegess havas tájakat!

Ez egy pszichológiai trükk, ha sokat nézegetsz havas tájakat, javul a hőérzeted. A legjobb ha előkeresed a síelésnél készült képeket, amikor majd szétfagytál, mert a képek hatására felídéződnek az emlékek és kevésbé fogod érezni a hőséget! Nézz olyan filmeket, amik télen játszódnak például Jégkorszak vagy Táncoló talpak!

havas tájak

 

Array