Kényelmes szintlépés a padlás létra segítségével

padláslétra

A padlástérrel rendelkező házak és lakások sok esetben egyáltalán nem használják ki az extra helyiségben rejlő lehetőségeket. A fő akadályt általában a megközelíthetőség hiánya jelenti. Ez azonban gyorsan, könnyedén és esztétikusan orvosolható.

A padlások és tetőterek sok esetben képezik a lakóépületek, lakások, házak részét, hiszen nem ritka, hogy a tervek alapján ezek is megépítésre kerülnek, még ha alapkoncepció szerint nem is kerülnek konkrét beépítésre vagy használatra. A padlásterek eleve inkább tárolóként, a szükségtelen holmik süllyesztőjeként élnek az emberek fejében. Habár régen valóban ilyen szerepük volt, ez mára átalakult.

A tető- és padlásterek ugyanis akár lakótérként is újraértelmezhetők, hiszen nem ritkán egészen hatalmas alapterülettel és légtérrel bíró helyiségek ezek. Némi kreativitással és a szükséges átalakítások elvégzésével az addig hasznosítatlan terek lényegében egy új szobával bővítik a lakóépületeket. Egy padlás létra beépítésével pedig a megközelíthetőség problémája is egyszerűen kiküszöbölhető.

Egy tetőtér megközelítése

A hasznosításra alapvetően nem kerülő padlások és tetőterek egyik alapvető problémája, hogy a tervezés során nem fordítanak figyelmet a megközelíthetőség kérdésére. Így sok esetben találkozhatunk különféle félmegoldásokkal, melyek sem esztétikai, sem kényelmi szempontból nem tekinthetők megfelelőnek. A megoldás az ilyen helyzetekre egy megfelelő kialakítású padlás létra, mely mindkét említett szempontból kiemelkedik.

Egy beépíthető padlás létra ugyanis jellemzően abszolút észrevétlen, lényegében belesimul a plafonba, és legfeljebb a tetőtérből vesz el némi helyet felhajtott állapotban. Így tehát lényegében egy rejtekajtót kapunk, melynek lenyitásával előbukkan a padlás létra, amin át könnyedén közelíthetjük meg a tetőteret. Akár raktározási, akár lakhatási célra használja valaki e plusz tereket, az ilyen mobilis megoldásokkal jóval egyszerűbb az élet.

plafonba építhető padláslétra

Típusok az igényekhez igazítva

Bár egy padlás létra alapvetően egyszerű eszköz, mégis több típussal találkozhatunk a forgalmazók kínálatában. A közös vonásuk nem más, mint hogy általában beépítésre készen árulják őket, illetve minden fajtájuk diszkrét, de könnyen használható megoldást nyújt. A legegyszerűbb megoldást a kétrészes, egymásba csúszó padlás létra jelenti, ez esetben azonban érdemes azzal számolni, hogy a padláson nyitási tér szükséges. Ennek megfelelően inkább raktározási célra alkalmazott padlásterekhez ajánlott.

A háromrészes, illetve a nem fából, hanem fémből készült, harmonikaszerűen működő padlás létrák előnye éppen az, hogy nincs szükségük plusz nyitási térre. Ezáltal kényelmes megoldást nyújtanak abban az esetben is, ha a tetőtér lakóhelyiségként kerül hasznosításra. A stabilitás és az időtálló struktúra adott, a beépítésre kész konstrukció pedig gyors és egyszerű szerelést tesz lehetővé. A padlás létra tehát a legegyszerűbb út az új terek felé.

Array