Praktikus tanácsok, ha hosszú útra indulsz!

autós utazás

Napjainkban nagyon sokan és sokat utazunk munkába, kirándulásra, nyaralásra, látogatóba és ezek a távolságok sokszor több száz kilométerre vannak az otthonunktól. De ma már teljesen természetes, hogy nekivágunk és elutazunk oda ahova szeretnénk. Nem mindenki tesz meg szívesen nagy távolságokat autóval, de ha szívesen utazunk, ha nem, gondot kell fordítani néhány dologra annak az érdekében, hogy a legkevesebb problémával érjünk oda.

Amennyiben szükségünk van gyors autómentésre Mohácson, akkor az SOS Autómentő jó választás lehet Baranya megye egész területén.

Mire kell figyelni?

Az autó műszaki állapota az, amire a legjobban kell figyelni akkor is, ha elővigyázatosak vagyunk és folyamatosan hordjuk az autónkat szervizbe. Nem lehet tudni, hogy a technika mikor mondja fel a szolgálatot. Vannak olyan problémák amelyekkel még elmehetünk bevásárolni, vagy egy rövidebb útra, de egy hosszú út előtt feltétlenül meg kell csináltatni ezeket a kis hibákat is.

Ezért az autó korától függetlenül jó ha tájékozódunk, hogy milyen lehetőségek vannak a műszaki mentésre azokban az országokban amelyeken keresztül megyünk. A külföldi autómentések mindig sokkal többe kerülnek mint az itthoniak, úgyhogy érdemes assistance biztosítást kötni.

Természetesen a csomag kiválasztása előtt érdemes a részleteket ellenőrizni, mert gond esetén a biztosítók a költségeket eltérő mértékben állják. A biztosítások átfutási ideje 1-3 nap, ezért ne hagyd az utolsó pillanatra a megkötését.

Mi az ami még fontos, a járművön kívül?

A tájékozódás tényleg alapvető kellene, hogy legyen. Nézzünk utána, hogy ahova megyünk milyen beutazási szabályok az érvényben lévők. Aztán a megfelelő útvonal kidolgozása is előre tervezhető, akár a Googleval akár másik útvonaltervezővel. Egy fizikai térkép mindig jól jön, ha van nálunk és lemerül a telefonunk.

Figyeljünk magunkra is!

Fontos, hogy ne úgy induljunk neki egy hosszú útnak, hogy előtte napokig nem alszunk rendesen, partik, munkák, filmnézés miatt. Lehetőleg 7-8 óra alvással induljunk neki a vezetésnek. Éjszakai vezetésnél többször meg kell állnunk, pihenni kell egy kicsit. A vezetés fárasztó dolog bármennyire is pihentek vagyunk, persze nem vagyunk egyformák. Van aki egy-két pihenővel megelégszik, de van, aki könnyen elfárad, lankad a figyelme inkább meg kell, hogy álljon egy rövid időre.

Egyébként is a folyamatos koncentrációhoz szükség van a megfelelő folyadék utánpótlásra, ezért mindig tegyünk folyadékot magunk mellé az autóban. Ha az idő álmosító, lehet kávéval, nasival vagy rágó gumizással frissíteni magunkat. Ha azonban érezzük a koncentráció hiányát, akkor feltétlenül álljunk meg és tartsunk egy hosszabb pihenőt. Amennyiben nincs komolyabb probléma a figyelmünkkel, 2-3 óránként akkor is álljunk meg pihenni.

Összegezve

Jó műszaki állapotú gépjárművel, időben megkötött biztosítással, kipihenten induljunk neki egy hosszabb útnak, majd többszöri pihenőt tartva remélhetően szerencsésen eljutunk oda ahova indultunk.

Array