Bölcsességfog húzás után – mit lehet és mit nem?

bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfog műtét nagyon gyakori fogászati eljárás, hiszen az utolsóként megjelenő fogak hely hiányában sokaknál nem tudnak megfelelően kifejlődni. Kiváló táptalajt biztosítanak viszont az ételmaradékok és a baktériumok megrekedéséhez, aminek gyakran elviselhetetlen bölcsességfog fájdalom lesz az eredménye.

Amikor más kezelések már nem segíthetnek, marad a bölcsességfog eltávolítás mint megoldás, amelyet több belvárosi fogászat szolgáltatásai között megtalálhatunk. Természetesen megbízható fogászat Budapesten és minden nagyobb településen rendelkezésünkre áll, ahol helyi érzéstelenítés mellett segítenek megszabadulni problémás fogainktól.

belvárosi fogászat

A beavatkozást követően viszont felléphet fájdalom és gyulladás, amit egy kis odafigyeléssel segíthetünk minél gyorsabban orvosolni. Íme a főbb tudnivalók, hogy mit tehetünk és mit ne a gyógyulás érdekében!

Így segítsd a gyógyulást bölcsességfog műtét után

Szájápolás

A szájhigiénia betartása a fog eltávolítása után is fontos, viszont az első 24 órában jobb, ha nem mossuk meg a fog környékét. A határidő lejárta után pedig egy hétig kíméletesen, puha kefével tisztítsuk meg, de öblögetni ne öblögessünk!

Étkezés

Tejtermékek helyett részesítsd előnyben a növényi tejeket, sajtokat, párolt zöldségeket, párolt és sült húsokat, leveseket, főzelékeket (tej, tejszín nélkül!). Ügyelj arra, hogy egyik fogás se legyen túl forró!

Aktivitás

A fogeltávolítástól alapvetően nem leszel fekvőbeteg, de igyekezz a következő pár hétben annyit pihenni, amennyit csak tudsz! Használd ki, hogy van egy jó indokod a kedvenc könyved vagy sorozatod befejezésére!

Fájdalomcsillapítás

Az előírt mennyiségnek megfelelően használhatsz a fájdalomra olyan gyógyszert, amit normál esetben fejfájásra is szednél. A beavatkozás előtt készíts be a fagyasztóba jégtasakot vagy egy zacskó fagyasztott zöldséget – az arcduzzanat kezelésében jó szolgálatot fog tenni.

Amit egy hétig igyekezz elkerülni

Étkezés

A baktériumtartalmuk miatt kerüld a tejtermékeket, tojást, nyers húsokat, szénsavas üdítőket, apró magvas ételeket (nehogy beragadjon a sebbe), mindent, ami kemény és ropogós, értágító hatása miatt pedig ne fogyassz alkoholt, és természetesen a dohányzást is érdemes kivenni a napirendedből.

Aktivitás

Ha teheted, halassz későbbre minden nagyobb energiabefektetéssel járó tevékenységet, mint az edzés vagy a házimunka. Kerüld a szaunázást, a forró fürdőket, sőt a túlzott napozást is!

Array