Apró, de markáns változtatásra vágyunk otthonunkba? Szerezzünk be egy új függönyt!

függönyök

A lakás kinézetét könnyen felfrissíthetjük egy új készfüggönnyel. Minimális erőbefektetéssel látványos változást érhetünk el.

Az otthonunk jobbára az a hely, ahol a legtöbb időnket töltjük, fontos tehát, hogy maradéktalanul jól érezzük magunkat benne. Előfordul viszont, hogy megjelenik a sürgető igény a változtatásra, hiszen nincs olyan otthon, amelyet ne lehetne még komfortosabbá, lakályosabbá, szebbé tenni. A függönyök – akárcsak a lakásban használt más textíliák – olyan nagymértékben meghatározzák a lakás hangulatát, hogy érdemes időnként az évszakhoz, illetve az aktuális igényeinkhez igazítani.

Télen, amikor drasztikusan lecsökken a napsütéses órák száma, több fényre van igényünk, ezért azok a függönyök praktikusak, melyek több fényt engednek be, míg nyáron jobban esik az ablakon kívül tartani a hőséget, és csak annyi meleget adó fényt engedni be, amennyi szükséges. Kitapasztalhatjuk, hogy a függönyök és drapériák miként szabályozzák a természetes fény és levegő beáramlását a lakásunkba, ennek megfelelően könnyebb lesz kiválasztani a függöny anyagát.

A függönyanyag kiválasztásának aranyszabályai

A selymet imitáló organza, a mattosabb fátyolszövet (voile), esetleg az ennél is sűrűbb szövésű sablé függönyök egyaránt népszerűek, de vannak, akik az olyan vászonszövésű, natúr anyagokra esküsznek, mint a len vagy a pamut. Mindegyik anyagtípusnak megvannak az előnyei, a különbség a tartósságban és a kezelhetőségben mutatkozik meg. Az organza például kényesebb a mosásra, könnyen gyűrődik, viszont rendkívül széles választékot biztosít és tartós. Ezek között is találunk ugyanakkor olyat, amely nem gyűrődik, nem igényel vasalást, csak szigorúan be kell tartani a tisztítási szabályokat.

Megkerülhetetlen a sötétítő kérdése, hiszen a kétféle szövetnek ki kell egészítenie egymást: nem javasolt megváltoztatni az egyik anyagát úgy, hogy ne vegyük figyelembe a másikét.

A szaküzletekben az angol dim out és a blackout kifejezéseket használják az intenzív sötétítő képességű, nagyjából 75 százalékos, illetve a 100 százalékos fényzárási képességű textíliák megkülönböztetésére. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki melyiket kedveli, ahogy az is, hogy teljes sötétségben vagy kisebb mértékű természetes fényben szeretünk-e aludni.

A készfüggönyök varázslatos világa

A legfőbb pragmatikus kérdések eldöntése után merüljünk el a készfüggönyök színes választékában, és koncentráljunk a függönyök dekorációs szerepére. Egy függönycsere remek alkalom, hogy új hangulatot varázsoljunk az enteriőrbe, kiemelve azokat a stílusjegyeket, amelyek a legjobban meghatároznak bennünket. Tovább szűkíthetjük a kört, ha a szoba eleve adott stílusához, a bútorokhoz, akár az ismétlődő színekhez, motívumokhoz, anyagokhoz szabjuk a függöny vagy sötétítő kiválasztását.

Az egzotikus hangulatokért válasszunk az egzotikus tájak szépsége és energiája által ihletett mintát. A romantikus virágmintákkal feminin jelleget adhatunk egy nappalinak vagy hálónak, de ha egy trendtől független darabra vágyunk, akkor maradjunk a finom hímzéseknél és a klasszikus eleganciánál. Bízd rá magad a nevesebb lakásdekorációs áruházak tanácsaira, ha pedig magad akarod eldönteni tudnod kell, hogy a minimalista lakásoknak kifejezetten jól áll egy merészebb választás, a vizuálisan túlzsúfolt tereket viszont jól ellensúlyozza egy visszafogottabb darab. Ha minden összeállt, utolsó elemként gondoskodjunk a sötétítők bojtokkal vagy mágnesekkel való felszereléséről, hogy szobánk nappal is rendezett összhatást nyújtson.

Array