Kalciumban gazdag ételek

kálciumban gazdag ételek

A kalcium az egyik legfontosabb tápanyag, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Mivel elég sok ételben megtalálható, általában nem okoz gondot a mindennapi bevitele, de azért érdemes figyelni, hogy olykor kifejezetten kalciumban gazdag ételeket is fogyasszunk. Ha biztosra szeretnénk menni, direkt is vihetünk be kalciumot vitaminkészítmények, tabletták formájában. Amennyiben azonban inkább a táplálkozásra helyeznéd a hangsúlyt, olvass tovább: az alábbiakban összeszedtük, mely ételek kifejezetten kalciumdúsak!

Mi a kalcium szerepe a szervezetben?

A kalcium a szervezetünkben az egyik leggyakrabban előforduló tápanyag. Nincs nélküle élet, hiszen minden sejtnek, illetve szövetnek szüksége van rá, hogy megfelelően fejlődhessen, illetve később fenntarthassa az állapotát.

Azt szinte mindenki tudja, hogy a kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításában van kiemelkedő szerepe, de ez még nem minden: számos egyéb funkciója is van, mint például az izmok megfelelő működésének elősegítése, a fogak épségének megőrzése, de még a véralvadásban is szerepet játszik.

A szervezetünkben lévő kalciumnak mintegy 99%-a a csontszövetben található. Egyrészt, a csontok fontos alkotóeleme a kalcium, másrészt, a csontok a kalcium egyfajta raktáraként is funkcionálnak. A maradék 1%-kal a vérben, valamint a sejtekben lehet találkozni.

Kalcium és a D-vitamin kapcsolata

A kalciumon kívül a D-vitamint is sokat emlegetik a csontok fejlődése kapcsán, nem véletlenül: érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kalcium önmagában nem elég. A D-vitamin elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a kalcium rendben fel tudjon szívódni a bélből, ezáltal kellő mennyiség kerüljön a szöveteinkbe.

Ha bevisszük a napi ajánlott mennyiségű D-vitamint, akkor biztosak lehetünk abban, hogy kellő mennyiségű kalcium szívódik fel. És vica versa: ha kevés a D-vitamin a szervezetünkben, akkor szinte biztos, hogy nem szívódik fel elég kalcium sem.

Kalciumban gazdag ételek

Ahogy a bevezetőben már említettük a, a kalcium egy olyan elem, amit viszonylag könnyű táplálkozás útján bevinni, mert a kalciumban gazdag ételek választéka igen nagy. Éppen ezért, minimális odafigyeléssel gondoskodhatunk arról, hogy mindig kellő mennyiség legyen a szervezetünkben.

Az alábbiak kifejezetten kalciumban gazdag ételek közé tartoznak, ezért érdemes őket rendszeresen beiktatni az étrendünkbe:

Lazac

A lazac közkedvelt, és változatosan elkészíthető halféle, ezért szinte mindenki fel tudja tenni alkalomszerűen az étlapra. Mivel kiváló kalciumforrás, ezért érdemes is rendszeresen fogyasztani.

Ricotta

A ricotta már egy kicsit kevésbé közismert a kalciumban gazdag ételek közül, az olasz konyha azonban előszeretettel alkalmazza. A sajtkészítés során mintegy melléktermékként jön létre, és nagyon sokoldalúan felhasználható az ételek készítése során. Gyakran használják szószok, ragu készítéséhez, de önmagában is fogyasztható például tésztákkal, zöldségekkel.

Chia mag

A chia mag Közép-, illetve Dél-Amerikában őshonos, nagyon egészséges étel, igen magas rosttartalommal, nem mellesleg kitűnő forrása a kalciumnak is.

Mandula

A mandulában szintén sok a kalcium. Fogyaszthatod magában, akár nasiként is, de kiváló kiegészítője lehet ínyenc fogásoknak is.

Szardínia

A hal meglehetősen megosztó étel: nem mindenki szereti, de aki igen, az gyakran fogyasztja. A szardíniát sokféleképpen eheted, és célszerű is ezt tenned, mert sok kalciumot vihetsz be vele a szervezetedbe.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek gyakori szereplők a konyhában. A fejes salátát, jégsalátát salátaként esszük, a spenótot, káposztát, kelkáposztát, sóskát stb. azonban sok más verzióban is fogyaszthatjuk. Nem mindenkinek tartoznak a kedvencei közé, de érdemes megkeresni közülük azt, amit szeretsz, mert értékes kalciumforrások.

Narancslé

Bár a gyümölcslevekkel a cukortartalmuk miatt érdemes csínján bánni, néha egy pohár narancslé nem árthat. Többek között C-vitamint és némi kalciumot is vihetsz vele a szervezetedbe.

Aszalt füge

Magyarországon a fügét, bár ismerjük, kevésbé elterjedt a fogyasztása. Pedig rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, egyebek mellett kalciumot is.

Zabpehely

Kalciumban gazdag ételek közül az egyik legismertebb a zabpehely. Nincs ember, aki ne szeretné a zabpelyhet, ezt az ételt ugyanis annyiféleképpen lehet ízesíteni, hogy mindenki megtalálja a neki való koncepciót. Több szempontból is ideális napindító, de házilag sütött kekszek alapanyagául is szolgálhat – kötelező elem a konyhádba!

Csontleves

Egy jó vasárnapi húslevest? Nemcsak finom, de a belefőzött csontoknak hála, tökéletes forrása a kalciumnak is.

Vörös lencse

Zöld rokonával ellentétben kevésbé közismert zöldségféle a vörös lencse, ami Közel-Keletről származik. Kis utánajárással hamar rájöhetsz, hogy nagyon finom ételek készíthetők belőle, mellesleg egy sor szuper hatása van: példának okáért, segít a fogyásban, de kalciumot is juttat a szervezetedbe.

Brokkoli

Általában véve nem túl nagy kedvenc a brokkoli, holott kiváló kalciumforrás. Nagyon sok formában készíthető el, ezért érdemes vele kísérletezni akkor is, ha annyira nem vagy oda érte: biztosan találsz egy olyan ételt, amiben neked is ízlik!

Természetesen nem kötelező mindegyik felsorolt ételt rendszeresen fogyasztani. De ha találsz a listában néhányat a kalciumban gazdag ételek közül, amit szeretsz, célszerű rendszeresen szerepeltetni őket az étlapon, hogy gondoskodj a megfelelő mennyiségű kalcium beviteléről!

Array