5 tipp a festmények értelmezéséhez

festészet

Mindenkit le akarsz nyűgözni művészeti tudásoddal? Rendkívül érdekesnek találod a művészetet, de szeretnél valamit megtudni arról, hogyan adj értelmet egy festménynek?

Akkor az alábbi festmények értelmezésére vonatkozó tippek rendkívül praktikusak lehetnek számodra. Légy igazi műértő és lepj meg másokat új képességeiddel.

Mielőtt elkezdenéd

A festmények elemzése előtt, egy dolgot ne felejts el. A művészetet emberek alkotják, emberekért. A művész azért hozza létre művét, mert gondolatokat, képeket vagy érzelmeket akar közvetíteni.

Minden híres festménynek van jelentése, bár nem minden néző kapja meg tőle ugyanazt. Mert a művészet nézése és a művészet értelmezése nagyon szubjektív. Minél többet nézed a művészetet, meghallgatod mások véleményét és magad próbálsz értelmezni, annál jobban értesz majd hozzá.

1. tipp – Kutasd fel a háttérinformációkat

Minél kevesebb háttérinformációval rendelkezel a híres festőkről, festészeti stílusokról, a különböző irányzatok jellemzőiről, annál nehezebben értelmezhető a művészet. A művészet megtekintése és megvitatása könnyebb, ha rendelkezel némi elméleti tudással.

2. tipp – Határozd meg a műalkotás funkcióját

Az első lépés megtörtént, egy gyönyörű festmény előtt állsz. Mostantól másként tekinthetsz a művészetre. Először is meg kell határozni, hogy a műalkotás az autonóm vagy az iparművészet kategóriájába tartozik-e.

Autonóm művészet

Az autonóm művészet nem annyira a művész által alkotott szó szerinti képről szól, hanem sokkal inkább az esztétikáról. A műalkotásnak nincs kívülről látható funkciója. A festmények szinte mindig az autonóm művészet alá tartoznak.

Alkalmazott művészet

Az iparművészet olyan műalkotás, amelynek elsősorban van valami funkciója, és egyben díszítésként is szolgál. Az iparművészetre példák az ékszerek, a kerámia edények és a dizájn bútorok.

3. tipp – Tekintsd meg a részleteket

A festmény festője nem fogja feldolgozni a jelentését közmondásos nagybetűkkel a képén. A valódi jelentést általában finoman a részletek rejtik el.

Tehát ügyelni kell arra, hogy az első benyomásnál minél többet láss. Ha teljes mértékben a műalkotásra koncentrálsz, az még érdekesebbé teszi az alkotást.

4. tipp – Maradj szubjektív

Mint korábban említettük, a művészet értelmezése szubjektív. Ez azt jelenti, hogy nem csak egy helyes válasz létezik a festmény történetének értelmezéséhez.

Soha nem érthetjük meg pontosan a műalkotást aszerint, ahogyan a festő szándéka lehetett.

Vegyük példának Michelangelo – Ádám teremtése című művét. Többen azt feltételezik, hogy a figurák, amelyek Istent körülveszik és a körülöttük lévő formák az emberi agy pontos rajzai lehetnek, és láthatóak az agy különböző részei is.

Tehát legyen saját véleményed, de ne erőltesd rá másokra. A festmény minden átgondolt értelmezése egyenlő értékű.

5. tipp – Hagyd magad irányítani

Továbbra is nehéz elemző szemmel nézni a művészetet? Akkor jó ötlet lehet egy felkeresni egy idegenvezetőt.

A tapasztalt, hozzáértő kolléga háttér-információkat nyújt, és rámutat a művészeti világ részleteire és a gyakran használt szimbolikára. Rengeteget tanulhatsz ezáltal, olyan tudást sajátíthatsz el amit később újra felhasználhatsz.

Array