Melyek a legstrapabíróbb kanapék? Hogyan válasszunk minőségi terméket?

hogyan válasszunk kanapét

Mindannyian hallottunk már rémtörténeteket családi körben vagy a baráti társaságban arról, hogy az alig egy éve, borsos áron vásárolt kanapé rövid idő alatt használhatatlanná vált, megsüllyedt az ülőfelülete, foszlik a szövete, nyekereg, ha ráülünk.

Éppen ezért, ha új kanapét választunk otthonunkba, nem szeretnénk hasonlóképpen járni, szeretnénk megtalálni a tökéletes típust és jól dönteni. Arra vágyunk, hogy a kiválasztott kanapé nagyon kényelmes legyen és hosszú éveken át problémamentesen használjuk majd.

De mégis mire figyeljünk? Mi alapján döntsünk? Milyen kanapét válasszuk és melyik az, amit messziről kerüljünk el?

Segítségül összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami irányt mutathat és segíthet a döntésben.

bézs kanapé
Kép: Novo Home / ADA

Személyesen válasszunk!

Ez első és talán legfontosabb szabály, hogy kanapét – ha lehet- ne interneten vásároljunk. A kanapé olyan, mint egy új cipő! A próba elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy biztosak lehessünk a döntésünkben. Egy-egy jó fotó a neten csalóka lehet és a legritkább esetben elegendő az ideális kanapé megtalálásához. Lehet, hogy a fotón remekül néz ki a kanapé, de otthonunkba érkezve sírógörcsöt kaphatunk a látványától.
Szóval menjünk el személyesen a nekünk tetsző szakkereskedésbe és próbáljunk ki minden kanapét, ami első látásra megtetszik. Ne csak egy pillanatra üljünk rájuk, hanem időzzünk rajtuk kicsit, tegyük fel a lábunkat, mocorogjunk rajtuk. A kanapék nagyon sokféle kivitelben készülnek, típusonként eltér az ülésmagasság, háttámla magasság, ülésmélység és az üléskomfort is. Teszteljük, próbálgassuk, hogy számunkra melyik a legideálisabb!

Vázszerkezet: a kényelem és tartósság kulcsa

A kanapé vázszerkezete az alap, ha az nincs rendben, akkor kaphat a kanapé bármilyen csodaszép szövet borítást, vagy lehet a legmodernebb formavilágú, sosem leszünk elégedettek vele.

De laikusként mire figyeljünk? Honnan tudjuk, hogy tartós lesz a váz, hiszen nem tudjuk átvilágítani, nem látunk bele a kanapé belsejébe?

Először is kérjük meg az üzletben az értéskesítő kollégát, hogy meséljen nekünk a kanapé vázszerkezetéről. Árulkodó jel lehet, ha nem tud, vagy nem szeretne erről beszélni. Ebben az esetben kezdjünk el gyanakodni. Gyakran ugyanis az igénytelen kanapé vázakat puhafából, (általában fenyőből) és farostlemezből, kartonból készítik, erről nem szívesen beszélnek. Ez pár hónapig semmi problémát nem okoz, de utána a puhafa elkezd vetemedni, deformálódni, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy az ágyszerkezet nem működik megfelelően, vagy egyszerűen nyikorog a kanapé, ha ráülünk.

Egy igényes, minőségi kanapé esetében minden, ami tartó funkcióval bír, keményfából, általában bükkből készül és csak az összekötő elemeknél használnak puhább fafajtákat. A keményfából készült kanapévázon kívül tökéletes megoldás a fém vázszerkezet is, hiszen az sem deformálódik és hosszútávon is tökéletesen működik majd.

kanapé ülőgarnitúra
Kép: Novo Home / ADA

Üléskomfort: rugó és habok tökéletes összhangja

Ahhoz, hogy hosszú távon is kényelmesen üljünk a kanapén a megfelelő üléskomfort, üléskeménység megtalálása is kulcsfontosságú. Figyeljünk arra, hogy az ülőfelületben mindenképpen legyen a hab/szivacs alatt valamilyen rugós alátámasztás. Ez lehet bonell, vagy hullámrugó, mindkét megoldás tökéletes. Korábban a bonellrugós kanapék voltak népszerűbbek, de napjainkban a legtöbb ülőgarnitúra már hullámrugós alátámasztással készül. Az olcsó, silány minőségű ülőgarnitúrákban általában a szivacs egy farostlemezre kerül, rugós alátámasztás nélkül. Ezt általában már az első beülés során érezni fogjuk, de legkésőbb pár hónap használat után már biztosan. Az ilyen ülőgarnitúrák esetében ugyanis általában nem csak a rugós alátámasztás hiányzik, hanem általában a beépített szivacs minősége sem megfelelő, 20-25 kg/m3 sűrűségű így az pár hónap után felpuhul, deformálódik és a gyakran használt helyeken összeesik, így a kanapé ülőfelülete, rugalmatlanná keménnyé, kényelmetlenné válik.

Mi azt javasoljuk, hogy mindenképpen 35 kg/m3 vagy a feletti sűrűségű habokat válasszunk, mert a hosszú távú hab stabilitás csak így biztosítható. A nevesebb gyártók, mint például az ADA lehetővé teszik, hogy többféle keménység közül válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet, így akár 40-es 50-es sűrűségű habot is választhatunk.

kék kanapé
Kép: Novo Home / ADA

A külső borítás: bőr vagy szövet?

Az ülőgarnitúra minőségét és tartósságát természetesen a külső borítás is befolyásolja. Míg korábban a valódi bőr borítás számított a legtartósabb, legjobban tisztítható és legexkluzívabb bevonóanyagnak, a textilipar extrém gyors fejlődésével a bőr egyre inkább háttérbe szorul.

Ma már elérhetők a piacon rendkívül magas kopásállóságú, vízzel egyszerűen tisztítható szövetek, melyek puhaságuk, melegségük, tartósságuk miatt egyre kedveltebbek a vásárlók körében. Választás előtt feltétlenül nézzük meg a kiszemelt szövet teszteredményeit, amit általában a szövetminták hátoldalán tüntetnek fel a gyártók. Itt nem csak a kopásállóságra vonatkozó információkat találjuk meg, hanem olyan adatokat is mint a fényállóság (milyen mértékben áll ellen a szövet a napfénynek), bolyhosodásra való hajlam, dörzsállóság stb. Ez profi szakkereskedésben biztosan szívesen segítenek a számunkra tökéletes kárpitanyag kiválasztásában.

Extra tipp: Garancia és céginformációk

Ha már megtaláltuk a kanapét, ami minden szempontból tökéleseten megfelel az elképzelésünknek, akkor már csak két apró teendőnk van hátra.
Vásárlás előtt feltétlenül tájékozódjunk a garanciális feltételekről. Hány év garanciát vállal a gyártó/forgalmazó a bútorra és rendelkezik-e probléma esetén magyarországi szervízháttérrel. Nagyon bosszantó lehet, ha esetleges javítás esetén a kanapét elszállítják és a visszaszállítására hónapokig kell várnunk.

Az sem árthat, ha egy kicsit utánanézünk a cégnek, amelyiktől kanapét vásárolni szeretnénk. A cégadatok nyilvánosak, így egyértelműen látjuk majd, hogy egy több éve sikeresen működő vállalkozásról, vagy egy pár hónapja alakult cégről van-e szó.

Olvassuk el az üzletről az interneten fellelhető vásárlói véleményeket is, ezek is segíthetnek alátámasztani, hogy jól választunk, vagy akár más irányba terelhetik döntésünket.

Novo Home bútor

Kiemelt fotó:  Novo Home / ADA

Array