Így tervezd meg otthonod világítását!

konyhavilágítás

A megfelelő beltéri világítás több szerepet is betölt otthonunkban a funkcionalitástól kezdve a dekoráción át a biztonságig. Ahhoz viszont, hogy valóban az összes igényünket kielégítse, feltétlenül figyelembe kell venni néhány dolgot: cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire ügyeljünk tervezéskor.

Kezdeti lépések

A lakás világításának kialakítása nem csupán arról szól, hogy elhelyezünk néhány kapcsolót, konnektort és lámpát az egyes helyiségekben. Már az elején érdemes készíteni egy alapos berendezési alaprajzot, miután ez az alapja az komplett világítási tervnek.

Tekintsük át a bútorok számát, méretét, a nyílászárók helyét, valamint gondoljuk át azt is, hogy melyik helyiségben mit fogjuk csinálni és az adott tevékenységhez mennyi fényre lesz szükségünk. Utóbbi meghatározásához figyelembe kell venni, hogy a nap melyik szakában fogunk az adott szobában ténykedni – ha például késő estig a dolgozószobában robotolunk, értelemszerűen több mesterséges fényforrást használjunk.

Nappali és hálószoba

A nappali a lakás legforgalmasabb helyisége, ahol a család és a vendégek az idejük nagy részét tölteni szokták. Ezért az általános világítás mellett több kisebb lámpatestet is alkalmazhatunk, hogy elegendő fényt biztosíthassunk ezen térrészbe. A fővilágítást megoldhatjuk csillárral vagy akár álmennyezeti kompozícióval is. A plafon kiállásokat lehetőleg tervezzük a bútorszigetek (pl. a szoba közepén lévő dohányzóasztal) fölé, amelyeket kiegészíthetünk spotlámpákkal és rejtett futófényekkel. Az ülőalkalmatosságok mellett elhelyezhetünk dekoratív állólámpákat is, de a tv mögé is felszerelhetünk háttérvilágítást.

A hálószoba esetében még nagyobb szerepe van a kiegészítő és rejtett világításoknak. Miután ide vonul vissza az ember este egy fárasztó nap után, ezért ebben a helyiségben ne használjunk túl erős fényeket. Inkább több kicsi, melegebb fényforrást alkalmazzunk, amelyekkel megadhatjuk az alaphangulatot jól megérdemelt pihenésünkhöz. A mennyezeti spotok mellett népszerű választásnak számítanak a hálóba a színváltós LED szalagok az ágytámla mentén végig futtatva vagy alu profil mögé rejtve a sarkok mentén.

Konyha és fürdőszoba

A konyhában elsősorban funkcionális világításra van szükség, mivel a konyhai feladatok elvégzéséhez elegendő és irányított fények kellenek. Ezt megoldhatjuk állítható fényirányú, állmennyezetbe süllyeszthető spotlámpákkal, de a már említett LED-es fénycsíkok is remek szolgálatot tehetnek a konyhapult felé – például a szekrények aljára – elhelyezve. Mindenképp ügyeljünk arra, hogy elegendő konnektoraljzat álljon rendelkezésre, hiszen ezen helyiségben számos háztartási gépet használunk.

A fürdőszobába több szórt fényű és általános fényforrást tervezzünk – egyetlen központi lámpatest fénye ugyanis árnyékossá teheti az arcunkat, amely jelentősen megnehezíti a reggeli sminkelést vagy borotválkozást. Igyekezzünk két oldalról megvilágítani a tükröt, és lehetőleg ne alkalmazzunk függesztett fényforrásokat. Amire azonban ügyelni kell, hogy megfelelő (legalább IP 44-es) védettségű lámpatesteket használjunk, amelyek burával, fedéllel vagy előtétüveggel vannak ellátva.

A Union Knights webáruház kínálatában számos dekoratív lámpatest közül válogathatunk kiváló ár-érték arányban, szupergyors kiszállítással.

Array