Praktikus elektromos járművek, amiknek bárki hasznát veheti

elektromos kerékpár

Az elektromos járművek közé olyan járgányok tartoznak, amelyeket elektromotor hajt és az akkumulátorban tárolja az energiát, de használatához kell az ember is. Az akkumulátorral közlekedő járművek védik a környezetet, hiszen nem bocsátanak ki szén monoxidot.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek azok a típusok, amiknek mindenki hasznát tudja venni. Kitérünk arra, hogy milyen egy elektromos és benzinmotoros kerékpárok webáruház, ahol megvásárolhatjuk ezeket a járgányokat.

Az elektromos járműveknek különböző típusai

Nem minden elektromos eszköz ugyanolyan, hiszen vannak kettő vagy éppen négykerekűek, de akadnak olyanok is, amikhez már jogosítványra van szükség. Nézzük, hogy milyen fajták közül válogathatunk.

1. Elektromos rollerek

Az elektromos rollerek jellemzője, hogy a fellépő rész, amelyre elfordulva lehet felállni, menetteljesítményes kompjúterrel rendelkezik. Súlyuk 6-9 kg-ig, általában karbonvázasak. A menetstabilitásuk nem túl jó, minden egyenetlenséget érzékelünk rajta. Sokszor jöhet jól azonban nagyvároson belül, ahol gyorsan el akarunk jutni egyik helyről a másikra és nem akarunk a bicikli rögzítésével bajlódni.

2. Elektromos biciklik

Az elektromos biciklik specialitása, hogy moped módban is használhatóak. Lehet csak elektromos üzemmódban is működtetni, ilyenkor csak az akkumulátort használjuk, persze akkor csökken a maximális hatótávolság.

Nagy előnyük még, hogy ülni lehet rajtuk, hosszú ideig üzemképesek, lábbal is hajthatók, lehet pakolni a tárolóba, viszont nagyobbak ezért elpakolni is nehezebb ezeket a bicikliket. Viszont sok esetben jóval praktikusabb, főleg egy olyan embernék, aki nehezen bírja a hosszútávú tekeréseket.

3. Elektromos uniciklik

Az uniciklik még nem teljesen ismertek hazánkban, de nagy a társadalmi érdeklődés irányában. Egykerekűnek is szokták nevezni, egy giroszkóp segítségével képes egyensúlyozni a használója testtömegének előre vagy hátra döntésével. Nehezebb megtanulni a használatát, azonban egy hét alatt lehet eljutni arra a szintre, hogy stabilan közlekedhessünk vele.

Több előnye is van a többi elektromos eszközzel szemben. A legjobb a hegymászó képessége, bárhova fel tud menni, azonos súly mellett erősebbek, így könnyen betehetjük az autó csomagtartójába. Mivel nagyobb feszültségen működnek kisebb akkumulátor elég hozzájuk, bekapcsolt állapotban rásegítenek saját tolásukra, így könnyű őket mozgatni. Mindegyik uniciklin van lámpa, elől reflektor, féklámpa és akkumulátor töltöttség jelző is. Súlya 10-23 kg közötti, lengéscsillapító hiányában szelepes belső gumija van.

4.Elektromos jármű Segway típusú két kerékkel

Ezek a kétkerekű járművek rendkívül egyszerűen irányíthatók, és nagyon könnyen elsajátítható a használatuk. Angolul önegyensúlyozó kétkerekűnek nevezik, mert a giroszkópok segítségével, ha leszállunk róla, akkor is megáll nem dől el. Az irányítását a test döntésével vagy a kormányrúd mozgatásával lehet megvalósítani. A Segway típusú járművek teljesítményben és hatótávolságban elmaradnak a többi elektromos járműtől, viszont jól automatizálhatóak.

5. Hoverboardok

A hoverboardok egy elfordított gördeszkára hasonlítanak, amire két irányban lebillenő pedál párt építettek, az uniciklihez hasonlóan előre és hátradőlve gyorsíthatunk vagy fékezhetünk. Az egyenetlenségen nagyot döccen, nagyon egyenes felület kell a normális haladáshoz. A legolcsóbb kategória az elektromos járművek között, de a kapacitásuk elmarad a többitől.

6. Elektromos gördeszka

Az elektromos gördeszkák célja a haladás és nem az ugrálás. A menetelhez szükséges egy kézben tartható Bluetooth alapú vezérlőegység, ami ki- és bekapcsolja az eszközt, de irányt változtatni a test döntésével lehet. Az egyenetlenségeken elakadhat, nagyot lehet esni vele, viszont nagyon könnyen hordozható.

7. Elektromos görkorcsolya

Két egymástól különálló elektromos járműből áll, kis hatótávolságú, alacsony sebességű, nehezen tűri az úthibákat. Egyensúlyozás elvén működő jármű, aminek a használatát nehéz megtanulni.

Összegezve

Elmondhatjuk, viszonylag sok elektromos eszköz áll már a rendelkezésünkre, mind árban és teljesítményben lehet válogatni köztük, ha környezetkímélő közlekedési megoldást választanánk. Ezeknek az elektromos járműveknek szinte mindegyik fajtáját be lehet szerezni a Bartamotor webáruházban.

Array