Poloska-gyorstalpaló: melyiktől kell félni, és melyiktől nem?

poloska

Az utóbbi években Magyarország poloskainvázióval nézett szembe, és ennek sajnos még nincs vége, sőt valószínűleg állandósulni fog. Kissé idegesítő, zümmögő repülésükre, a lámpának csattanásukra sokan felkaptuk a fejünket. A hideg közeledtével elkezdik bekvártélyozni magukat a redőny alá, az ablakkeret réseibe, szinte mindenhová. Amint pedig egy kicsit melegebb az idő, már özönlenek is elő az ilyen-olyan. No, de ez melyik faj is pontosan? Honnan érkezett? Veszélyes? Hányféle poloskával találkozhatunk Magyarországon? Melyiket kell irtani mihamarabb? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Az invazív címeres poloskák

Az otthonainkba berepülő, mindenhol megtalálható poloskák az úgynevezett címeres poloskák. Ezen a családon belül Magyarországon leginkább a zöld vándorpoloskákkal és az ázsiai márványpoloskákkal találkozhatunk. Közvetlen veszélyt nem jelentenek ránk, ugyanis nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, az ételeinkre sem utaznak. Amikor viszont megpróbáljuk lecsapni, elkapni őket, akkor váladékukkal be tudják büdösíteni a szobát, ami egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki. Arról nem is beszélve, hogy viszonylag hosszú ideig érezni lehet a váladék szagát.

Nem pontos és halk repülésükről híresek, ezért a fénybe repülve, a lámpán koppanva bárhova be tudnak esni, elég zavaró a jelenlétük beltéren. Elég lomha rovarok, nem másznak túl gyorsan, így viszonylag könnyű elkapni őket. Egyes haszonnövényeinket sajnos károsítják, az almát, paradicsomot félthetjük tőlük. A címeres poloskák trópusi, meleg éghajlatú területről származnak, így a hideg közeledtével előszeretettel keresik fel a házakat, lakásokat. Természetes ellenségük nincs nálunk, ezért is szaporodnak és lnek kedvükre.

Az ökoszisztémára nincsenek jó hatással abban az értelemben, hogy agresszív terjedésükkel kiszorítanak más fajokat, elveszik az életteret. Sajnos csak vegyszerekkel lehet irtani őket, de ezzel más rovarokat is veszélyeztetünk. Igazán hatásos és jó megoldást még nem találtak a szakemberek az invázió megfékezésére és csökkentésére.

Az otthonunktól megfelelő minőségű szúnyoghálókkal sikeresen távoltarthatók. Arra viszont érdemes figyelni, hogy rések lehetőleg ne legyenek, jól illeszkedjen az ablakra vagy ajtóra a szúnyogháló. Ha a szúnyogháló külön keretet kap, akkor oda is szívesen bebújnak, megtalálva a legapróbb lyukat is.

A kertet érdemes végignézni olyan szemmel, hogy milyen búvóhelyeket kínál a poloskáknak. Az üres virágcserepeket, kint hagyott játékokat (kis műanyag vödörtől kezdve a kannákig), talicskát, bármilyen üreges tárgyat, védett zugokat vagy fedjük le vagy távolítsuk el a kertből. A kis kerti játszóházak, faházak szintén szuper telelő helyek lehetnek a poloskák számára. A hideg közeledtével tartsuk szemmel ezeket. A poloskák szeretnek csoportosan elbújni, ezért meglepően sokan képesek behúzódni akár a redőnytokba, akár más számunkra kicsinek tűnő helyre, ahonnan aztán lapátszámra kell majd eltávolítani őket.

A klímaváltozás egyre inkább érezteti a hatásait. Gondoljunk csak a meleg telekre, a száraz, forró nyarakra. Rossz hír, hogy ez kedvez a meleg éghajlatot kedvelő invazív poloskáknak is, hiszen egy-egy hosszan tartó, erős fagy megtizedelhetné az állományt. Az enyhe telek azonban meg se kottyannak nekik.

A vérszívó ágyi poloskák

Bár a címeres poloskáknál sokkal kisebbek, hangtalanok, szinte láthatatlanok az ágyi poloskák, ők már igencsak veszélyeztetik az otthonlét örömét. Nézzük, miért!

Az ágyi poloskák gyorsan el tudnak szaporodni, legtöbbször akkor lesz látható a jelenlétük, amikor már igencsak elterjedtek a lakásban. A vérünkkel táplálkoznak, ezért keresik a közelségünket. A lepedőn vagy a párnán megjelenő pirosas, barnás foltok az első árulkodó jelek. Bármilyen gusztustalanul is hangzik, azok a pöttyök az ágyi poloskák ürüléke. Színére magyarázat az, hogy kizárólag vért fogyasztanak.

Az ágyi poloskák nevüket onnan kapták, hogy legtöbbször éjszaka, az ágyban fekve ér minket a “támadásuk”. Maga a csípés nem fáj, valószínűleg simán átalusszuk az egész műveletet, másnap viszont apró piros pontok jelenhetnek meg a bőrünkön. Ha ilyet tapasztalunk, akkor kezdhetünk gyanakodni. Ezek a kis pontok viszketnek is, ami gyerekek esetében kivakaráshoz is vezethet.

Az ágyi poloskák sajnos nem csak a rendetlen, koszos otthonok vendégei, megjelenhetnek a tiszta és rendes lakásokban, házakban is. Összeszedhetjük őket a tömegközlekedés során, nem megfelelően kezelt használt bútorokkal, képkeretekkel, textilekkel. Ha tehát használtan vásárlunk, akkor győződjünk meg róla szakember segítségével, hogy megfelelően kezelve lett-e az adott tárgy. Ha nem, akkor kezeletlenül semmiképp se vigyük be a lakásba.

Irtásukkal egyedül nem érdemes próbálkozni, mert valószínűleg nem fogjuk felfedezni az összes búvóhelyüket, amik polcok sarkai, falon lógó képek háta, falrepedések és még sok más is lehet. Az ágynemű vagy a matrac huzatának mosása sajnos nem jelent megoldást.

Érdemes szakemberekhez fordulni, akik a megfelelő szerekkel és eljárásokkal képesek megszüntetni a problémát, ráadásul úgy, hogy a házat, lakást sem kell elhagyni hozzá.

Kiemelt kép: Pexels.com

Array