Légkompresszor ipari és hobbi célokra egyaránt

légkompresszor otthon

Bár a kompresszorok dolga csupán a sűrített levegő előállítása és szállítása, a választás nem ennyire egyszerű. Ahány alkalmazási terület, annyi lehetőség, akár hobbi- akár komolyabb, ipari felhasználókról beszélünk. Mit érdemes tudni az opciókról, kinek mely modell ajánlott?

Habár évtizedes fejlesztésekbe került, de kompresszorok gyártói és forgalmazói mára elérték azt, hogy mindössze két termékcsoporttal képesek lefedni a felhasználók teljes skáláját. Egy olyan kevésbé összetett eszközök esetében, mint a légkompresszor különféle reinkarnációi, ez nem kis teljesítmény. A nehézségét az is jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben számos működési elv bukkant fel a légkompresszor gyártásban, melyek aztán ki is koptak a köztudatból.

Hiszen a készülékek lelke és veleje nem más, mint az alkalmazott technológia, vagyis működési elv. Ez nem csak a kompresszorok árára, de a teljesítményükre is komoly hatással van. A forgalmazók kínálatát mára teljes mértékben két típus uralja: a dugattyús-, illetve a csavarkompresszorok. Bár minden légkompresszor feladata ugyanaz, egyéb attribútumaik jelentős mértékben eltérhetnek. Ez pedig azt is meghatározza, hogy az adott légkompresszor mely területre ajánlott.

A barkács célok mestere

A dugattyús légkompresszor neve árulkodó: a levegő sűrítését egy vagy két dugattyúval végzi. A hajtáshoz persze szükség van egy motorra is, mely lehet elektromos vagy robbanó. Ettől egyszerűbb felépítésű kompresszor lényegében nem létezhet. Éppen ezért, a dugattyús változatok képezik a kínálat olcsóbb végét. Kedvező ár, minimális szervizigény, gazdaságos fenntarthatóság jellemzi ezeket az készülékeket. Hol lehet a probléma?

Nos, probléma alapvetően sehol nincs, de azzal nem árt tisztában lenni, hogy a dugattyús légkompresszor nem egy erőgép. Az alkalmazott technológia okán csupán szakaszos működésre és kisebb teljesítményre képes. Ennek oka a túlhevülés, mely időről-időre munkaszünetre kényszeríti az ilyen típusú készülékeket. Éppen ezért a dugattyús kompresszorok elsősorban hobbi- és barkács célokra ajánlottak, ebben a mezőnyben azonban verhetetlenek.

Ipari megoldás mindenkinek

Egy viszonylag nagy ugrással következnek a sorban a csavarkompresszorok. Ezek felépítése nem kevésbé egyszerű, ám a precizitás szempontjából új szintet képvisel. E légkompresszorok belsejében két, mérnöki gonddal elhelyezett csavar dolgozik, melyek ellentétes irányú forgása sűríti a levegőt. Ez a megoldás hosszútávú működést és jóval nagyobb teljesítményt garantál, mint a dugattyús modellek. A folyamatos levegőellátás pedig az ipari szereplők számára nélkülözhetetlen.

légkompresszor ipari

Legyen szó akár gyártásról, termelésről, a csavarkompresszorok pótolhatatlan segítséget nyújtanak. Pneumatikus eszközöket hajtanak meg, segítik a tisztítási feladatokat és a gyártósor több területén is hatékonyan vethetők be. E légkompresszorok persze már egy jóval magasabb árkategóriát képviselnek. A célközönség számára ez persze nem probléma, sőt, a legmodernebb vezérlési technológiák alkalmazása sok esetben még tovább egyszerűsíti a gyártásba való integrációt. Egy készülék, határtalan lehetőségek.

Array