Hogyan lehet a dugulást megelőzni házi praktikákkal?

tippek dugulás megelőzéséhez

Amennyiben ismerjük, hogyan lehet megakadályozni a vízvezeték – rendszer eldugulását, úgy kevesebb bosszúságban lehet részünk. A vízvezeték – rendszer nagyon sok minden miatt eltömődhet, de ha vigyázunk, ha odafigyelünk a konyhában és a fürdőszobában, úgy nagyon sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. A cikkben tippeket adunk a vízvezeték, a lefolyó tisztántartására és néhány házi praktikát is megosztunk az olvasókkal.

Mire ügyeljünk a konyhában és a fürdőszobában?

A konyha egy olyan terep a lakásban, ahol sütünk, főzünk, mosogatunk, így sok olyan dolog kerülhet a lefolyóba, ami annak dugulását okozza. A zsírt, az olajat semmiképpen se öntsük a lefolyóba. A már használt olajat öntsük egy műanyag flakonba és adjuk le olyan helyeken, ahonnan újrahasznosítás céljából elszállítják. A zsír, az olaj és a kávézacc lefolyóba öntése azért sem tanácsos, mert ezek megtapadnak a csövek belsején, ami további, lefolyóba került anyagokat vonzanak magukhoz és ez egy idő után duguláshoz vezethet. A kávézacc, a tojáshéj, a gyümölcsök, zöldségek héja pedig kerülhet a komposztba, vagy a szemetesbe.

Nem csak a konyhában, a fürdőszobában is kialakulhat dugulás, amennyiben nem vagyunk elég körültekintőek. A fürdőkádba, vagy a zuhanytálcára került hajszálak okozzák a legtöbb dugulásos esetet. Ennek elkerülése érdekében több módszert is alkalmazhatunk. Ha nem szeretnénk, hogy egy nagyobb hajcsomó kerüljön a lefolyóba, akkor fürdés és hajmosás előtt alaposan fésülködjünk meg, így a hajunk nagy részét ki tudjuk dobni a szemetesbe. Hetente legalább egy alkalommal tisztítsuk meg a lefolyó dugóját a haj és szappanmaradványoktól, mert ha haj és szappanmaradványok tapadnak a dugóra, az szintén megnöveli a dugulás esélyét. Ma már lehet kapni olyan szűrőt, ami mintegy felfogja a hajszálakat, így azok nem kerülnek a lefolyóba.

A konyhai és a fürdőszobai dugulás elkerülése érdekében heti egyszer, vagy kéthetente egyszer mindenképpen tisztítsuk meg a lefolyó elérhető részeit, hogy elkerüljük a komolyabb problémákat.

Házi praktikák alkalmazása dugulás elhárítására

Manapság nagyon sokan kedvelik a zöld megoldásokat. A lefolyónk karbantartására is alkalmazhatunk ilyen praktikákat, megoldásokat. Az egyik ilyen természetes megoldás a szódabikarbóna és az ecet keveréke. Öntsön egy edénybe egy csésze ecetet és ugyanennyi szódabikarbónát. Öntse a lefolyóba, majd dugaszolja azt be. Hagyja, hogy az ecet és a szódabikarbóna tegye a dolgát, majd forró vizet szükséges a lefolyóba önteni, ami minden, csőre tapadt szennyeződést alaposan eltávolít.

A háziasszonyok sok mindenre használják a sót a háztartásban. A dugulás megelőzésében is nagy hasznát vehetjük. Keverjünk össze egy csésze szódabikarbónát, fél csésze sóval, majd öntsük az elegyet a lefolyóba. Hagyjuk a keveréket néhány órán át a lefolyóban állni, majd öntsünk a lefolyóba forró vizet.

A só és a forró víz kombinációja is hasznos lehet. Öntsünk fél csésze sót a lefolyóba. Néhány perc múlva következhet a forró víz. Ha ez sem oldja meg a problémát, a boraxot is bevethetjük, de nem csak önmagában. Egy edényben keverjünk el negyed csésze boraxot és ugyanennyi sót, illetve fél csésze ecetet. Öntsük a lefolyóba, majd 1-2 óra múlva öntsünk a lefolyóba forró vizet.

Mikor van szükség szakemberre?

Előfordulhat, hogy már minden házi praktikát bevetettünk, mégsem értünk el eredményeket és a dugulás problémája még mindig fennáll. Ennek komoly okai is lehetnek. Lehet, hogy hónapok, évek alatt sok minden felhalmozódott a csövekben és ezzel már a só, a szódabikarbóna és társai sem boldogulnak. Sajnos sokan egyáltalán nem veszik komolyan a dugulást, azt gondolják, hogy majd a lefolyótisztító minden problémát megold. Pedig ezek a lefolyótisztítók hosszú távon több kárt okoznak, mint gondolnánk. A lefolyótisztítók korrodálják a csöveket, így akár még több kárunk is keletkezhet, mintha „csak” eldugulna a lefolyónk. Hiszen a csövek cseréje jóval költségesebb, mint a dugulás elhárítás. Amennyiben a lefolyónk eldugult, úgy egy megbízható cég sokat tehet a probléma elhárításának, megoldásának érdekében. Kattintson a duguláselhárítás árak oldalra, ha gyors segítségre van szüksége, vagy a lefolyója ne okozzon önnek többé gondot.

Array