7 fontos tipp: mit csinálj pánik helyett a baleset után?

közúti baleset

Biztosan azt gondolod, hogy közlekedési baleset csak azokkal fordulhat elő, akik kihívják maguk ellen a sorsot és fittyet hánynak a szabályokra. Rossz hír, de nem így van: baleset bárkivel, bármikor előfordulhat. Ha ezt elfogadod és felkészülsz rá, akkor a következményeit nagymértékben csökkenteni tudod. Mit tegyél tehát, ha baleset ér?

1. Őrizd meg a nyugalmad!

Aki pánikba esik, az nem lesz képes arra, hogy mások és maga védelme érdekében intézkedni kezdjen. Megijedtél és félsz a következményektől, ez természetes. Próbálj meg nem pánikba esni. Azért jó előre átgondolni a közlekedési baleset esetén szükséges sürgős tennivalókat, hogy ne akkor kelljen az intézkedéseken gondolkodnod, amikor tényleg bajba kerülsz. Az se lenne baj, ha az autóban már eleve kéznél lennének a telefonszámok, amiket fel kell hívnod. 

2. Helyezd biztonságba a sérültet és segélyhívás!

Bármi történt is, első lépésként a személyi sérülteket kell biztonságba helyezni és szükség esetén hívni a segítséget. Ma már nem kell külön tárcsázni a mentőket és a rendőrséget, csak a 112-es központi segélyhívó számot kell tárcsázni.

3. Ha van sérült, mindig hívj rendőrt!

Nem kell minden koccanáshoz rendőr, de ha személyi sérült is van a balesetben, kötelező a rendőrség kihívása. Ne csak azt tekintsük sérültnek, akiből ömlik a vér! A legkisebb probléma esetén is hívjuk a hatóságot, különösen, ha valaki fejét, nyakát fájlalja a baleset után. Soha nem tudhatod, hogy a most még enyhe fejfájás milyen belső sérülést, agyrázkódást jelenthet! Ha tehát egy balesetben személyi sérülés is történik, akkor a rendőrnek mindenképpen ki kell mennie a helyszínre jegyzőkönyvet felvenni. A sérülés mértékétől függ hogy szabálysértési, vagy büntetőeljárás indul a károkozóval szemben. A későbbi sikeres baleseti kárrendezésben nyújt információt és segítséget a kozlekedesibaleset.hu weboldal.

4. Legyen nálad baleseti kárbejelentő (kék-sárga) és használd is

Ha van személyi sérültje a balesetnek és vesznek fel rendőri jegyzőkönyvet, akkor azonnal nem kell a baleseti bejelentővel foglalkoznod, mert a jegyzőkönyv lesz a hiteles dokumentum. Minden más esetben azonban feltétlenül ki kell tölteni a baleseti kárbejelentőt (ez a kék-sárga nyomtatvány, letölthető innen is)! Legyen nálad mindig egy példány az autóban. Mindkét félnek ki kell töltenie személyi adatokkal, az autó és a biztosítás adataival és le kell írni a baleset körülményeit is. Ha a felelősség kérdésében a helyszínen meg tudtak egyezni, a károkozó autó vezetője írja le a megjegyzés rovatban, hogy “a felelősségemet elismerem” és írja is alá.

A baleseti bejelentőt ma már nem feltétlenül kell papír alapon kitölteni, nagyon jól működik a hivatalos e-kárbejelentő app is, melyet minden telefonon használni tudsz. Ennek az is az előnye, hogy előre be tudod írni a biztosításod és a kocsid adatait, nem a baleset után a helyszínen kell a kocsi alvázszámát és hasonló számsorokat a bejelentőlapra körmölni.

5. Fotózz, videózz, amit csak lehet!

Ha képes vagy rá, készíts minél több fényképet a balesetről, a sérült kocsikról. Erre a későbbi ügyintézés során lesz igen nagy szükséged. Készíts olyan képeket, melyeken jól látszanak a sérülések, s olyanokat is, melyeken mindkét autó látszik egyszerre, s jól ki lehet venni az elhelyezkedésüket is. Videóval körbe is járhatod az autókat, hogy jól lehessen látni minden oldalról a sérüléseket. Nagyon sok múlik a biztosító kárszakértőinek megállapításain, többek közt az is, hogy melyikőtöket mondják majd felelősnek a történtekért. Fontos, hogy a lehető legtöbb hiteles információt kapja a biztosító a történtekről.

6. Ha külföldön vagy, hívj független kárrendezési szakértőt

Nagyobb balesetnél, vagy külföldön, személyi sérüléssel is járó balesetnél mindenképpen, lehetőleg még a helyszínről lépj kapcsolatba valakivel, aki segít a biztosítási ügyek intézésében. Főleg külföldön, ahol nem beszéled a nyelvet, nem ismered az ügyintézési szokásokat, nagyon könnyen “jégre vihetnek” valami félreérthető intézkedéssel. Egy rossz helyre tett aláírás nagyon sok pénzbe kerülhet később, a kárrendezési tárgyalások során. Vedd fel a kapcsolatot egy független kárrendező irodával, legyen egy telefonszámod, aki higgadtan el tudja mondani, hogy mit kell tenned, milyen intézkedésekre, papírokra van szükséged.

7. Ne írj alá semmit, amit nem értesz!

Nem csak külföldön, itthon is előfordulhat, hogy a stressz hatására aláírsz valamit, amit nem kéne. Eléd tolnak egy nyilatkozatot, s máris elismerted a felelősségedet a balesetben. Lehet, hogy akkor és ott hibásnak érzed magad, csakhogy egy ilyen nyilatkozat milliókba kerülhet majd neked a kárrendezés során. Ne írj alá semmit, amiben nem vagy biztos, amit nem értesz, aminek nem érted a körülményeit!

A baleset már megtörtént, azon már nem tudsz változtatni. Ha a fenti pontokat betartod, akkor a következményei lehetnek enyhébbek, több esélyed lesz például magasabb kártérítéshez jutni és elkerülni a komolyabb anyagi veszteségeket.

Array