10 lakberendezési ötlet kis lakásba

lakberendezés ötletek kis lakáshoz

A lakberendezési magazinok lapozgatása közben gyakran szeretünk bele megoldásokba,  amelyeket mi is örömmel látnánk, a saját otthonunk falai között csak nem igazán találunk ötletet a hogyan-ra. Így marad a régi, kissé kényelmetlen, de megszokott és vágyakozva lapozgatjuk továbbra is a magazinokat.

A kis lakás berendezése sok kihívás elé állít bennünket, de éppen ezért sokkal inkább kibontakoztathatjuk a kreativitásunkat is, hiszen mérettől függetlenül az otthonunknak kényelmes, minden igényünket kielégítő hellyé kell, hogy váljon. Ha egyedül ez túl nagy feladatnak bizonyul, kérhetjük lakberendező tanácsait akár Győrben akár az ország más részében élünk.

A tervezést gondoljuk át helyiségenként

Sajnos a falakat nem tudjuk kijjebb tolni, de ügyes megoldásokkal helyet nyerhetünk. A kis lakás alatt nem mindegy mit értünk. Egy 80 négyzetméteres lakás is lehet kicsi ha 5 lakója van akik mindegyike más ritmusban éli az életét. Ha lakberendezési ötleteket keresünk, akkor általában az 50négyzetméter alatti lakásokhoz találunk ötleteket.

A hálószoba, a pihenés színtere

Ha a lakás mérete nem engedi, meg hogy legyen külön hálószoba, ami egyáltalán nem ritka, akkor is van egy erre célra elkülönített sarok. Ez lehet galéria, kihajtható ágy vagy a nappali kanapéja éjszakára ággyá alakul mindenképpen a legfontosabb bútor a szobában. A hálószoba további résztét képezheti a ruhásszekrény az íróasztal az éjjeli szekrény és lehet, hogy még sminkszekrény is.

A használaton kívüli dolgok kerüljenek a helyükre

Látványos változásokat lehet elérni a használaton kívüli dolgok elpakolásával. Például az éjjeliszekrényen tényleg csak az az egy könyv legyen, amit olvasol, és a bizsuknak sincs ott semmi dolga. Ha tényleg azok a dolgok maradnak, elöl, amelyek használatban vannak akkor egy sokkal letisztultabb rendezettebb hálószoba és lakás vár haza esténként.

Tároló az ágy alatt

Az ágy alatti hely gyakran kihasználatlan marad. Remek tárolókat lehet kapni erre a célra, amiben a használaton kívüli kabátok, tartalék ágynemű és plédek is jól megférnek. Egy részük átlátszó, hogy megkönnyítse a használatot, így mindig tudni fogod mibe mit raktál anélkül, hogy ki kellene nyitni. A tároló vásárlásához jó, ha előtte megméred mennyi is a helyed pontosan.

Rendrakás az íróasztalon

A végtelen lomok másik tárháza általában az íróasztal. Érdemes rendszeresen átválogatni a papírokat, számlákat és a lenti fiókokat is használd ki a ritkábban elővett fotóknak és hasonló holmiknak.
A ruhásszekrény is bizonyára számos olyan darabot tartalmaz amelybe „majd belefogyok” „majd belehízok” „kényelmetlen, de nagyon drága volt” és tuti hogy soha nem fogod viselni őket. Ezeket érdemes kiselejtezni és eladományozni.

Ötletek a fürdőszobába

Általában a reggeli rutin, sminkelés, az esti fürdés és a mosás is ugyanabban a helyiségben zajlik. A mosógép kiválasztásánál jó, ha előtte lemérjük a helyét és ennek függvényében választunk. a felül töltősök kisebb helyet foglalnak el. Szennyestartóból érdemes belül már eleve elválasztottat beszerezni így már eleve szortírozhatunk, sőt falra szerelhető változattal is helyet takaríthatunk meg. sokak által használt remek megoldás a plusz polc az ajtó fölött. sok tároló helyet kaphatunk általa.

Helykihasználás a fürdőszobában

Egy nem mindennapi ötlet a fürdőszobába a zsebes zuhanyfüggöny, amibe a gyerek játékait melyekkel a fürdőben játszik remekül lehet tárolni és még számos más apróságot is, aminek nem árt a nedves levegő. A fürdőszobai csap alatti szekrény belső oldalára is lehet zsebes tárolót helyezni, ami szintén sok új tároló helyet biztosít. Ehelyett vagy emellett ajtóra akasztható tárolókosarakat is használhatsz, amibe belefér a hajszárító, hajvasaló vezeték-bogozgatás nélkül.

A lakás központi helye a konyha

Az étkezések minden család életében elég központi szerepet kapnak, és hacsak nem akarunk minden nap rendelt pizzát vagy hasonlót vacsorázni érdemes átgondoltan berendezni. Nyilván a legfontosabb kiindulópont a saját főzési szokásaink. A kis konyha és a sok eszköz okos tárolást kíván, hogy minden mindig kéznél legyen. Erre remek megoldást nyújtanak a kihúzható, belsöjükben további szortírozást lehetővé tevő különféle méretű fiókok, tárolók. A mosogató alatti szekrényajtó belső felére is erősíthetünk tárolórészt, vagy kampókat.

Selejtezzünk

A fiókok zsúfoltságát csökkentendő érdemes átgondolni valóban használunk-e mindent, ami benne van, és időnként selejtezzünk. Azokat az eszközöket, tárgyakat, amelyeket ritkán használunk egy kevésbé elérhető polcra tegyük, így amikor főzni szeretnénk egy szabad pult várja, hogy a vacsora elkészítésében a társunk legyen.

Az  összecsukható asztal és szék örök

Érdemes összecsukható asztalt illetve székeket választani illetve asztalból a falra szerelhető megoldás is helytakarékos megoldás.
Az étkező és a nappali egy helyiségben
A modern építészeti megoldások és a kicsi helyen el kell férjen minden elve alapján gyakran egy helyiségbe kerül az étkező és a nappali. A régi magazinok, ki nem dobott jegyzetek selejtezésével kezdhetjük a hely növelését, mert míg egy nagyobb lakásban ezek nem okoznak olyan nagy gondot, de a kicsi helyek még kisebbnek látszanak a zsúfoltság miatt. A kicsi lakásokban érdemes elkerülni a túl sok dekorációt, és hogy túl sok tárgy legyen, elöl. a rendezettség jó benyomást tesz a vendégeinkben is, de a saját magunk kedvéért is érdemes ehhez tartani magunkat.
A dohányzóasztal kiválasztásakor fiókost vagy az alján polccal rendelkezőt válasszunk. Sok kis apróságot tárolhatunk benne.

Array