Rendrakás a gyerekszobában – 5 hasznos tipp

gyerekszoba rendrakás

Mindnyájan arra vágyunk, hogy a gyerekünk boldogan és felszabadultan játsszon az otthonunkban, de a rendre is nagy az igényünk. Ezt a kettőt nem mindig egyszerű összehangolni. Cikkünkben adunk néhány ötletet ahhoz, hogyan oldjuk, meg hogy a csemeténk is elegendő teret kapjon a játékhoz és mi se érezzük a lakást egy végtelen nagy játszótérnek.

A rendszeres selejtezés az egyik titok

Az egyik titok, hogy bár nehéz rá időt szakítani, a rendszeres selejtezés nemcsak a saját holminkkal kapcsolatosan, hanem ami a nehezebb, a gyerekszobában is. A nagymamák, nagynénik úgyis gondoskodnak az utánpótlásról, mindig lesz egy újabb kincs, amit nem lehet sem elajándékozni, sem kidobni. A rend alapja hogy elkerüljük a felhalmozást és mindent kategorizálunk.

A varázslatos plüss tároló babzsák

Egy gyerekszobában bizonyára rengeteg plüssjáték található. Mindenhol van belőlük néhány és folyamatosan gyarapodnak. Előbb utóbb már minden polcot ellepnek és a tárolásuk tényleg gondot okoz, mert persze a gyermekünk egyiktől sem szívesen válna meg. Ennek megoldására születtek meg a Pajtizoo, plüss tároló babzsák csodái. Többféle méretben és kivitelben elérhetők (katica, süni, nyuszi, panda) és tele pocakkal csodás, zsupsz fotellé válnak, amin bármilyen kényelmes pózban el lehet terülni mesét hallgatva vagy csak a világ dolgain gondolkodva.

plüss tároló babzsák

A kacatfaló mindent elnyel

Azokat a játékokat, amelyekkel már nem játszik a gyermek megbeszélhetjük vele, hogy szerezzen vele örömet egy másik apróságnak, akinek a szülei estleg nem tehetik meg, hogy játékokat vásároljanak neki. Amelyek még örömet szereznek, neki azt ne selejtezzük ki még akkor, sem ha mi már csak kacatnak látjuk. A három évesnél, fiatalabb gyermeknél még a kacatfaló, ami működhet, legalábbis ami a puha játékokat illeti.  az majd mindent elnyel.
Számos más gyerekjáték tárolóból válogathatunk a piacon, amely színben és stílusban a leginkább illik a gyerekszoba berendezéséhez. Eleinte nyilván nem fog a gyerek egyedül elpakolni, de ne pakoljunk mindent helyette a helyére, őt is vonjuk be a feladatba.

A szekrények és a fiókok is sorra kerülnek

Ha rendet és több helyet szeretnénk az otthonunkban, akkor a szekrények és fiókok tartalmát is időről időre át kell nézni és szigorúan selejtezni. A szekrény vagy fiók teljes tartalmát pakoljuk ki és egyenként vizsgáljuk meg vajon hordható-e és egyáltalán valóban rá fogjuk-e még adni a gyermekre. A másik oldal, hogy ha kicsit szeszélyes gyermekről beszélünk, ő maga hajlandó-e felvenni. Amelyik már nagyon kopott és mindig az újabbat választjuk helyette azt igazán felesleges visszatenni a helyére, úgysem kerül rá sor és csak a helyet foglalja.

A már nem használhatónak ítélt darabokat adományozzuk el vagy ajándékozzuk el


A játékok központi helyet foglalnak el a gyermekek életében. nincs rá általánosan érvényes szabály, hogy mennyi játéka legyen a gyermeknek és mi az, amit mindenképpen el kell ajándékozni, hiszen minden gyermek más. Érdemes a gyermekkel közösen dönteni ezekről. Tegyük fel a kérdést, örömet jelent-e még az adott játék a számára, és ha már nem akkor legyen öröm egy másik gyermeknek. Ezzel fejleszthetjük a szociális érzékenységét és megtapasztalhatja az ajándékozás örömét. Ha mi már feleslegesnek látunk is dolgokat és úgy látjuk nem játszik vele és mégis ragaszkodik, hozzá ne írjuk felül a döntését. Azt is beszéljük meg vele, hogy a játékainak rendben tartásáról neki kell gondoskodni, de azért segíthetünk neki a rendrakásban, ha az életkora még megkívánja ezt.

Nem őrizhetjük meg az összes rajzát


Az anyukák, hajlamosak a gyermekek műalkotásait a végtelenségig pakolgatni pedig több gyermek esetén ez egy idő után igen tekintélyes mennyiséget képez. Ne érezzünk bűntudatot, ha selejtezünk belőlük. Lesz, majd néhány kedvenc azokat őrizzük meg. A legjobbak akár bekeretezve helyet kaphatnak az otthonunk falán is.

Array