Előkészületek a meleg évszakra: a tavaszi autózás alapjai

fehér autó

A tavaszi nagytakarítás fogalma mindenki előtt ismert. Azonban az autótulajdonosok számára a garázs is tartogat feladatokat a téli hónapok után. A legtöbben nyáron használják gyakrabban a gépjárművüket. Ez nem is meglepő, hiszen a nyaralások, kirándulások szezonjáról beszélünk. Ugyanakkor a téli időszak sokkal inkább megviseli az autókat – még akkor is, ha ilyenkor kevesebbet használjuk őket. Tanácsos tehát az autónkat „felkészíteni” a nyári utazásokra, főként a megterhelő téli időszak után.

Nyári kihívásokhoz igazított gumik

Talán a gumik cseréje az első dolog, ami a tavaszi előkészületek közül eszünkbe jut. Érthető is: a nyári autózás szempontjából talán legfontosabb a megfelelő gumik felszerelése. A nyári abroncsokat kifejezetten az esős, forró időszak által támasztott kihívások kezelésére tervezték.

A nyári gumik több teszt eredménye alapján 15-20 százalékkal rövidebb fékutat biztosítanak, mint a téli abroncsok, ami meglehetősen nagy különbség. Azt is érdemes megemlíteni, hogy ezek a gumik a különleges anyagkeveréküknek hála nagyon jól bírják az igénybevételt átforrósodott aszfalton is. A téli gumik ezzel szemben gyorsan elhasználódnak a forró utakon. Ennek oka, hogy gyártásuk során nem a nyári hőség leküzdése volt az elsődleges feladat, hanem a csúszós, befagyott utakon történő manőverezés könnyítése.

Természetesen nyári és téli gumiszettet használni költségesebb megoldás. Mindazonáltal ezzel a módszerrel nagymértékben növelhetjük mindkettő élettartamát, hosszútávon tehát anyagilag is jobban járunk a váltott abroncsokkal – a biztonságunkról nem is beszélve.

Tavaszi nagytakarítás

Vannak autótulajdonosok, akik nem takarítják kocsijukat a téli hónapok alatt. Sokan úgy vélik, hogy az állandóan saras utak miatt a szennyeződések napokon belül úgyis megjelennek ismét. Ugyanakkor járművünk takarítása nem csupán az esztétikai hatás miatt lényeges: autónk védelme szempontjából is kimondottan fontos. A gyakori téli fagyok és az ónos eső miatt ugyanis rendszeresen sózzák az utakat. Az aszfalt esetében határozottan hasznos a só, járművünkre nézve viszont egyértelműen káros. Az autóra tapadt sót és egyéb anyagokat tehát tanácsos lemosni. Ha nem is tesszük meg a téli hónapok alatt, a tavaszi előkészületek alkalmával erősen ajánlott időt szánni rá.

Az olajcsere fontossága

Fontos leszögezni: a motorolaj cseréje nem specifikusan a tavaszi karbantartásra jellemző feladat. Viszont ahhoz, hogy teljes bizonyossággal kijelenthessük: autónk készen áll a nyári hónapokra, célszerű a motorolajat is ellenőrizni. Elvégre az olaj rendkívül fontos feladatokat lát el: tisztántartja a motort, hőelvezetőképességgel rendelkezik, óvja az alkatrészeket a korróziótól, és csökkenti a mozgóalkatrészek súrlódását. A rendszeres időközönként cserélt motorolaj elengedhetetlen a motor élettartamának meghosszabbításához.

Ezekből a termékekből hatalmas választék áll rendelkezésre Fékmester autóalkatrész webáruház kínálatában is, így mindenki találhat az igényeinknek megfelelőt. A 10w40 motorolajok például kifejezetten népszerűek a mérsékelt éghajlatú régiókban, így hazánkban is. A régebbi autók tulajdonosai kifejezetten gyakran keresik ezt a terméket. Hatékonyságukhoz kétség sem férhet, akár -30 fokos hidegben is óvják a járművet a meghibásodástól. A 10w40 motorolaj másik előnye a választék: kapható szintetikus, félszintetikus és ásványi verzióban is. Bármelyik típus mellett tettük le a voksunkat, vásárlás előtt célszerű egy szakemberrel is konzultálni, hiszen nem minden motorolaj illik minden autótípushoz.

Array