Élesztő felfuttatása lépésről lépésre

élesztő felfuttatása

Az élesztő elengedhetetlen a puha, levegős kelt tészta készítéséhez, mint például kalács, kenyér, aranygaluska, bukta, pogácsák, zserbó, vagy pizza. Sokan félnek az élesztő felfuttatásától, pedig egyáltalán nem bonyolult, csak néhány egyszerű dologra kell figyelni.

Az élesztőben élesztő gombák vannak, amik a sütés során szén-dioxidot termelnek. Ettől a gáztól emelkedik meg a tészta.

Van friss élesztő, amit 5 dkg-os kockában szoktak árulni. Ezt a hűtőben kell tárolni.

Lehet kapni szárított/instant élesztőt is, ezt tovább eláll, és nincs szüksége hűtésre.

Mire kell figyelni az élesztő felfuttatásánál?

Az élesztő felfuttatásához szükséges valamilyen folyadék, általában tej vagy víz.

A folyadék hőmérséklete langyos legyen! Ha túl meleg, akkor az élesztőgombák elpusztulnak, nem fog az élesztő felfutni. Ez a leggyakoribb hiba, amivel elrontják az élesztő futtatását.

Az élesztőnek kell valamilyen tápanyag, például cukor, méz, liszt. Cukorpótló édesítőszerek nem jók!

Ahogy a kifejezés is mutatja, ahogy az élesztő felfut, a mennyisége meg fog nőni, ezért olyan nagy tálban végezd ezt a műveletet, ahol lesz helye növekedni.

Az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval.

Hogyan kell felfuttatni az élesztőt?

Több módszer is létezik, nézzük őket sorban.

Élesztő felfuttatása tejben

Leggyakrabban tejben szokták felfuttatni az élesztőt.

  1. Langyosítsd meg a tejet.
  2. Keverd el benne a cukrot.
  3. Morzsold bele az élesztőt.
  4. Tedd félre meleg helyre, kb. 10-15 percre. Ennyi idő alatt felfut, habos lesz a teteje.
élesztő felfuttatása előtte utána
Élesztő felfuttatása előtte utána

Élesztő felfuttatása vízben

Az élesztőt vízben is fel lehet futtatni, például a pizza is így készül.

A folyamat ugyanaz, csak itt tej helyett, vizet langyosíts fel, abba keverd a cukrot, és úgy morzsold bele az élesztőt.

Instant élesztő felfuttatása

Az instant élesztő (más néven szárított, száraz élesztő) egyik előnye, hogy felfuttatás nélkül is lehet használni. Egyszerűen csak keverd a liszthez.

De ha mégis fel szeretnéd futtatni, akkor ugyanúgy langyos cukros tejbe vagy vízbe kell keverni.

Fagyasztott élesztő felfuttatása

Ha fagyasztott élesztőt szeretnél felfuttatni, először fel kell engedned. A fagyasztóból tedd a sima hűtőbe, és várd meg, hogy felolvadjon. Ha felolvadt, akkor ugyanúgy kell felfuttatni, mint a friss élesztőt.

Élesztő felfuttatása cukor nélkül

Mi van, ha valaki nem ehet cukrot, hogyan tudja akkor az élesztőt felfuttatni? Ahogy korábban volt róla szó az édesítőszerek nem alkalmasak a cukor pótlására.

Ha el akarod kerülni a cukor használatát, akkor válaszd az instant élesztőt, vagy a friss élesztőt is használhatod kelesztés nélkül is! Csak morzsold bele a lisztbe.

Array
Összegzés
recipe image
Recept neve
Élesztő felfuttatása
Szerző
Közzétéve
Teljes elkészítési idő