1 csomag, 7 g szárított élesztő mennyi frissnek felel meg?

szárított élesztő mennyi frissnek felel meg

A szárított, vagy más néven instant élesztő egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hosszabb ideig eláll, könnyebb tárolni, nem kell hűteni, és az instant élesztőt felfuttatás nélkül is lehet használni. Igen ám, de a legtöbb receptben csak a friss élesztő mennyiségét adják meg, azt nem, hogy szárított élesztőből mennyire van szükség. Ilyenkor nekünk kell átváltanunk a friss élesztő mennyiségét szárítottra. Ehhez pedig tudni kell, hogy hogyan.

1 csomag, 7 g szárított élesztő mennyi frissnek felel meg?

Mivel több féle szárított élesztőt is forgalmaznak, a legbiztosabb, ha megnézed a csomagolást, azon fel szokták tüntetni, hogy hogyan kell használni, mekkora mennyiségű liszthez elegendő.

A Dr. Oetker 7 g-os instant élesztő csomagolásán például ez a szöveg szerepel:

“Elegendő 500 g liszthez. Megfelel 25 g friss élesztőnek.”

Tehát 1 csomag, 7 g szárított élesztő fél kocka friss élesztőnek felel meg, mivel egy kocka friss élesztő 50 g, azaz 5 dkg.

Ha egy egész kocka friss élesztőt szeretnél kiváltani instant élesztővel, akkor 2 tasak szárított élesztőre lesz szükséged.

Ahogy korábban írtam, a száraz élesztőt nem kell felfuttatni, és ugyanúgy készíthetsz belőle különféle kelt tésztákat, például kalácsot, kenyeret, pizzát.


Array