Arany ékszerek tisztítása

arany ékszer tisztítás

Az arany ékszerek már ősidők óta nagy népszerűségnek örvendenek és úgy néz ki, ez a közeljövőben sem változik majd. De miért lett ilyen népszerű az arany és vannak-e olyan házi praktikák, amivel egyszerűen tudjuk tisztítani?

Miért pont az arany?

Az aranyat szokás a nemesfémek királyának is nevezni. És hogy miért? Azért, mert a legtöményebb sósavban sem oldódik. (Bár van egy bizonyos elegy, a tömény sósav és salétromsav keveréke feloldja.) Éppen ezért az arany tulajdonképpen a pénzrendszer kialakulása óta elfogadott fizetőeszközként, és népszerű alapanyaga az ékszereknek.

Értéke, fénye és csillogása, illetve jó megmunkálhatósága révén gyorsan az emberek kedvencévé váltak az aranyból készült ékszerek. Ráadásul egy jól megválasztott arany karkötő, nyaklánc vagy gyűrű méltóságteljes eleganciával ruházza fel viselőjét és előkelőséget sugároz.

Előzzük meg az elszíneződést

A használt arany ékszerek óhatatlanul is elszíneződnek, beszennyeződnek. De ha vigyázunk rájuk, akkor sokkal tovább megtartják fényüket és később kell csak a tisztításra gondolnunk. Néhány jó tanács ehhez:

 • Ne hordd az ékszereket sportolás és fizikai munka közben!
 • Vedd le az ékszereket zuhanyzás vagy fürdés előtt!
 • Ne tárold nedves helyen!
 • Ha gyógy- vagy termálvizes medencébe készülsz, mindenképp vedd le ékszereidet!
 • Ha éppen nem hordod az ékszert, tárold megfelelő dobozban vagy tasakban!
 • Érdemes elkerülni, hogy közvetlenül parfümmel, dezodorral vagy krémekkel érintkezzenek!

Ha viszont mindenképp szükséges a tisztítás, akkor kerüljük az erős tisztítószereket, durva anyagokat, súrolókeféket, amik további sérüléseket okozhatnak az ékszerek felületén.

Arany ékszer tisztítása házilag

Ha az ajándékba kapott arany ékszereink elszíneződtek, vagy esetleg elvesztették korábbi fényüket, nem kell feltétlenül rögtön ékszerészhez fordulnunk. Több házi praktika is létezik az arany ékszerek tisztítására. Azt mindenekelőtt fontos megemlíteni, hogy az ékszerek tisztításánál érdemes elkerülni az erős tisztítószereket, súrolókeféket és durva anyagokat, mert ezek akár további sérülést okozhatnak az arany ékszereinken.

Nézzük, milyen házi praktikák vannak az arany ékszerek tisztítására:

Array
 1. Arany ékszerek tisztítása alkohollal vagy alkohollal és fogkrémmel
  Egy pohár alkoholba áztassuk be a megkopott ékszert egy pár percre. Ezután jól törölgessük meg. Sokszor már ez is elég egy-egy darab megtisztítására. Ha azonban nem értük még el a kívánt hatást, akkor folytassuk fogkrémmel. Egy kevés fogkrémet vattakorongra nyomva finoman dörzsöljük át az ékszert, aztán egy puha ronggyal óvatosan töröljük meg.
 2. Arany tisztítása szódabikarbónával
  Rendkívül egyszerű és olcsó módszer az arany tisztítása szódabikarbónával. Első lépésként tegyünk egy fazékba alufólia darabot. Erre helyezzük el az ékszert. Ha ez kész van, öntsünk rá szódabikarbónás vizet, amit pár percig forralni kell. Ezzel a szennyeződések leáznak róla és újra szép fényes lesz az ékszer.
 3. Arany ékszer tisztítása magnéziummal
  Magnéziummal is szintén nagyon egyszerű tisztítani. Egy pici magnéziumport szórjunk a vízbe, ebbe tegyük bele az arany ékszert és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Ezután kivéve az ékszert töröljük át egy puha ronggyal.