Ágyméretek: hogyan válasszuk ki a legkényelmesebbet?

ágyméretek

A megfelelő bútorválasztás nagyon kritikus tényező, nincs ez másképp az ágyak esetében sem. Nemcsak esztétikusnak, de praktikusnak és kényelmesnek is kell lennie a kiválasztott fekhelynek. Az elméretezett ágy számos probléma forrása lehet. Ha nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat éjszaka, másnap garantáltan fájni fog a fejünk, csökken a figyelmünk, és ingerlékenyek leszünk. A hosszútávú negatív hatásokról, mint a gerincbántalmak pedig még nem is beszéltünk. Mindenképp érdemes tehát kicsit jobban elemezni a kérdést, amennyiben úgy döntünk, lecseréljük az ágyunkat.

Mi alapján válasszuk ki az ágy méretét?

Ökölszabály, hogy az ágyméret tekintetében két kritériumra kell különösen odafigyelni:

  • legalább 25 cm-rel hosszabb ágyat vegyünk, mint amilyen magasak vagyunk,
  • minimum 80 cm széles ágy szükséges egy ember számára.

Miket tartsunk szem előtt ágy vásárlásnál?

  • Egyéni preferenciák: mindig a saját testalkatunkhoz viszonyítva válasszuk ki a fekhelyet. Ha a nagyobb teret szeretjük magunk mellett, akkor nyugodtan menjünk feljebb egy méretkategóriával. A minimum szabad hossz mindkét oldal azonban 20-30 cm lehetőleg legyen meg.
  • A helyiség mérete: amikor ágyat válasszunk, előtte ne feledkezzünk meg lemérni a szoba paramétereit. Arra is ügyeljünk, hogy a helyiségben lévő többi bútor mellett is kényelmesen elférjünk majd.
  • Anyagválasztás: A méret mellett a másik fontos tényező, hogy milyen anyagból készült az ágy. A hosszú élettartamot ugyanis csak a legjobb minőségű fekhelyek képesek garantálni. Az ágyak esetében a legstrapabíróbb és a legnépszerűbb anyagok közé tartoznak a tömörfa, a fém és a műanyag.

Milyen méretű ágyakkal találkozhatunk?

Bár gyártója válogatja, azért mindegyik termékük beillik a javallott szabványok valamelyikébe. Amikor úgy döntünk, hogy itt az ideje ágyat váltani, mindenképp érdemes olyan helyen keresgélni, ahol az összes méret rendelkezésre áll. Az egyik tipikusan ilyen bútorgyártó cég például az AMI bútorok, ahol minden szabvány megtalálható, ráadásul még az ágyhoz tartozó matracot is egy lendülettel be tudjuk szerezni tőlük.

Az ágytípusokat figyelembe véve megkülönböztetünk gyermek, egyszemélyes, másfél személyes, kétszemélyes és king size ágyakat.

Ovisoknak és iskolásoknak

A 3-7 éves korú gyermekek számára a legideálisabb paraméterek a 60 cm szélesség és a 140 cm hosszúság. Az iskolásoknak optimális ágy már egy kicsit nagyobb, 80 cm széles és 160 cm hosszú. Abban az esetben, ha ez már túl kicsi a gyermeknek, inkább válasszuk a méretesebb egyszemélyes ágyat.

Átlagembernek

Az egyszemélyes ágyak szabványméretei gyakorlatilag bárki számára megfelelnek életkortól és nemtől függetlenül, eltekintve az egyéni eseteket. A fekhelyek méretei szélességben 70-90 cm-t, míg hosszúságban 200 cm-t érik el.

Átlagnál nagyobbaknak

A másfél személyes ágyak esetében a belföldi és külföldi szabványok kicsit eltérnek egymástól. Általánosságban azonban kimondható, hogy két ember számára szűkös lenne egy másfél személyes fekhely. Viszont ennél a változatnál egy, az átlagnál nagyobb ember is kényelmesen elfér.

A belföldi szélességben 120-140 cm közötti méretek szabtak meg, és 200 cm hosszúságot. Külföldinél picivel nagyobb szélességet – 140 és 160 cm között – határoztak meg, míg hosszban nagyjából megegyezik a belföldivel, 200-210 cm.

Kétszemélyes ágyak

Amint a nevéből következik, ennek az ágynak a paraméterei elegendőek két ember számára. Nem ritka az sem, hogy olyanok vesznek maguknak kétszemélyes fekhelyet, akik szeretik a tágas bútorokat. A szélesség 160-180 cm, míg hosszúságnál 200 cm a leggyakoribb.

King size méretek

A legnagyobb méretet főként két nagyobb ember szokta választani, de előszeretettel döntenek a kényelmes franciaágyak  kedvelői is a king size fekhelyek mellett. Itt már konstrukciója válogatja széltüket és hosszukat, és szokatlan kialakítások is találhatók a piacon. Alapvetően azonban 180×200 cm-es mérettel minimum rendelkezik mindegyik fajta.

Ha megfelelően bánunk a bútorainkkal, azok is jól bánnak velünk. Miután az ágyvásárlás nem egy rövidtávú befektetés, érdemes előtte körbejárni a témát. Ha jól választunk, akkor nemcsak minőségi, de kényelmes fekhelyet tudhatunk majd magunkénak az elkövetkező évekre. Ezt pedig mind komfortérzetünk, mind hátunk meg fogja hálálni.

Array