4+1 tipp, hogyan ragaszd fel a falmatricát

falmatrica felrakása

A falmatrica felrakása elsőre talán túlságosan bonyolultnak tűnhet. A valóságban ez ennél sokkal egyszerűbb, ha betartasz néhány egyszerű szabályt. A falmatricát mikor kézhez kapod három rétegből áll. Ennek a középső rétege maga a dekoráció, egyik oldalt ragasztós réteggel ellátva. A ragasztó felőli oldalon van a hordozó. A felső áttetsző réteg az applikáló fólia.

A felrakás előkészületei

  • Kiméred a falmatrica helyét. Legegyszerűbb, mikor még egyben vannak a rétegek odateszed a falfelülethez. Akár papírragasztóval le is ragaszthatod, hogy távolabbról is meg tudd nézni. Ceruzával érdemes bejelölni a matrica sarkait.
  • Következő lépésben helyezd a falmatricát egy sík felületre. Majd egy simító kártya segítségével simítsd le a matricát úgy, hogy az teljesen légmentes legyen. Ha nincs kéznél ilyen kártya, akár egy bankkártya vagy egy rongy is teljesen megfelel a célra.
    Kis méretű falmatrica felragasztása

Kisebb falmatricánál egyszerű dolgod van, mivel csak le kell venni a hordozót és odatenni a matricát a kijelölt helyre. Elsimítod még egyszer a matricát és lehúzod az applikátor fóliát a falról.

Nagyobb falmatrica felrakása

Nagyobb méretű falmatricák a könnyebb felhelyezhetőség érdekében 60cm-s csíkokban érkeznek. Az alábbiakban néhány tippet adok a sikeres felhelyezéshez.

konyhai falmatrica

Fekvő falmatrica felrakása

Egy fekvő, mint például egy autós falmatricát úgy érdemes feltenni, hogy miután felragasztottad a matricát papírragasztóval, visszaszeded az egyik felét,félbevágod alatta a hordozót,majd fokozatosan kihúzva, a matricát vissza simítod a falra. Ezt megismétled a másik oldalról is és már le is veheted az applikáló fóliát.

Álló falmatrica felrakása

Miután kijelölted a dekoráció helyét, érdemes egyik oldalról elindulva egyesével felrakni a matricát. Azt javaslom, hogy a matrica felénél ragaszd le a rétegeket, úgy, hogy a papírragasztó a matricán bőven túl nyúljon. Ezt követően a ragasztócsík alatt vágd el a hordozót és húzd ki a hordozót a matrica alól. Közben simítsd el a matricát, hogy oda tapadjon a falfelületre. Ha végeztél távolítsd el a ragasztócsíkot, és ismételd meg a műveletet a megmaradt hordozóval. Ha végeztél az első elemmel, simítsd el a fóliát és távolítsd el az applikátort a felületről. A következő elemmel ugyanígy kell eljárni.

Központos falmatrica felrakása

Ezt a módszert leginkább a családfa matricák felrakásához tudom javasolni, mikor van egy központi matrica, pl a fa törzse, és ehhez igazítod hozzá az ágakat.

A felrakás menete a következő:

Felrakod a központi elemet, legyen ez például a fa törzse. Ezt a legkönnyebben és legbiztonságosabban úgy tudod feltenni, hogy a matrica közepét leragasztod papírragasztóval, majd eltávolítod a hordozó felső felét. A hordozó felőli oldalról kezdve simítod a falfelületre a matricát. Ezt megismétled a másik oldalról is. Simítás után eltávolíthatod az applikáló fóliát. Most már csak a mellék elemek felhelyezése van hátra. Az elem központhoz közelebbi oldalán szedd fel pár cm szélességben a hordozót, és illeszd a megfelelő helyre. Innen kezdve ahogy húzod ki a hordozót a falmatrica alól úgy simíthatod a felületre a matricát. Ha felkerült az összes mellék elem, már csak a fa leveleit, virágait kell felhelyezni a felületre.

Array