A palacsinta nem csak finom, hanem nagyszerű alapanyag a kreativitáshoz. Készíthetsz belőle például palacsinta nyuszit vagy palacsinta hímes tojást is!
Ezek a palacsinták amerikai palacsinta tésztából készülnek, ami kisebb és vastagabb, mint a magyar palacsinta.
Hozzávalók:
- 195 g liszt
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál só
- 295 ml tej
- 1 tojás
- 4 evőkanál olvasztott vaj
Tedd a lisztet, cukrot, sót, sütőport egy edénybe, és készíts egy mélyedést a közepébe.
Ebbe a mélyedésbe tedd a tejet, tojást és olvasztott vajat, majd keverd össze a tésztát. Figyelj arra, hogy ne keverdd túl, épp hogy csak összeálljon!
Egy palacsinta sütőben, vagy serpenyőben melegíts egy kis vajat, tegyél egy fél merőkanálnyi tésztát a sütőbe, hogy kb. 10 cm átmérőjű palacsinta legyen. Ha a teteje már nem folyós, akkor egy lapát segítségével fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.
Így készül az amerikai palacsinta, de ahhoz, hogy palacsinta nyuszit vagy tojást tudjál készíteni, speciális formájú palacsintákat kell sütnöd.
Hímes tojás palacsintából
Tojás alakú palacsintát úgy tudsz készíteni, hogy amint a tésztát a serpenyőbe öntötted, a merőkanál hátoldalával kicsit elhúzod, hogy ne kör, hanem tojás alakú legyen.
Ha elkészült a palacsint, máris nekiállhatsz a hímes tojás díszítésének. Én gyümölcsöket és tejszínhabot használtam, de bármit használhatsz, amivel a palacsintát meg szokták tölteni, például lekvárokat, nutellát, csoki szószt, diót, mákot stb.
Palacsinta nyuszi készítése
A palacsinta nyuszi fejhez egy hagyományos méretű amerikai palacsintára és két egészen kicsire van szükség. A kicsikhez kb. egy teáskanálnyi tészta szükséges. Miután megsütötted a palacsintákat, kezdődhet a palacsinta nyuszi összeállítása.
A nyuszi füleit banánból készítettem, a szemét banánból és áfonyából, az orrát pedig eperből. Felhasználhatsz más gyümölcsöket is lekvárt, szószokat, tejszínhabot is.
További különleges palacsinta receptekért látogass el a palacsintavilag.hu-ra!