Szaunázás szabályai – 10 dolog amit mindenkinek tudnia kell

szaunázás szabályai

Mire kell figyelni a szauna használatánál? Mik a szaunázás szabályai? Mikor kell inni, fürdőruhában vagy anélkül kell szaunázni? Ismerd meg a szaunázás tíz legfontosabb szabályát!

Szaunázás szabályai

1. Figyelj a folyadékfogyasztásra!

Ezt már biztos sokszor hallottad, hogy szaunázáskor fontos a folyadékpótlás, ez így is van, de az is fontos, hogy ne szaunázás közben, hanem szaunázás után igyál! Ha szaunázás közben iszol, akkor az elfogyasztott vizet fogod kiizzadni a salakanyagok helyett. Szaunázás után viszont mindenképpen pótold a folyadékot, nehogy kiszáradjál. Nincs jobb szomjoltó a sima víznél, így a legjobb, ha szénsavmentes vízet iszol, kerüld az üdítőitalokat, és gyümölcsleveket is, mert a gyümölcslé is rengeteg cukrot tartalmaz.

2. Nem mindegy mikor eszel!

A szaunázni étkezés után 1,5-2 órával a legideálisabb. Ha éhgyomorra mész a szaunába, az könnyen rosszulléthez vezethet, mert leshet a vércukrod a meleg hatására. Ha pedig teli gyomorral mész a szaunába, akkor a szervezeted az emésztéssel van elfoglalva és túl nagy megterhelés még a nagy hőség is számára. Ezen kívül evés után kevesebb ideig fogod bírni a szaunát.

3. Zuhanyozz le!

Szaunázás előtt fontos, hogy megtisztítsd a bőrödet a szennyeződésektől, a kozmetikumokból származó vegyi anyagoktól, ezért a szaunázást mindig egy jó alapos zuhanyozással kezdd! Zuhanyzás után meg töröld a bőrödet szárazra, mert a nedves bőr lassabban kezd izzadni, és nem lesz olyan hatékony a szauna!

Szaunázás után, vagy két szaunázás között is mindig zuhanyozz le!

4. Le az ékszerekkel!

Szaunázás előtt vedd le az ékszereket, órát, szemüveget, mert a melegben felforrósodhatnak és akár égési sérüléseket is okozhatnak!

5. Le a papuccsal!

A papaucsot hagyd a szauna előtt, mert a melegben a papucsból szintetikus anyagok oldódhatnak ki ami nem tesz túl jót a szaunázók egészségének, és egyébként a papucsnak sem tesz jót nagy hőség.

szauna használata

6. Használj törülközőt!

A szaunában teríts magad alá törülközőt és a lábad alá is. Egyfelől nem túl kellemes a meleg padra ülni, de leginkább azért van szükség a törülköző használatára, hogy felfogja az izzadságot. Gondolom Te sem szeretnél más izzadságába ülni, ezért mindig használj törülközőt a szaunában!

7. Le a fürdőruhával!

Fürdőruha alatt a bőr nem tud rendesen lélegezni, így kevésbé tudja kifejteni a szauna a jótékony hatását. Másfelől ha úsztál szaunázás előtt, akkor a klóros víz a szauna légterébe fog párologni, ami nem túl kellemes, és a fürdőruha anyagának sem tesz jót a forróság. Ha nem szeretnél mások előtt levetkőzni, akkor tekerj magadra egy száraz törülközőt. Ha rendszeresen szeretnél szaunázni, akkor akár szauna építésen is el lehet gondolkozni, a saját szaunádban nem kell szégyenlősködni.

8. Maradj csendben!

A szaunázás sokkal több, mint melegben ücsörgés, a relaxáció, meditáció és teljes testi, lelki kikapcsolódás helye, amihez csendre van szükség.

9. Hőmérséklet és páratartalom

Ha kezdő szaunázó vagy, vagy kevésbé bírod a meleget, akkor mindig az alsó padokra ülj, mert minél magasabbra ülsz, annál melegebb van. A szauna páratartalmát úgy tudod növelni, ha vizet locsolsz a kövekre. Akkor ideális a szauna páratartalma, ha nyitott szájjal történő levegővétel esetén a szauna nem égeti a szádat.

10. Vigyázz magadra!

A szaunázásnak számos jótékony hatása van, de a nem megfelelő használata veszélyeket is rejthet. Ezekre figyelj:

  • alkoholt semmiképpen ne fogyassz szaunázás előtt és után
  • ne használd betegen a szaunát
  • ha szükséges kérd ki orvosod tanácsát, hogy szaunázhatsz-e
  • ha egy kicsit is rosszul érzed magadat a szaunában, gyere ki
  • ne versengj, felejtsd el az olyan dolgokat, mint hogy ki bírja a legtovább a szaunában, vagy ki bírja a legnagyobb hőséget

Jó szaunázást!

Array