7 tipp a jó dinnye kiválasztásához

dinnye kiválasztás

Nincs is annál jobb, mint a nagy nyári hőségben egy hideg, édes, lédús görögdinnye szeletet elfogyasztani! Csak hát dinnye és dinnye között hatalmas különbségek lehetnek, és nincs annál bosszantóbb, mikor otthon felvágjuk a nehezen hazacipelt dinnyét és az vízízű, kásás, egyáltalán nem olyan mint amire számítottunk! Kövesd ezt a 7 tippet és a jó dinnye kiválasztása nem fog többé gondot okozni!

7 tipp a jó dinnye kiválasztásához

1.Kopogtatás

A dinnye kopogtatásának régi hagyománya van, a legtöbb vásárló szereti megütögetni a dinnyét, mégha fogalma sincs, hogy mire kell figyelni, de hát ez a szokás. Ha a dinnyének kongó, hordós hangja van, az azt jelenti, hogy lyukas a közepe, ilyenkor nagy az esély, hogy túlérett.

2. Sárga folt

A dinnye érettségének meghatározására a kopogtatásnál sokkal jobb módszer a sárga folt megvizsgálása. Minden dinnyén van egy ilyen folt, ami azon a részén keletkezik, amelyik oldalán feküdt a földön. Minél sárgább színű ez a folt, annál érettebb és finomabb a dinnye.

dinnye érettségének megállapítása

3. Dinnye szára

Sajnos az árusoknál lévő dinnyéken ritkán van rajta a szára, de ha mégis, akkor mindenképpen olyat válassz, ahol a szár már száraz. A dinnye nem utóérő gyümölcs, tehát addig érik, amíg le nem szedik, utána már nem lesz édesebb. A dinnye szára legyen száraz és ne zöld, ha zöld a szára, akkor túl korán szedték le.

dinnye szára

4. Csíkok

Minél jobban elütnek egymástól a csíkok, annál érettebb a dinnye.

5. Barna vonalak

A dinnyéken megfigyelhető egyfajta barna folt, ami azt mutatja, hogy mekkora az időtartam, amíg a méhek porozták a virágot. Nem kell megijedni a barna foltotoktól, sőt kifejezetten keresni kell őket, mert minél több a beporozás, annál édesebb a görögdinnye.

dinnye barna vonalak

 

6. Dinnye formája

A hosszúkás formájú dinnyék hímneműek, és általában vízesebb ízűek, míg a gömbölyú dinnyék nőneműek és édesebbek, ezért gömbölyű formájú dinnyét válassz!

7. Lőrinc nap után már ne vásárolj görögdinnyét!

Általánosan ismert hiedelem, hogy Lőrinc napja után nem jó a dinnye, mert Lőrinc belepisil, ekkor a dinnye már ízetlenné válik. Csak hát két Lőrinc nap is van, augusztus 10-én és szeptember 5-én, és ezeket sokan összekeverik. Mivel augusztus elején még javában tart a dinnyeszezon, augusztusban lehet még édes dinnyét vásárolni,de szeptember 5 után már inkább másik gyümölcsöt válassz!

Array