Késélezés házilag otthoni eszközökkel

késélezés házilag, késélezés otthon

Nincs annál bosszantóbb, mikor a kés éle elkopik, és ahelyett hogy vágna, csak trancsíroz, ráadásul az életlen kés nagyon balesetveszélyes is! A kés használatával előbb-utóbb eljön az a pillanat, mikor szükségessé válik megélezni, és léteznek is különböző késélező eszközök. De akkor sincs pánik, ha nincsen otthon késéleződ, mert minden háztartásban több olyan használati tárgy is található, amikkel a késélezés házilag, otthon is elvégezhető!

Késélezés házilag bögrével

Porcelán bögre vagy tányér minden háztartásban található, és nem is gondolnánk, hogy még késélezésre is alkmasak! Késélező köveket porcelánból is készítenek, úgyhogy egyáltalán nem szokatlan a porcelánt késélezésre használni. Egyszerűen csak fordítsd lefelé a bögrét, és a bögre alján lévő peremet tudod késélezésre használni.

A kést fektesd rá a bögre peremére, és 2-3 fokban megemelve, 45 fokos szögben, határozott mozdulattal húzd végig a pengét a kés nyelétől a hegyéig a bögre peremén! Ismételd meg egymás után néhányszor ezt a mozdulatot, és csináld meg a kés élének másik oldalán is!

késélezés házilag bögrével

 

Késélezés házilag körömreszelővel

Másik háztartási eszköz, amit otthoni késélezéshez használhatsz, az a szemcsés körömreszelő. A körömreszelőnek érdes a felülete, ami segít megélezni a kést. A módszer ugyanaz, mint a bögrével történő késélezésnél, csak itt fektesd le a körömreszelőt az asztalra, és azon húzd végig a kés élét.

késélezés házilag körömreszelővel

Késélezés otthon pánttal

Táskák, hátizsákok pántját is fel tudod használni késélezésre. Ez azért is praktikus, mert ha esetleg kirándulás közben derül ki, hogy életlen a bicskád, a szabadban is meg tudod élezni. Egyszerűen csak feszítsd ki a pántot, és húzd végig rajta a kés élét néhányszor.

késélezés otthon pánttal

Ezek azok a módszerekkel, amikkel a késélezést otthon is el tudod végezni késélező eszközök nélkül is.De azért a legbiztosabb módszer, ha tartasz otthon egy késélezőt, és az itt leírt praktikákat megtartod arra az esetre, ha épp nem találod a késélezőt.