A főzőtejszínt, ahogy a neve is mutatja elsősorban főzéshez szokták használni, általában levesek, szószok, főzelékek gazdagabbá, krémesebbé tételéhez. De mi van, ha nincs otthon főzőtejszín, és a receptbe pedig kéne használni? Főzőtejszín helyett mit használjak? Semmi pánik, szerencsére több praktika is van a helyettesítésére.
Főzőtejszín helyettesítők
Nézzük sorra a legjobb főzőtejszín helyettesítőket.
Főzőtejszín helyett habtejszín
Főzőtejszín helyett habtejszínt is lehet használni. A habtejszín neve kicsit becsapós, mert azt sugallja, hogy tejszínhab készítéséhez való. A habtejszínt nem csak tejszínhabhoz, hanem főzéshez is lehet használni. A habtejszín annyiban különbözik a főzőtejszíntől, hogy magasabb a zsírtartalma. A habtejszín zsírtartalma 30 %-nál kezdődik, erre van szükség ahhoz, hogy habbá lehessen verni. Ezzel szemben a főzőtejszín általában 10 vagy 20 %-os zsírtartalommal rendelkezik. Mondhatni a főzőtejszín a habtejszín higított változata.
A lényeg, hogy a habtejszínt nyugodtan használhatod főzéshez is, egyes gyártók már a csomagoláson is feltűntetik, hogy a 30 %-os tejszín az habtejszín és főzőtejszín is. Ha mondjuk olyan tejszínt találsz, ami édesítve, esetleg ízesítve van, mondjuk vaníliával az természetesen nem lesz jó a tárkonyos raguleveshez.
Főzőtejszín helyett tejföl
A tejföl szintén jó főzőtejszín helyettesítő, és a legtöbb háztartásban megtalálható. Csak arra figyelj, hogy hőkiegyenlítéssel rakd az ételbe, hogy ne csapódjon ki. Keverd simára a tejfölt, és adjál hozzá az étel forró levéből egy keveset, és ezzel is keverd simára. Ezt isméted meg még egyszer, és utána öntsd az ételbe.
A tejfölnek kicsit savanykásabb az íze, mint a tejszínnek, de tejföllel is finomak lesznek a levesek, szószok.
Főzőtejszín helyett joghurt
Diétázók gyakran szokták a tejszínt, tejfölt joghurttal helyettesíteni, mivel annak kisebb a zsírtartalma. Natúr joghurtot is használhatod a főzőtejszín helyettesítésére.
Főzőtejszín helyett tej
Vannak ételek, amik alapból tejjel készülnek, mint például a zöldborsófőzelék tejjel. De a tej önmagában általában nem alkalmas a főzőtejszínt kiváltani. A tejszín is a tejnek része, de míg a főzőtejszínnek 10 vagy 20 % a zsírtartalma, a tejnek ennél sokkal kevesebb, a teljes tejként árult terméknek 3,5 %, de a legtöbb tej ennél kevesebb zsírt tartalmaz.
De van megoldás, egy kis vajra van szükség, hogy a zsírt pótolni lehessen. 60 ml olvasztott vajat keverj össze 2 és 1/4 dl tejjel és ez 3 dl tejszínnek felel meg.
Főzőtejszín helyett kókusztej
A kókusztej előnye, hogy laktózmentes, és vegán, így azok is fogyaszthatják, akik nem esznek tejtermékeket. Hátránya, hogy a kókuszos íz valamennyire érződni fog, így nem minden ételhez illik, de az ázsai ételekhez kifejetten jól passzol, vagy például a sütőtökkrémleves is finom kókusztejjel.
Array