7 tipp az angol szókincs fejlesztéséhez

angol szókincs

A szókincsfejlesztés nem egy párnapos folyamat. A kitartás alapkövetelmény, de emellett maga az alkalmazott módszerek is sokat nyomnak a latba. Az alábbiakban ezért most összegyűjtöttünk 7 tippet az angol szókincs fejlesztéséhez. Ezeket alkalmazva, jó eséllyel mindenkinek könnyebbé válhat az angol szavak memorizálása.

1. Szókincs fejlesztő tipp: folyamatos ismétlés

Ismétlés a tudás anyja, tartja a mondás. Az új ismeretanyag elsajátítása során a rögzülés érdekében az egyik legjobb amit tehetünk, hogy alaposan begyakoroljuk ismétlés által. Ezzel egyrészt rögzül a kifejezés formája és mondatokba helyezés gyakorlásával a szó használata is.

Az ismétlés azonban később sem elvetendő. A már korábban megtanult kifejezéseket is érdemes időről-időre újra elővenni és gyakorolni pár példamondat erejéig.

2. Szókincs fejlesztő tipp: szövegkörnyezet figyelése

A szavak igazi értelmet akkor nyernek, ha szövegkörnyezetben tanuljuk meg őket. Egyesek dalszövegekkel, mások reklámokkal képesek megjegyezni ezeket a szavakat és kifejezéseket

Például regények esetében sokkal inkább praktikus szókapcsolatok, rövid kifejezések tanulmányozása segíthet, hiszen ilyenkor az egyes szavak szótári jelentése még nagyobb értelmet nyer.

3. Szókincs fejlesztő tipp: személyes szókincs kialakítása

Még nagyobb sikerrel tudunk szavakat memorizálni, ha valamilyen módon személyessé tesszük őket. Mindenkinek megvannak a saját érdeklődési körei. A szókincsfejlesztés sokkal könnyebb, ha ezekről a számunkra érdekes területekről válogatunk szavakat és kifejezéseket. Ezzel ráadásul a munkaterületünkön is előnyre tehetünk szert, hiszen ha ilyen szavakat sajátítunk el, akkor egy külföldi munka során is gördülékenyebb kommunikációs képességekre tehetünk szert.

4. Szókincs fejlesztő tipp: rendszeres olvasás

A szavak megjegyzéséhez az egyik legjobb segítség a rendszeres olvasás. A legjobb, ha nagyon eltérő stílusú és témájú szövegeket olvasunk szabadidőnkben. Az idegen nyelvű használati utasítástól kezdve újságcikken át a regényekig bármi hasznos lehet. Ezzel az aktív és a passzív szókincsünket is kiválóan fejleszthetjük.

5. Szókincs fejlesztő tipp: kössük valamihez az új ismeretet

A hatékonyabb memorizálás érdekében társítsuk a szavakat valamilyen más, vizuális vagy auditív ingerhez. Minél több élményhez, ingerhez köthető egy adott szó, annál könnyebben meg is marad az agyban. Tehát, ha az élmény maradandó, a szó is nagyobb eséllyel marad meg.

6. Szókincs fejlesztő tipp: gyakoritól a ritkáig

Általános tapasztalat, hogy a nyelvekben vannak gyakrabban és ritkábban használt szavak, ahogy olyanok is, amelyek teljesen kikopnak a használatból. A hétköznapi kommunikáció jelents része kivitelezhető egy relatíve kis szókinccsel is. Ez nagyjából 1.000 – 1.500 szóra tehető.

Éppen ezért törekedjünk először mindig a leggyakoribb szavak elsajátítására. Ez azért is indokolt, mert minél gyakrabban találkozol egy szóval, annál nagyobb a valószínűsége, hogy meg is marad a fejünkben. Napi tíz új szóval rendkívül gyorsan el lehet jutni az alapszókincs megszerzéséhez.

A megfelelő ütemű és irányú szókincsfejlesztésre legjobban a nyelviskolák berkein belül lehet lehetőségünk. Ma már rendelkezésre áll az angol nyelvtanulás online formában is, ahol előre meghatározott menet szerint vezetnek végig minket a szótanulás rengetegén is.

7. Szókincs fejlesztő tipp: játékos tanulás

A játékos szótanulás mindig is a legjobb tanulási tippek között lesz. A keresztrejtvények, vagy a szókirakó játékok kiváló eszközök a játékos szótanulásra. A játékos tanulás során szinte el is felejtjük, hogy minden egyes megtanult szóval közelebb kerülünk egy sikeres nyelvvizsgához, valamint a világ is kinyílik előttünk.

Összegezve:

A szókincs fejlesztésre tehát számos módszer áll rendelkezésünkre. A játékos módszerektől kezdve a nyugodt esti olvasásig bármi hozzájárulhat fejlődésünkhöz. Ezért mindenképp érdemes minél több idegen nyelvű kapcsolatot keresnünk, hogy mihamarabb fejlődjünk a kívánt szintre.

Array