Elég kellemetlen érzés, mikor rántott hús, fasírt vagy túrógombóc készítés közben derül ki, hogy nincs otthon zsemlemorzsa. De ez nem akkora katasztrófa, mint elsőre tűnik, ugyanis zsemlemorzsa helyett sok mindent fel lehet használni, ami nagy valószínűséggel található otthon.
Tippek zsemlemorzsa helyettesítésére
Az, hogy mivel tudod helyettesíteni a zsemlemorzsát attól is függ, hogy milyen étel készítéséhez akarod felhasználni.
Zsemlemorzsa helyett panírba
A rántott ételek, mint például rántott hús vagy rántott cukkini egyik fontos kelléke a zsemlemorzsa de hogyan lehet rántott ételt készíteni prézli nélkül?
1.Hagyd ki a zsemlemorzsát
Zsemlemorzsa nélkül is lehet finom bundázott ételeket készíteni, íme néhány példa.
Párizsi szelet
Párizsi szeletet prézli nélkül is lehet készíteni, ilyenkor csak lisztbe és tojásba kell forgatni a húst. Párizsi csirkemell receptért kattints a linkre!
Panírozd palacsinta bundába
Másik módszer a rántott étel készítésére zsemlemorzsa nélkül, ha palacsinta tésztába mártod. A hagyományosabbnál sűrűbb palacsinta tésztát kell készíteni, és azzal bevonni a húst vagy zöldséget. Csirkemell palacsintabundában receptért kattints a linkre!
2. Kukoricapehely, corn flakes
Ha zsemlemorzsa helyett összetört (természetesen sós) kukoricapehelybe forgatod a húst, nagyon finom lesz a végeredmény, garantáltan imádni fogják! És ezzel a módszerrel gluténmentes rántott húst is tudsz készíteni. Cornflakes csirkemell receptért kattints a linkre!
3. Chips
Burgonya és tortilla chipset is nagyszerűen lehet zsemlemorzsa helyettesítésére használni. Először törd kis darabokra a chipset, majd a hagyományos módon először lisztbe, tojásba, végül a chipsbe forgasd a húst. A chipsbe panírozott étel finomabb és egészségesebb, ha sütőben készíted és nem olajban sütöd ki. Rántott cukkini chips bundában recept itt.
4. Kétszersült
Ha van otthon kétszersült, dobd az aprítógépbe, és a kétszersült morzsáját ugyanúgy felhasználhatod, mint a zsemlemorzsát.
5. Pattogatott kukorica
Törd apróra a pattogatott kukoricát, és ebbe forgasd a húst zsemlemorzsa helyett, a gyerekek nagy kedvence lesz!
6. Zabpehely
Zabpelyhet is használhatsz rántott ételek elkészítéséhez, természetesen a natúr változatot. Diétás és még gluténmentes is.
7. Zabkorpa
Zabkorpa is jól használható a zsemlemorzsa helyettesítésére. Ha szeretnél egy kis csavart belevinni, akkor a zabkorpát keverd össze szezámmaggal, és abba panírozd a húst. Zabkorpás ránott hús recept itt.
8. Kókuszreszelék
Ez elsőre furának tűnhet, pedig a kókuszreszelék is nagyon jól használható rántott ételekhez, mindenképpen próbáld ki!
9. Ropi
A sós ropit vagy perecet először aprítsd fel, és máris kiválthatod vele a zsemlemorzsát!
10. Kréker, sós keksz
Ha van otthon sós keksz, először ezt is aprítsd fel, és máris kezdődhet a panírozás!
Zsemlemorzsa helyettesítése túrógombócnál
Mi van akkor, ha nem a panírozáshoz lenne szükség zsemlemorzsára, hanem mondjuk túrógombóchoz? Semmi pánik, mert ezt a problémát is könnyen meg lehet oldani!
1.Edd meztelenül a túrógombócot!
Akár teljesen el is hagyhatod a morzsát, úgyis nagyon finom lesz, és még diétás is!
2. Pirított dió, mogyoró, mandula
A túrógombóc szerintem sokkal finomabb, ha morzsa helyett pirított dióba forgatod, és így kevesebb szénhidrátot fog tartalmazni. A képen dióba forgatott túrógombócot látsz, ránézésre meg sem lehet mondani, hogy nem zsemlemorzsába van forgatva!
3. Mák
Készíts mákos túrógombócot, mákban forgasd meg a gombócokat zsemlemorzsa helyett.
4. Kekszmorzsa
Aprítsd fel a kekszet, és használd azt a prézli helyettesítésére!
5. Kókuszreszelék
A kókuszreszelék nem csak panírozásnál, hanem túrógombóc készítésénél is nagyszerűen beválik! Kókuszos túrógombócot főzés nélkül is készíthetsz.