Veszélyes darázsfajok, és amit tehetsz ellenük

darazsak

Bár kevés olyan állat él szerencsére Magyarországon, amitől kifejezetten óvakodnunk kell, néhány azért akad. Medveészlelések például egyre gyakrabban történnek az északi országrészen. Vannak azonban olyanok is, amik sokkal kisebbek és az egész országban megtalálhatók. Ilyenek a darazsak. Nemcsak azért veszélyesek, mert csípésük fájdalmas, hanem azért is, mert egyeseknél allergiás reakciót okozhat a csípés. Szerencsére van néhány apró praktika, amivel minimálisra csökkenthetjük a kellemetlen találkozásokat. Ha pedig nincs más megoldás darázsirtást is rendelhetünk.

Német darázs

Magyarországon a három leggyakoribb darázsfaj a német darázs, a kecskedarázs és a lódarázs. Mindnek kicsit más az alakja és színe. Laikusként nehezen lehet őket megkülönböztetni egymástól. Kivételt képez a lódarázs, hiszen az méretében is jócskán lehagyja a másik kettőt. Nézzünk most néhány jellemzőt, ami alapján a német darázs beazonosítható!

Kezdjük azzal, ami a leginkább észrevehető. A színe sötétbarnás, a fején jellegzetes, három fekete pötty található, és narancssárga foltok is láthatók a rovaron. 12-től 20 mm-ig változhat a nagysága. A szárnya bár átlátszó, feketés színben játszik. Latin neve Vespula germanica.

Fészke gömb alakú és általában a talajhoz közelebb helyezkedik el. Nem annyira a padlásokon, mint inkább a pincékben a fák alsó harmadában építkeznek. Elég agresszív darazsak, főleg ha a fészkük védelmezéséről van szó.

Kecskedarázs

A kecskedarázs a leggyakoribb darázsfaj Magyarországon. Sárga-fekete színű. Hátlemezén egy jellegzetes, hátrafelé mutató, háromszög alakú fekete folt található. Feje sárga, hosszanti, lefelé szélesedő fekete folt díszíti. Lábai kis karmokban végződnek, így biztosan meg tud kapaszkodni.

18-20 mm nagyságúra nőhet meg. Érdekesség, hogy ennél a fajnál nem sokkal nagyobb a királynő, mint a dolgozók.

Kedveli a nyílt réteken, erdőszéleket, de a kertekben is gyakori vendégek.

Lódarázs

Ezt a fajt könnyű felismerni, ugyanis legalább kétszer akkora, mint az előző kettő. A lódarázs lábai barnás és feketés színűek, potroha a darazsakra jellemző fekete-sárga csíkozású. Már a repülését figyelve is meg lehet állapítani a fajtáját, mert sokkal hangosabb, mint egy kisebb méretű darázs.

Az esti fáklyafényes vagy lámpa világította beszélgetések hívatlan vendége is lehet, mert sajnos vonzza őt a fény. Este is érdemes tehát a szúnyogháló vagy a bladachin biztonságába vonulni előle.

Házi praktikák a darazsak ellen

A beltereinket szerencsére egy jó kis szúnyoghálóval könnyen védelmezhetjük a csípős rovarok ellen. No de kint a kertben mit tehetünk?

Természetesen az egész kertet nem lehet hálóval letakarni, nem is volna jó, hiszen a darazsak is fontos beporzók, a gyümölcsfák és virágok megszenvednék ezt az akciót. Ellenben a kertnek azokat a részeit, ahol étkezünk és sokat tartózkodunk mégis rovarbiztossá tehetjük. A tornácon például könnyű kialakítani egy kis szúnyoghálóval védett részt, ahol az esti kint ücsörgések is biztonságban lehetnek.

Ha a kerti étkezőasztal nem a ház közelében van, hanem a kert távolabbi részén, akkor a mozgatható baldachin a jó megoldás, amit már állvánnyal együtt is beszerezhetünk, így könnyen helyezhető bárhova. Azon kívül, hogy véd a darazsak ellen, még hangulatos is.

A különböző hálókon kívül egyrészt kitehetünk darázscsapdákat a fák ágaira vagy meggyújthatunk egy füstölőt is. A tábortűz körül ülni ősidők óta megnyugtató az ember számára, és az sem mellékes pozitívum, hogy a rovarok nem rajonganak a füstért.

Egyes darázsfajok ellen úgynevezett álfészkekkel is lehet védekezni. Ez azt jelenti, hogy egy felfújt papírzsákra hasonlító alkalmatosságot kiakasztunk néhány fa ágára vagy az eresz alá. Ezzel be tudjuk csapni az éppen fészekhelyt kereső királynőket, akik nem fognak egy másik darázskolónia területére költözni.

Annak is érdemes utánajárni, hogy mely növények vonzzák főképp a darazsakat, és melyek azok, amikkel kevésbé tudnak mit kezdeni. Értelemszerűen inkább az utóbbiakkal érdemes körbeültetni az általunk gyakran látogatott kertrészeket.

A citromfű, a menta, a muskátli például mind olyan növények, amik nem kifejezetten a darazsak kedvencei, ellentétben mondjuk a rózsával, ami bár gyönyörű, egy igazi rovarmágnes.

Ha a házi praktika már nem elég

Minden elővigyázatosság és praktika ellenére is lehet, hogy a darazsak éppen a mi házunkat szemelik ki lakhelyül. Mivel általában számunkra nehezen elérhető helyekre építkeznek, semmiképp se érdemes nekigyürkőzni az irtásnak. Könnyen találhatunk szakembereket, akik Budapesten és környékén darázsirtást vállalnak. Inkább bízzuk rájuk a munkát, mert könnyen baj lehet az elhibázott irtásból.

Bár egy-egy darazsat sikeresen meg lehet ölni a boltokban kapható különböző spray-k bevetésével, egy egész fészek kiirtásához semmiképp se elegendő. Nappal meg se kíséreljük a fészek lefújását, mert nem fogjuk elérni az összes egyedet, ráadásul jól felmérgesítjük őket. A darazsak többször is képesek csípni, ez pedig felszorozva a több száz egyeddel, elég riasztó számot eredményez. Végső soron halálos adag mérget is be lehet kapni tőlük.

kép forrása: pexels.com

Array